Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Baseboll och softboll riskerar åka ur OS

IBAF kraftsamlar nu inför hotet om att baseboll (och softboll) riskerar att inte finns med i kommande Olympiska Spel i Peking 2008. Enligt Gunilla Lindberg, SOK, skall man dra ner antalet aktiva till under 10.000 och antalet grenar från 300 till 280. För basebollens del handlar det i stort sett enbart om ekonomi, då kostnaderna för att bygga nya arenor är stora. För inte kan det handla om att rugby och de andra aktuella idrotterna är större? Vi har lite fakta i denna artikel.


...baseboll är världens tredje största idrott. ...baseboll har 210 miljoner aktiva i över 100 länder ...baseboll är nationalsport i Nord- och Mellanamerika samt i flera asiatiska länder ...baseboll i Europa har 100000 aktiva och 38 spelande länder, där Östeuropeiska länderna utvecklas mest. Det är endast en handfull länder i hela världen som inte har baseboll på sitt program och som är medlemmar i IBAF, där i Europa endast Island, Albanien, samt Turkiet saknas. Att då, som SOK konstaterar, baseboll "knappt existerar" i vissa länder är ju en sanning som ju gäller för de allra flesta idrotter. Säg den idrott bredvid fotboll som existerar i hela världen? Hur som helst, i helgen samlas IBAF för ett extra möte i Montreuz för att analysera situationen och hotet mot att utesluta basebollen från OS.06.09.02. Med på mötet kommer även representatner från USAs Olympiska Kommitté, MLB Japan, MLB USA, MLB International, samt fackföreningen Major League Baseball Players Association. Mycket handlar ju även om att IOK vill att 8-12 lag skall deltaga och att alla proffs skall tillåtas för att öka intresset för sporten. Vi får hoppas att man lyckas i arbetet att bibehålla den olympiska statusen. skriven av - Kristian Pälviä
  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2002-09-07

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se