Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

EC: Finaler för Rättvik och Tranås

Rättvik förlorade finalen i Europacupens B-pool mot Paderborn Untouchables med 21-0. Därmed går platsen i Europacupens A-pool till Tyskland medan Sverige fortsätter i B-poolen. Tornado Balashika från Ryssland knep bronset efter seger över Challengers Zürich med 7-2.


Samma öde drabbade Tranås i Cupvinnarcupen, som trots en kanonmatch mot Windsor Bears fick se sig besegrade med 2-1. Därmed avancerade det engelska laget till A-poolen. Leksand är den enda svenska klubben som deltar i A-pool (C.E.B-cupen). Den turneringen spelas i Kroatien, och Leksand gick till semifinal efter två imponerande segrar i gruppspelet. Där blev det dock förlust för dalmasarna. FINAL FÖR RÄTTVIK I EUROPACUPEN B-POOL Europacupen B-pool spelades med sju lag sedan det polska laget MKS Kutno hoppat av deltagande i turneringen. Resultat Europacupen B-pool: Söndag 15/6 Field Rättvik Sola Challengers - Rättvik BSK 0-21 Challengers Zürich – Lituanica Kaunas 9-8 Field Leksand Paderborn Untouchables – Helsinki Icebreakers 20-0 Måndag 16/6 Field Rättvik Lituanica Kaunas – Paderborn Untouchables 1-22 Helsinki Icebreakers – Challengers Zürich 1-13 Field Leksand Tornado Balashika – Sola Challangers 12-1 Tisdag 17/6 Field Rättvik Challengers Zürich - Paderborn Untouchables 3-7 Rättvik BSK - Tornado Balashika 9-8 (12) Field Leksand Helsinki Icebreakers - Lituanica Kaunas 4-21 Onsdag 18/6 Field Rättvik Semifinal 1 Rättvik BSK - Challengers Zürich 14-13 Semifinal 2 Paderborn Untouchables - Tornado Balashika 16-3 Field Leksand Sola Challengers - Helsinki Icebreakers 13-7 Torsdag 19/6 Field Rättvik Bronsmatch Tornado Balashika - Challengers Zürich 7-2 FINAL Rättvik BSK - Paderborn Untouchables 0-27 Field Leksand Lituanica Kaunas - Sola Challengers 20-2 Slutställning 1) Paderborn Untouchables - Tyskland till A-poolen 2004 2) Rättvik BSK 3) Tornado Balashika 4) Challengers Zürich 5) Lituanica Kaunas 6) Sola Challengers 7) Helsinki Icebreakers SEMIFINAL FÖR LEKSAND Onsdag 18/6, P.U.C Paris – Leksand Lumberjacks: 1-3 I en mycket välspelad match i stort sett utan defensiva misstag lyckades Leksand besegra Paris med 3-1. Lagen följdes åt i statistiken – lika många hits (7), lika många strike-outs (5), lika många errors (1), lika bra defensiv (.976) och i stort sett lika bra (eller dålig?) slagning. Leksand slog .212 och Paris .219. En av skillnaderna är att Leksand slog sina hits i viktiga lägen samt att pitchern Johan Tisell inte släppte några walks. För fransmännen startade en vänsterhänt pitcher med svenskt påbrå, Patrik Carlsson. Leksand tog kommandot tidigt genom en två-poängshomerun av Daniel Farth. Fransmännen reducerade i sjätte innan Leksand fastställde slutresultatet med en poäng i den åttonde inningen. Offensivt gjorde Daniel Farth en mycket bra match med tre hits, varav en homerun. Torsdag 19/6, Leksand Lumberjacks – Cologne Dodgers: 3-2 I en suveränt genomförd basebollmatch lyckades Leksand besegra Cologne med 3-2 i den tolfte inningen. Cologne kom till Kroatien med åtta amerikaner i bagaget, varav sex mönstrades från start mot Leksand. Inga dussin-amerikaner heller utan idel D1-spelare från college samt några spelare med erfarenhet från minors i USA. Återigen satte motståndarna upp en vänsterhänt, Landon Buch, som pitchade mycket effektivt och bara släppte 2 hits på 5.1 innings. 0-0 stod sig in i sjätte inningen då båda lagen tog varsin poäng. Tyskarna bytte pitcher samtidigt och ersättaren, Jason McCarthy, var också mycket duktig. Rikard Leander svarade för en helt fantastisk prestation, betade av inning efter inning och visade inga tecken på att tröttna. Först i den tolfte inningen fick matchen sin upplösning. Efter en walk och ett par hits fick tyskarna in en poäng och trodde sig nog ha avgjort matchen. Magnus Jönsson avlöste Rickard Leander och slängde de två sista outsen. Leksand svarade dock omedelbart. Med två brända, löpare två och tre, ställningen 1-1 på slagmannen, slog Daniel Farth (matchvinnare igen!) en basehit ut till leftfield. In springer Mats Jones och efter lite schabbel från leftfieldern lämnar Björn Johannessen tre och slajdar in den vinnande poängen, till stort nöje för publiken samt de spanska och österrikiska lagen som under matchen hejat på högoddsaren från Sverige. Offensivt slog Leksand bara fem hits fördelat på Magnus Jönsson (2), Björn