Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Elitserien AllStars vann Nordic Baseball Classic

Elitserien AllStars gick segrande ur Nordic Baseball Classic. I finalen besegrade man Sverige med 9-3 då Alex Keenan (bilden) tog sin andra seger i turneringen och tog hem priset som Most Valuable Player.

-> Resultat och statistik Nordic Baseball Classic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Match 1 - Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Elitserien AllStars
123 603 3 - 18
North Stars (RUS)
010 000 0 - 1

"Coachlaget" Elitserien AllStars noterade en storseger över ryska North Stars, som förstärkts med ett par Alby- och Cityspelare inför turneringen.

AllStars pitchers, Kellen Kmiecik (4 IP) och Alex Keenan (3 IP) pitchade starkt och släppte bara två hits med 10 strikeouts totalt.

Offensivt slog Aaron Dunsmore 3 för 5 med tre inslagna poäng, och Joaquin Pedroso slog 3 för 3 med två inslagna poäng och två runs scored.

 

Match 2 - Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

JHU Blue Jays
000 000 0 - 0
Sverige
302 023 x - 10

Sverige fick en fin inledning på Nordic Baseball Classic. I fantastiskt sommarväder inför drygt 150 åskådare på Nya Örvallen besegrades amerikanska universitetslaget JHU Blue Jays med 10-0. Jakob Claesson pitchade en shutout och offensivt gjorde laget tre poäng redan i första inningen på fem basehits. Björn Johannesen slog 3 för 3, Shawn Vance slog 3 för 4, och Peter Johannessen samt Christoffer Johansson hade två inslagna poäng vardera.

En stabil och defensivt felfri insats inför en helt ok publikmängd.

 

Match 3 - Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

North Stars
300 007 000 - 10
JHU Blue Jays
831 000 00x - 12

Johns Hopkins University tog sin första vinst i turneringen när man besegrade North Stars på fredagen. Segern grundlades i de två första inningarna, efter vilka man ledde med 11-3. North Stars, som är förstärkta med ett antal spelare från Alby och City/Kungsängen, kunde dock krypa närmare efter att laget tog sju poäng i den sjätte inningen. JHU valde då att sätta in Ed Bryner på kullen och man kunde komma ur knipan och ta sin första seger i turneringen.

 

Match 4 - Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sverige
010 000 101 - 3
Elitserien AllStars
020 100 10x - 4

När Sverige mötte Elitserien AllStars, bestående av både svenska och utländska spelare i Elitserien, blev det en riktigt bra basebollmatch som publiken bjöds på. För Sverige gjorde unge Daniel Linder seniorlandslagsdebut på pitcherkullen och pitchade bra, för AllStars svarade Shawn Hetherington för en bra insats på kullen också. 

Peter Johannessen gjorde en lika viktig som fantastisk "diving catch" i botten av tredje inningen som annars hade gett AllStars ytterligare två poäng. Istället var ställningen 1-2 efter tre innings. I den fjärde inningen utökade AllStars ledningen till 3-1 och efter den fjärde inningen bytte man in Kent Karlsson på kullen.

Sverige reducerade till 2-3 efter en rbi singel av Matt Merrifield men närmare än så kom inte Sverige. Sverige hade chanser men fastnade två gånger i rundowns på basgångarna. Istället krävs nu seger mot North Stars på lördagen för att man skall ha chans på finalen.

 

Match 5 - Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

North Stars
010 00 - 1
Sverige
870 2x - 17


Sveriges basebollherrar hade inga problem att avfärda North Stars och säkra en finalplats i Nordic Baseball Classic. Fyra pitchers kombinerade fem innings med endast två släppta hits. Magnus Pilegård slog turneringens första homerun.

Sverige tog åtta poäng i den första inningen och punkterade matchen direkt. Man följde sedan upp det med att ta sju poäng i andra inningen och redan där var matchen över. Ryssarnas pitching lyckades inte alls med att få bollen över plattan utan släppte 16 walks. Magnus Pilegård slog turneringens första homerun i den fjärde inningen, en tvåpoängsbomb till rightfield. Robin Lausen slog 2 för 3 med tre runs scored och tre runs batted in.

