Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

WBSC Europe bb Umpires

WBSC Europe lanserar ett nytt koncept för basebolldomarna i Europa

Mötet som ägde rum via länk (online) var av typen information med ytterst begränsade möjligheter för interagerande. Zidek och Bunta berättade om det nya systemet för uppdrag (appointments) och det nya certifieringssystemet. De berättade om att kommunikationen och nätverket ska utvecklas och förbättras, regler och mekaniker ska standardiseras liksom klädsel. Hela funktionärsdelen ska steppas upp, inte ner som det varit de senaste åren, sa de unisont.

Uppdragslistor (möjliga domaruppdrag inom europa) kommer att presenteras under februari varje år. Cerifierade domare skriver in sin tillgänglighet och ska då tilldelas uppdrag. Men samtidigt implementeras krav av typen w.o. från domaruppdraget = avcertifiering samt även vite för landet/förbundet c:a 5000SEK/w.o.

Utvecklingsprogrammet ska rivstarta med månatliga "virtual clinics" redan i januari 2023, samt spetsas med årliga "advancement clinics" i februari 2024. De som ännu inte erhållit WBSC/CEB cert bör anmäla sig till "certification clinic" som kommer att äga rum i november månad varje år. Certifieringar kommer att gälla c.a 4 år så länga man sköter sig och uppdragen.

En förändring som slår igenom redan 2023 är att domaruppdrag inte följer landets representationslag längre. Däremot blir landets domare tilldelade lika många uppdrag som lagrepresentationer i internationella turneringar. Exempel: Landslag i 2 turneringar och 2 klubbar i internationella cuper = (minst) 4 domaruppdrag. Man sa också att "merits before passports" vilket innebär att domare som presterar bra (på alla plan) kommer att prioriteras när luckor (alltid) i tillsättningen uppstår.

Publicerad: 2022-12-09

Senast uppdaterad: 2022-12-28

Författare: Tomas Marklund

Sponsorer

Internationella och europeiska förbund

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se