Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Softboll-EM i Tjeckien

Sverige slutade på sjunde plats i Softboll-EM i Tjeckien. Holland tog sitt tredje raka EM-guld efter 3-0 i finalen mot Italien.

-> Länk: Så här spelas Softboll-EM i Tjeckien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

2013-07-12 Sjunde plats för Sverige i EM

Sverige
000 112 2 - 6
Spanien
210 010 0 - 4


Sverige slutade på sjunde plats i turneringen efter seger mot Spanien med 6-4. Johanna Grauer tog sin fjärde seger i turneringen i pitchercirkeln och slutade med en ERA på 0,76 med 37 IP, 3 BB och 65 K.

 

2013-07-11 Förlust mot Österrike

Sverige
000 100 0 - 1
Österrike
000 300 x - 3


Sverige förlorade mot Österrike i den avslutande matchen av mellanrundan och får nu möta Spanien i match om 7-8 plats.

 


2013-07-10 Storförlust mot mästarna Holland

Holland
0 11 8 - 19
Sverige
0  0  0 - 0


Holland är fortfarande ett nummer för stor eller två för de flesta länder. Samtidigt hade Sverige drenat allt i rysaren mot Ryssland.
Holländskorna gjorde processen kort. Två rungande 3rbi's Homeruns och ytterligare 11 hits. Sverige varvade de flesta spelarna för att vara redo för Österrikematchen som kan ge Sverige en 5:e pris match på fredag.

2013-07-10 Rysare mot Ryssar

Sverige
000 000 0 - 0
Ryssland
000 010 X - 1

 

En pitcherduell utan dess like. Daria Shembereva matchade Johanna Grauer med 9 strikeouts och släppte tre hits. Johanna släppte två. Defensiven blev därför den marginella skillnaden där Sverige förlorar med minsta möjliga marginal.
En dubbel som Sverige försökte sträcka till en trippel i 7:e inningen gav Sverige ett glädjerus både på läktaren och i dougouten tills domaren höjde näven och säger "your out". Sveriges övriga två hits stod Priya Mohlén och Amand Karlsson för. 

 

2013-07-09 Förlust i gruppfinalen mot Italien

Italien
010 024 X - 7
Sverige
000 000 X - 0

 

Efter en 1,2,3 inning i toppen av första kändes det bra. Dock slog Italiens DP en dubbel i andra inningen och kunde ta poäng efter en sac bunt och en wildpitch. Defensiven lyckades sedan hålla Italien ifrån scoreboarden till efter två snabba bränningar i 5:e då Italien noterade tre raka hits och tog två poäng. I sjätte gick luften ur Sverige efter två snabba bränningar. Hits varvades med errors. Amanda Karlsson noterade Sveriges enda hit i 5:e inningen.

 

2013-07-09 Seger mot Frankrike tar Sverige till gruppfinal mot Italien

Frankrike
010 000 0 - 1
Sverige
000 010 1 - 2Efter en knackig inledning växte hela laget tillsammans med pitchern Johanna. Frankrike slog till i andra inningen med 1-0 som stod sig till 5:e då Sverige krånglade sig ur med imponerande defensivt spel ett eventuellt andra poäng för Frankrike. Emma slog sedan in 1-1 med sin dubbel. I sjätte inningen var Sverige när att ta ledningen då Karin Hjelm tacklade catchern med blev bränd. I sjunde slog Anna-Karin SolenWestling en leadoff tripple och Lisa Ingels fick chansen att avgöra. Lisas lyra blev lite kort och Enna fick chansen. Efter en lång lyra till Rightfield kunde "Ankan" springa in Sveriges vinnande poäng!

2013-07-08 Seger mot Polen - "måstematch" mot Frankrike på tisdag

Sverige
300 003 0 - 6
Polen
000 000 0 - 0

Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Sverige tog andra raka segern i Softboll-EM när man besegrade Polen med 6-0 på måndagen. Stor segerorganisatör var pitchern Johanna Grauer som endast släppte två hits och noterade hela 20 strikeouts.

Precis som i söndagens match mot Ukraina var Sveriges offensiv heta direkt i matchens inledning. Johanna Grauer slog in Sveriges första poäng och sedan följde Lisa Ingels upp med ytterligare två inslagna poäng innan Polen kom ur inningen. Ställningen höll sig sedan tills den sjätte inningen då Sverige noterade ytterligare tre poäng genom Anna-Karin Solén Westling, Jenny Wonisch, och Amanda Karlsson.

Men matchens stjärna var 17-åriga pitchern Johanna Grauer, som till vardags spelar high school-softboll för Amador Valley i Kalifornien som pitchade sju innings med endast två hits mot sig och hela 20 strikeouts.

Sverige har nu möjlighet att säkra en plats i slutspelet, och bland de åtta bästa i EM, genom seger mot Frankrike på onsdagen.

Resultat, Softboll-EM, grupp D:

Polen - Frankrike 3-5
Italien - Ukraina 7-0
Frankrike - Italien 0-15
Polen - Sverige 0-6

 

 

2013-07-07 Premiärseger mot Ukraina!

