Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

OS-kval: Förlust i 16:e inningen - Sverige sist

Sverige hade inför den avslutande matchen mot Spanien chans på en fjärdeplats i OS-kvalet. Då krävdes vinst, samt att man inte släppte in mer än sex poäng. Ett tag såg det ut som om det skulle lyckas, Sverige ledde med 9-3 i den tredje inningen bl.a. tack vare en homerun av Magnus Pilegård


 - den första för Sverige under EM/OS-kvalet. Men i den åttonde inningen rasade Sverige ihop och tillät Spanien att kvittera. Sedan följde extra innings. Och inte förrän i botten den 16:e inningen avgjordes matchen - till Spaniens fördel, efter ett defensivt misstag av Sverige. Därmed slutade Sverige på sjätte och sista plats i OS-kvalet - Italien och Holland kvalificerade sig till de Olympiska Spelen i Aten 2004. Söndag 27 juli: Sverige förlorade maratonmatch MATCHER/RESULTAT: 12:30 Frankrike - Holland 0-4 13:00 Spanien - Sverige 10-9 (16) 16:30 Italien - Tjeckien 11-1 (7) 20.30 Holland - Italien 3-4 Det skall sägas att Sverige hade sina chanser. Man slog 20 hits mot Spanien och lämnade hela 22(!) slagmän på bas - samtidigt som Spanien hade 17 hits och 14 left on base. En riktig maratonmatch, som varade 4h54min - det var knappt så att svenskarna hann med flyget hem. Spanien tog en ledning efter att ha slagit hårt på Mattias Stenis, den startande svenska pitchern. I den tredje inningen tog dock Sverige nio poäng efter att Björn Johannesen inledit med en double. Sedan fick den spanska pitchern en rejäl svacka med passed ball, walk, hp, en singel av Magnus Jönsson som gav Sverige två poäng. Pilegård följde med en trepoängs homerun innan Rickard Reimers singel medförde ett spanskt pitcherbyte. Ytterligare walks, hp och tre hits gav Sverige fyra poäng till. Ny pitcher för Sverige: Magnus Pilegård. I toppen av fjärde inningen byter Spanien pitcher på nytt. Matchen var het - Spaniens dugout varnades två gånger för protest mot domslut och två spanska spelare blev utvisade pga osportsligt uppträdande. I den åttonde inningen laddar Spanien baserna med tre raka walks, och tar sedan fyra poäng vilket kvitterar matchen. Sverige sätter in Rickard Reimer på kullen och han pitchar drygt åtta bra innings för Sverige, som har ett otal chanser att ta poäng och sätta press på Spanien, men man lyckas inte producera när man har chansen. Vid flera tillfällen har man löpare på andra eller tredje bas med mindre än två brända, men tar inte tillvara på dessa tillfällen. Magnus Pilegård och Björn Johannesen bäst offensivt med fyra hits på åtta tillfällen vardera, Pilegård dessutom med en homerun. Trots att Sverige gick utan vinst i OS-kvalet, kan man konstatera att laget gjort en stark insats under de 2,5 veckorna i Holland. Vinsten mot Italien var rättvis, man har återfått viss respekt från Basebolleuropa efter degraderingen till B-poolen - men samtidigt skulle Sverige, om man hade utnyttjat sina tillfällen under turneringarna, ha haft många mer vinster än de tre vinster man fick med sig under EM-turneringen och OS-kvalet. Till OS i Aten 2004 gick Italien och Holland, den avslutande matchen på söndag kväll blir en ren parentes då Italien besegrade den främsta utmanaren Tjeckien med 11-1 tidigare på söndagen. Italien och Holland försvarar således Europa i Aten-OS tillsammans med det grekiska landslaget. Lördag 26 juli: Italien vann enkelt RESULTAT: Sverige-Italien 1-10 Holland-Spanien 16-6 Tjeckien-Frankrike 7-2 Italien besegrade Sverige med 10-1 och fick därmed revansch för förlusten i EM-kvartsfinalen. Sveriges startande pitcher Petter Vesterlund fick en mardrömsstart då han inte lyckades bränna någon av de sex slagmän han mötte i matchen. Han byttes ut i den första inningen vid ställningen 0-3, ingen bränd och laddade baser. Sveriges enda poäng kom i den åttonde inningen på ett slag av Elias Sölveling, Karlskoga Bats. Fredag 25 juli: Slagningen fortfarande iskall RESULTAT: Sverige - Tjeckien 2-10 Spanien - Frankrike 16-15 Den svenska slagningen fortsätter att lysa med sin frånvaro under OS-kvalet. Mot Tjeckien satte man aldrig press på den tjeckiska pitchingen, och när Sverige slog sin första hit i botten av den femte inningen hade Tjeckien redan slagit sju stycken. Till slut slog Sverige fyra hits mot Tjeckiens 16. Inte svårt att räkna ut att Sverige därmed förlorade matchen. - Hittills kan man bara konstatera att slagningen inte duger på denna nivå, vi sätter aldrig någon press på motståndarna när vi inte presterar något i offensiven, konstaterar lagledaren Ulf Steinvall. Tjeckerna ställde upp med samma pitcher, Michal Koci, som besegrade Sverige i EM-turneringen med 1-0. Och han höll de svenska slagmännen till endast fyra hits. Magnus Höglund startade matchen för Sverige och kastade 5.2 innings, släppte 10 hits men kom ur en hel del problem trots