 

Match 6 - Boxscore och statistik

AllStars
010 103 002 - 7
JHU Blue Jays
002 001 102 - 6

 

AllStars säkrade definitivt en plats i finalen genom att besegra JHU Blue Jays med 7-6 i en jämn och välspelad match på lördagkvällen. AllStars tog kommandot i matchen i den sjätte inningen då man gick från 2-2 till 5-2 bl.a. på Jacob Spaeths tvåpoängssingel. Spaeth lade till en rbi till i toppen av den nionde inningen på en triple. JHU Blue Jays hotade doch en comeback i botten av nionde inningen men närmare än 6-7 kom man inte.

 

MATCH OM 3-4:E PRIS - Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

North Stars
001 00 1 - 2
JHU Blue Jays
044 14 0 - 13

 

JHU Blue Jays tog hem tredjeplatsen i Nordic Baseball Classic efter storseger mot ryska North Stars. North Stars mäktade bara med en hit mot Blue Jays pitching. Trevor Williams tog hem vinsten efter fem innings på kullen med tre walks och 11 strikeouts. Craig Hoelzer slog en dubbel och en trippel med tre rbi's.

 

FINAL - Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Sverige
120 000 000 - 3
Elitserien AllStars
170 000 10x - 9

 

Sverige fick inte revansch för förlusten i gruppspelet mot Elitserien AllStars utan det blev förlust i finalen med 3-9. AllStars tog kommandot i andra inningen, bl.a. på Jake Spaeths (Karlskoga) grand slam homerun. Totalt sprang AllStars in sju poäng i den andra inningen och där gick luften ur matchen.

 

Efter matchen genomfördes prisutdelning för turneringen med följande pristagare:

Best batter: Dave Rauber, JHU Blue Jays (.636)
Best slugger: Magnus Pilegård, Sverige (2 dubblar, en homerun)
Best pitcher: Jakob Claesson, Sverige (1-0, 7 IP, 0.00 ERA)
Best defensive player: Kellen Kmiecik, AllStars
Most valuable player: Alex Keenan, AllStars 

 

SBSF och Sundbyberg Heat tackar åskådare, funktionärer, och spelare för en trevlig turnering i finfint väder - vi vill även rikta ett varmt tack till alla er som hjälpte till på olika håll på och runt om Örvallen under turneringsdagarna.

 

 

INFÖR NORDIC BASEBALL CLASSIC

Till turneringen på Örvallen kommer två utländska lag - ryska regionslaget North Stars från St Petersburg, och amerikanska collegelaget Johns Hopkins University, eller JHU BlueJays. Sverige kommer också representeras av seniorlandslaget, och turneringen inkluderar även ett lag bestående av utländska spelare i Sverige - AllStars!

 

Här kommer en kort beskrivning av de olika lagen:

 

JHU Blue Jays - basebollaget från Johns Hopkins University, ett av världens främsta universitet inom medicinsk forskning. JHU Blue Jays gick 36-8 under säsongen och fick en plats i NCAA-slutspelet där man dock åkte ut efter 1-2 i matcher. Det var 19:e gången i historien som man gick till NCAA-slutspelet.

North Stars - ett regionslag från St Petersburg, Ryssland, som SBSF fick kontakt med efter att Blue Jays var klara för turneringen. North Stars rekommenderades av Blue Jays head coach Robert Babb och brukar varje år åka på turneringar runt om i Europa.

AllStars - blir ett blandat lag med amerikanska spelare i Sverige, eventuellt med spelare som hamnar utanför Sveriges seniorlagstrupp.

Sverige - några dagar efter att laget spelat Prague Baseball Week kommer laget visa upp sig på hemmaplan i Sundbyberg.

 

Spelprogrammet för Nordic Baseball Classic

Torsdag 4 juli

13:00 North Stars  – AllStars

18:00 Sverige – JHU Blue Jays 

Fredag 5 juli

13:00 JHU Blue Jays – North Stars 

18:00 AllStars – Sverige 

Lördag 6 juli

13:00 Sverige – North Stars 

18:00 JHU Blue Jays – AllStars 

Söndag 7 juli

11:00 Consolation game

15:00 Final game

Publicerad: 2022-12-05

Senast uppdaterad: 2022-12-05

Författare: Ida Karlsson

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se