Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Förbundsmötet: Föreningarna fick tillbaka rösträtten

Vid Svenska Baseboll och Softboll Förbundets Förbundsmöte som avhölls på Scandic Järva Krog omvaldes Mats Fransson som ordförande i ett i övrigt relativt lugnt Förbundsmöte. Naturligtvis förekom det en hel del diskussioner, men det är ju standard vid dessa möten. Den största förändringen var att föreningarna åter fick rösträtt - tillsammans med SDF:en - vid Förbundsmötet.


Framtid med tillförsikt Ordförande Mats Fransson inledde dagen med att berätta om det gångna året, som omfattade höjdpunkter som avancemanget till A-poolen för softboll-landslaget, och negativa händelser som baseboll-landslagets nedflyttning till B-poolen. SBSF fortsätter dock att minska i antal föreningar och spelare, och detta kan på sikt även få ekonomiska följder. Ekonomiskt gick SBSF med förlust, -18 tkr vilket också det debatterades. (Bilden: Matchsekvens i NM2001, där Sverige besegrade Danmark). En blick framåt gav dock anledning till optimism, två arrangemang på hemmaplan i år, tillsammans med landslagsdeltagande för såväl softbollens juniurlandslag som basebollens ungdomslandslag. Dessutom kommer turneringen Stockholm International att återupplivas. Förhoppningen är att man kan använda dessa hemmaarrangemang för att få ut sporten mer i media och på så sätt kunna öka antalet intresserade. SBSFs nya kanslist, Monica Augustsson, presenterades också. Från 2 april kommer Förbundskansliet åter att ha öppet, tre förmiddagar i veckan och då återuppta servicen till föreningarna. Pris till säsongens bästa domare 2001 delades också ut, i baseboll blev pristagaren Nestor Luis Torres, och Geri Lindberg tog hem priset som bäste softbolldomare. För alla pristagare i domaromröstningen, se under domarnas sidor på hemsidan. Samarbete med MLBI Kristian Pälviä redogjorde för det framtida samarbetet med Major League Baseball International, som kan göra stora underlättningar i marknadsföringsarbetet för svensk baseboll och softboll. MLBI har försett SBSF med underlag till marknadsmaterial, och kommer även att kunna distribuera instruktionsfilmer samt annat marknadsföringsmaterial till självkostnad, där MLBI står för artwork/design och SBSF står för produktionen av materialet. Baseboll- och softbollgymnasium? Roland Bergh från Leksand informerade om J-EM förberedelserna, och Åke Halvarsson berättade om planerna på ett Idrottsgymnasium i baseboll och softboll. Leksand är en av de tänkbara orterna där ett sådant gymnasium kan placeras. För att undersöka och sondera terrängen innan ett idrottsgymnasium inom baseboll och softboll startas, har ett flertal besök till andra orter och idrottsgymnasier genomförts. Förbundsmötet Själva förbundsmötet genomfördes på drygt fyra timmar. Mats Fransson omvaldes som ordförande, och i övrigt valdes Kristian Pälviä, Ola Sund, och Johnny Stormats in till styrelsen. Ulf Steinvall återinvaldes till styrelsen, och Tomas Jacobi samt Lars Sundin kvarstod sedan tidigare. Jenny Sahlberg (ordförande), Lars Johansson och Lisa Hammar återvaldes till Valberedningen tillsammans med Roland Bergh. Den presenterade verksamhetsberättelsen samt det reviderade bokslutet godkändes tillsammans med budgeten och verksamhetsplanen för det kommande året, och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för den gångna säsongen. Föreningarna har åter rösträtt på Förbundsmötet En av de viktigaste förändringarna var stadgeändringarna som dels förändrade antalet ledamöter i Förbundsstyrelsen från åtta stycken till sex stycken, dels återgav rösträtten vid Förbundsmötet tillbaka till föreningarna, tillsammans med distrikten. Varje förening får en röst och varje SDF får två röster vid nästkommande Förbundsmöte. Förhoppningen är att detta skall göra att alla får tillfälle att träffas oftare under året, dels på Verksamhetskonferensen och dels på Förbundsmötet. Dessutom är meningen att Verksamhetskonferensen och Förbundsmötet åter skall göras till tvådagarsevenemang där föreningarna stannar kvar över natten och umgås i gemytlig anda, byter erfarenheter och får intressanta seminarier och möten att deltaga på. Allt för att man skall få en större grogrund till tillväxt inom svensk baseboll och softboll. En utredning som skall se över möjligheten att återstifta en förbundstidning i någon form skall också tillsättas, enligt motion från Stockholms Baseboll och Softboll Förbund. Här kommer Förbundsstyrelsen att återkomma inom kort med planerna för detta. skriven av - Kristian Pälviä


  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2002-03-23

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se