Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Sara spelar collegesoftboll i USA

Sara Svensson, Nälsta, spelar sedan februari softboll för Sonoma State University (SSU), ett universitet som ligger i Kalifornien ca 1 timme utanför San Francisco. Vi får en liten inblick i livet som softbollspelare i college i denna artikel.


På bilden är Sara Svensson uppe som slagman för sitt Sonoma State. Foto: Sofia Svensson. Softbollaget hos Sonoma State University består av 20 spelare, 1 head coach, 2 assisterande coacher, en pitcher coach och en s.k. Trainer, hon fungerar som "sjukgymnast" och tejpar, masserar och sköter om alla skador. SSU tränar varje dag mellan kl. 15:00-17:30, förutom när de har matcher, 2 eller 4 per vecka, double headers. Sonoma spelar i CCAA’s, California Collegiate Athletic Association, div 2. Det är en jämn serie med många tighta matcher. Laget som leder serien heter UC DAVIS, de slog Sonoma med bara en poäng i båda matcherna senast. Sonoma har vunnit 8 av 14 matcher i serien och med matcher utanför serien inräknat så ligger de på 18/24. Med 20 spelare, varav 5 är pitchers så är det hård konkurrens om positionerna på plan, det är nästan alltid samma 9 som startar vid matcher. Sara hade räknat med att inte få spela en enda match, men laget hade bara en 2:a basman och hon slet av ledbandet i knät vid ett double play då löparen slidade ner henne. Hon blir borta hela säsongen och Sara har nu fått gå in som startande i Sonomas lineup! Att söka till College i USA Det är mycket pappersarbete för att få åka över och spela och studera. Först måste man bli antagen av universitetet i USA och för att bli antagen måste man ha klarat TOEFL-testet, ett engelska test som man gör i Sverige. Terminsavgiften ligger på ca 50 000 SEK, man kan söka studielån från CSN för det, sen måste man ordna med Amerikanskt visum och många försäkringspapper måste fyllas i. Minsta antal "units" som man måste läsa för att få spela är 12, vilket innebär heltid. Sara läser Business Administration, kursen får hon tillgodoräkna till sina studier på Stockholms universitet. Det finns boende på skolan, campus, men hyran är ganska dyr. Sara bor hos Marla Green (tidigare Clayton) som var över och spelade med Nälsta 1997.(Marla har själv spelat för SSU en gång i tiden.) Med all byråkrati avklarad så återstår det bara att kämpa för att bli uttagen till laget! Softboll säsongen slutar den 4:e maj och terminen den 25:e maj, då reser Sara, kallad "Swedish sensation", hem till Sverige för att spela med Nälsta igen. För mer info om Sonoma softboll: http://www.sonoma.edu/athletics/Softball/ skriven av - Sofia SvenssonLänk till annan webbplats.

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2002-04-10

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se