Johannessen, Mats Jones och Daniel Farth. Det ska jämföras med tyskarnas 12 hits. Tack vare buntar och smart baserunning lyckades dock Leksand avgå med segern. Lördag 21/6, semifinal Leksand Lumberjacks – Kelteks Karlovac: 5-7 Kelteks Karlovac var faktiskt det sämsta laget Leksand mötte, även om de kämpade med uppoffrande spel och professionell inställning. Tyvärr gjorde Leksand själva en plattmatch och fick inte heller någon hjälp av domartrion, med den tjeckiske hemplattedomaren i täten. Det känns alltid lite surt att skylla på domaren men om någon match i historien någonsin avgjorts av en domare, så var det denna. De icke-kroatiska delarna av publiken tycktes i alla fall hålla med om detta. Trots dålig slagning (bara 5 hits..) och några kostsamma errors lyckades Leksand hålla jämna steg med kroaterna och hade dem på halster ända fram till sista outen. I nionde inningen, med Kelteks i ledning 7-5, hade Leksand löpare på två och tre, med en bränd. Rikard Leander får på ett hårt slag som short-stopen hoppar upp och tar innan han slänger den till andra bas för double-play. Det skiljer ibland på någon meter hit eller dit, det är både det roliga och bedrövliga i baseboll. Offensivt får Rickard Leander väl godkänt för sina två hits. I övrigt kom inte Leksand alls upp på den nivå som laget presterat i de inledande matcherna. Söndag 22/3, Match om 3:e pris Leksand Lumberjacks – Rojos de Tenerife: 4-9 Aldrig har ett spanskt lag innehållit så få spanjorer. Tre stycken närmare bestämt. Resten av spelarna kom från Kuba och Venezuela. Matchen var ganska avslagen även om Rojos i ett brev till C.E.B skrivit att de betraktade denna match som den moraliska finalen eftersom båda lagen blivit bortdömda i sina respektive semifinaler. Se där… Leksand tog ledningen i andra inningen innan Rojos fick fart på sina slagträn. Rojos var mycket duktiga offensivt (16 hits) och slog bra matchen igenom. I tredje och fjärde inningen tog de sju runs, tack vare många bra hits (bl a en homerun) och ett par errors. Leksand kröp lite närmare i slutet av matchen men kom aldrig närmare än 4-9. Daniel Farth kom in i åttonde inningen och pitchade två poänglösa innings i relief. Återigen klickade offensiven något. Magnus Jönsson och Mats Jones hade dock två hits vardera. Spanjorernas pitcher var dock mycket duktig och undan gick det!! 16 strikeouts på 7 innings talar sitt tydliga språk.. Noterbart från turneringen i övrigt: - att Leksands defensiv var lika bra eller bättre än motståndarnas i samtliga matcher. - att pitchingen fungerade bra. Förutom Rickard Leanders suveräna föreställning mot tyskarna hade Johan Tisell inte en enda walk på 16 innings. Även Mats Jones och Daniel Farth gjorde bra ifrån sig. - att Magnus Jönsson fick pris som turneringens bästa defensiva spelare. Även Kent Sterner gjorde många fina spel från 3B och kunde lämna turneringen med den defensiva statistiken intakt. - att den svenske domaren Nestor Torres dömde finalmatchen bakom plattan och gjorde det mycket bra. - Att finalen vanns av Cologne Dodgers med 8-0 över Kelteks Karlovac i en ganska händelsefattig match. Resultaten från C.E.B-cupen hittar ni på www.baseballeurope.com BRA TURNERING FÖR TRANÅS Tranås spalde i egenskap av Cupmästare Cupvinnarcupen B-pool i Antwerpen, Belgien och vann fyra av sina fem matcher. Den avgörande matchen mot Windsor Bears förlorades dock, med minsta tänkbara marginal, 1-2. Chad Underwood pitchade en lysande match men hade sin överman i turneringens bäste pitcher, engelsmännens Dean Stocka. Wade Baker hade en lysande turnering och vann priset för bäste slagman (.577), och MVP. Läs mer om turneringen (även bilder) på www.baseball-antwerp.com . Resultaten från Cupvinnarcupen: www.baseballeurope.com ÖVRIGA NOTISER FRÅN EUROPACUPERNA Door Neptunus från Holland vann Europacupen efter seger mot Telemarket Rimini med 3-2 i finalen. Bronset gick till T&A San Marino som besegrade Draci Brno med 9-2 i bronsmatchen. Frankrike och Österrike tappar sina platser i A-poolen då Savigny och Kufstein hamnade på 7:e och 8:e plats. Istället avancerar Slovakien och Tyskland till A-poolen då Trnava och Paderborn vann sina respektive B-pooler. skriven av - Kristian Pälviä
Länk till annan webbplats.


Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats.  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2003-06-29

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se