Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Bråk i internationella softbollvärlden

Det har börjat blossa upp ett storbråk i softbollvärlden. Anledningen till detta är att Internationella Softbollförbundet (ISF) har tagit initiativ till ett möte med 19 öststaters softbollförbund, med avsikten att splittra upp Europeiska Softbollförbundet (ESF) i ett väst- och ett östeuropeiskt förbund. Utan ESFs medverkan eller vetskap! Detta har föranlett ett ilsket brev från ESFs ordförande Jos Gieskens.


I klartext anklagas ISF för att försöka försvaga den europeiska softbollen för att istället få in mer amerikanska influenser inom europeisk softboll i allmänhet och öststaterna i synnerhet. ISFs ordförande Don Porter och Director General Toma Malikoff kommer att åka till Moskva för detta möte 17-18 maj, där de 19 öststaterna kommer att finnas på plats för att, som det heter på ISFs hemsida "continue to identify ways to help them in development of softball". Syftet med mötet är att starta ett Östeuropeiskt Softboll Förbund med de nitton nationerna; Armenien, Azerbadjan, Vitryssland, Bulgarien, Tjeckien, Kroatien, Georgien, Ungern, Israel, Kazakstan, Moldavien, Polen, Rumänien, Ryssland, Bashkiria, Slovakien, Slovenien, Ukraina, och Uzbekistan. Det europeiska softbollförbundet blev inbjudna av den ryska federationen i februari, men har sedan förklarats "icke önskvärda" vid detta möte. I brevet som distribuerats till samtliga nationsförbund förklarar ESF sin syn på saken, och uppmanar de deltagande förbunden till att inte gå med på att bryta sig ur det europeiska softbollförbundet och starta en egen sammanslutning av nationsförbund. Naturligt, då östblocket har den kanske största tillväxten just nu. Den här märkliga historien kan ha sin början vid ISFs kongress i Tampa senast, då valdes Ramaz Goglidze från Georgien (!) in som Vice-President över ISF Europa. Ett minst sagt märkligt val eftersom Georgien dittills aldrig deltagit i något mästerskap vare sig på klubb- eller landslagsnivå. Men det kan också finnas missnöje från öststaterna över det faktum att ingen representant från öststaterna finns med i ESFs styrelse, "executive council" (om man undantar Greklands representant Xenia Geronikola-Trapali, och att det totalt i ESFs organisation, inklusive kommittéerna endast finns två representanter, en från Israel och en från Tjeckien. Och vem sade att idrott och politik inte hör ihop? skriven av - Kristian Pälviä  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2002-05-13

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se