detta. Tyvärr hade han ingen som helst hjälp av den svenska slagningen som trots en förändring i lineupen mot Holland senast inte har kommit upp i den standard som man bör ha för att kunna hävda sig mot detta motstånd. Det var endast i den sjunde inningen, efter en leadoff triple av David Leander (bilden ovan), som Sverige kunde ta poäng och hota tjeckerna. Rickard Reimer, som utgick i matchen mot Holland, drabbades av en sträckning i baksidan på låret och spelade inte defensivt idag - istället fanns han med i lineupen som Designated Hitter (slår istället för pitchern). Torsdag 24 juli: Fall framåt för Sverige - trots förlust mot Holland RESULTAT: Frankrike - Italien 0-10 Spanien - Tjeckien 3-8 Holland - Sverige 11-2 Trots den andra raka förlusten i OS-kvalet gjorde det svenska basebollandslaget ett fall framåt jämfört med den tidigare förlusten mot Frankrike. Mot storfavoriterna och EM-mästarna Holland skrevs siffrorna till 2-11, men det var ändå en bra insats av det svenska landslaget. Under EM, som avgjordes i förra veckan, vann holländarna samtliga åtta matcher och släppte endast in poäng i en av dessa matcher. Mot Sverige blev det då 10-0 och 21-0. Därför kan man lugnt konstatera att 2-11 var ett fall framåt. Framförallt då svenskarna länge höll jämna steg med holländarna, tack vare bra pitching av Rickard Ljung, till vardags spelandes i Sundbyberg Heat. När han tröttnade i slutet av matchen kom även de långa slagen för Holland, som kunde gå från 4-2 till 11-2 under den andra halvan av matchen. Rickard pitchade 7.1 innings innan Johan Tisell avslutade med två bränningar i slutet av den åttonde inningen. Holland, som tog ledningen i den första inningen, såg Sverige kvittera i toppen av den tredje slagrundan, inningen, tack vare bra slag av Rickard Reimer och Philip Gaijzler. Sedan kunde dock Holland ta en ledning, som man kunde utöka i slutet av matchen. Bra betyg till Sveriges startande pitcher Rickard Ljung, plusbetyg även till Philip Gaijzler (bilden) som svarade för bra slagning, med tre bra hits på fyra försök. Onsdag 23 juli: Fruktansvärt ras för Sverige RESULTAT: Italien - Spanien 2-0 Sverige - Frankrike 2-11 Tjeckien - Holland 4-6 Efter åtta av matchens nio innings såg Sverige ut att ta en skön första seger i OS-kvalet mot Frankrike. Så långt hade pitcherässet Mattias Stenis gjort en kanoninsats med åtta bra innings. Det enda som återstod var för Sveriges ”bullpen” att stänga matchen. Istället öppnade de dörren på vid gavel för Frankrike, och släppte matchen utom all möjlig kontroll. Efter bl.a. fyra träffade slagmän, varav tre i rad, släppte Sverige hela 11 poäng i den nionde inningen och förlorade den inledande OS-kvalmatchen mot Frankrike med siffrorna 2-11. -Fruktansvärt, det var en total katastrof-inning, kommenterade lagledaren Ulf Steinvall efter matchen. Det brukar heta ”it ain’t over until the fat lady sings” men frågan är om inte Sverige gjorde alla tiders genomklappning i den inledande matchen av OS-kvalet. Man hade ledningen, i och för sig var den långt från säker, men att släppa 11 poäng i en avgörande inning i ett OS-kval är oförlåtligt! I den länge jämna matchen tog Sverige ledningen med 2-0 i den femte inningen, tack vare lite skakig fransk defensiv och den ledningen höll sig till den avslutande inningen. Mattias Stenis, nytillskott i det svenska landslaget, gjorde en formidabel insats mot Frankrike med åtta mycket starka innings innan han inför den nionde inningen blev utbytt. I tur och ordning hoppade Magnus Pilegård, Rickard Leander, och Kalle Knutsson, in och försökte stoppa fransmännen - men utan framgång. Fransmännen kvitterade till 2-2 med lite hits och lite walks, men sedan började den verkliga mardrömmen – de situationer som gör matchbilden rent ut sagt pinsam ur svenskt perspektiv. Med laddade baser hände följande: 3-2 på walk, 4-2 på hit by pitch, 5-2 på hit by pitch, 6-2 på hit by pitch, Sedan följde ett par hits (och ytterligare en hit by pitch) som till slut gav Frankrike hela 11 poäng i inningen och seger med 11-2 totalt. En fruktansvärt tråkig avslutning på en match som såg ut att bli en fin inledning på OS-kvalet för Sverige. I morgon väntar Holland - och efter det här raset så är det enda positiva att Sverige ju slår ur tidernas största underläge. Men ingen förväntar sig nog att man skall kunna knipa någon poäng efter detta debacle. skriven av - Kristian Pälviä
Lag
123 456 789 012 345 6
 R  H  E
Sverige
009 000 000 000 000 0
 9  20 3
Spanien
122 000 040 000 000 1
10 17 2
ITA
411 102 001 - 10
SWE
000 000 010 - 1
CZE
010 004 050 - 10
SWE
000 000 200 - 2
SWE
002 000 000 - 2
NED
202 002 14x - 11
FRA
000 000 00(11) - 11
SWE
000 020 000 - 2
  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Publicerad: 2003-07-27

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se