Sverige
500 20 - 7
Ukraina
000 00 - 0

Boxscore och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Sverige fick en kanonstart på EM-turneringen i Tjeckien. Fem poäng i den första inningen grundlade premiärsegern mot Ukraina. Johanna Grauer (1-0) pitchade fem stabila innings med 11 strikeouts, utan att släppa en enda hit eller poäng.

Offensivt slog Kehli Washington, Johanna Grauer och Karin Hjelm alla 2 hits på tre försök. 

 

2013-07-05 Seger i genrepet inför Softboll-EM


Storbritannien - Sverige 1-2
--------------------------------
                     1 2 3 4 5 6 7    R  H  E
Sverige           0 0 0 2 0 0 0    2  3  0 
Storbritannien  1 0 0 0 0 0 0    1  4  0

Efter en tuff första inning där de brittiska tjejerna hade 2 hits direkt så krånglade Sverige sig ur men fick släppa till en poäng. Men efter det släppte man totalt 2 hits på resterande 6 innings. I fjärde inningen ledde Amande Karlsson vägen med sin leadoff linedrive till rightfield. Sverige laddade baserna och tog 2 poäng innan brittiskorna lyckas ta sig ur den 4:e inningen.
Noteras skall att Johanna Grauer gjorde sina innings väldigt bra och släppte inte ut någon löpare på bas.

Inledningsmatchen i EM mot Ukraina går av stapeln 15.30 på söndag eftermiddag då allvaret börjar.


Den svenska truppen
-------------------------------------------------------------------

När Sverige siktar på att förbättra sin 11:e plats från EM2011 så är det med en betydligt yngre trupp än senast. I truppen återfinns bland annat fem seniorlandslagsdebutanter - en kvartett spelare från Leksand, och 17-åriga Johanna Grauer (bilden ovan), som blir en joker i Grimstofts landslagsbygge.

Grauer spelar till vardags high school softboll för Amador Valley och kommer nästa säsong spela collegesoftboll för Arizona State Sun Devils - ett av USA:s främsta softbollprogram.

- På grund av att vi har fått lite återbud från andra tilltänkta pitchers så kommer Johanna få dra ett väldigt tungt lass som pitcher i turneringen, men vi tror på henne. Vi har kollat med hennes coach och vet att hon är van vid att pitcha mycket i sitt turneringslag i USA, säger förbundskaptenen Mattias Grimstoft.


En annan nyckelspelare för Sverige blir shortstopen Karin Hjelm, som gör comeback som spelare efter att ha funnits med i landslagsstaben förra året.

- Det är så underbart att ha henne på planen igen, hon är en jätteviktig kugge i laget, både som softbollspelare och som lagkapten, säger Mattias.

- Med sitt lugn och rutin så sprider hon bra vibbar till resten av truppen som är viktigt i ett långt mästerskap.

 

Fjolårets finallag Skövde BSK (5) och Leksands BSK (6) dominerar landslagstruppen som även innefattar fyra spelare med erfarenhet från spel på college/high school i USA

- Det är en spännande mix av både unga spelare och äldre, rutinerade spelare, men alla är hungriga på spel. Trots att vi har fått några tunga avbräck från spelare som var påtänkta i truppen så har vi en bra känsla inför turneringen, säger Mattias Grimstoft.

 

Landslaget laddar upp inför Softboll-EM med ett tredagarsläger i Leksand 28-30 juni, där man bland annat kommer möta US AllStars i två matcher och genomföra både träningspass och lagbyggande aktiviteter, där alla spelarnas olika roller i truppen skall gås igenom.

- Blir alla medvetna om sina roller i gruppen kommer vi få ett bra utfall i EM. Lägret i Leksand blir en perfekt uppladdning inför EM, avslutar Mattias Grimstoft.

 

EM-truppen till Softboll-EM i Tjeckien

Spelare
 
Pos
Klubb/skola
Bergström, Maria
 
OF
Skövde BSK
Carlsson, Emilia
2B
Leksands BSK
Carlsson, Mia
OF
Skövde BSK
Grauer, Johanna
P
Amador Valley HS, USA
Hjelm, Karin
 
SS
Leksands BSK
Ingels, Lisa
OF
Leksands BSK / San Diego CC, USA
Johansson, Julia
OF/IF
Söder SK
Karlsson, Amanda
C/OF
Skövde BSK
Källström, Jonna
2B/OF
Enköpings BSK / San Diego CC, USA
Liss, Helena
3B
Leksands BSK
Mohlén, Priya
2B/3B
Skövde BSK
Molin, Ann-Sofie
1B/OF
Skövde BSK
Solén Westling, Anna-Karin
IF
Leksands BSK
Teght Nordin, Emma
OF
Leksands BSK
Washington, Kelhi
2B/OF
Rider University, USA
Wonisch, Jenny
UT
Söder SK


Publicerad: 2022-12-05

Senast uppdaterad: 2022-12-05

Författare: Ida Karlsson

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se