Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Kuba vann Baseboll-VM

Kuba tog hem sin 24:e VM-titel efter finalseger i Baseboll-VM mot Panama med 4-2.


 Vinnande pitcher blev Norge Vera (bilden) efter 5.2 innings relief med endast en hit. Japan tog bronset efter 7-3 mot Taiwan. Kuba tog sin 24:e VM-titel Man kan inte annat än imponeras av Kuba, som fortsätter att rada upp VM-troféer. På hemmaplan besegrades Panama i en annars ganska tät match som länge var oavgjord. Stor matchhjälte blev Frederich Cepeda i Kuba som slog två homeruns i slutet av matchen och gav Kuba vinsten med 4-2. Japan besegrade Taiwan med 7-3 i bronsmatchen, medan USA säkrade en femteplats efter 13-2 mot Nicaragua. Brasilien slog Korea med 8-3 för att ta hem sjundeplatsen. Överraskning i semifinalerna En skräll stod Panama för i semifinalen, då man slog ut Japan med 4-1. Därmed säkrade Panama en plats i VM-finalen - den största framgången hittills för landet, som har ett par femteplatser som bästa facit tidigare, senast 1994 och 2001. Efter Riveras homerun i den tredje inningen ledde Panama med 4-0 och sedan kunde aldrig Japan komma ikapp. I den andra semifinalen tog Kuba en tidig ledning mot Taiwan, man hade sedan inga problem att hålla undan och ta en enkel seger med 6-3. Final mellan Kuba och Panama således!!! Täta kvartsfinaler I kvartsfinalerna var det täta matcher. Panama hade det lättast, då man besegrade Nicaragua bakom duktiga pitchern Lenin Picota, som bara släppte tre hits på hela matchen. Slutresultatet skrevs till 5-0. Taiwan, som pressade Kuba i premiären, visade att man håller hög klass. USA besegrades i semifinalen med 2-1, i en tät match. Taiwan tog ledningen i den tredje inningen, USA kvitterade genom en homerun av Darren Blakely i den sjätte inningen - men Taiwan tog den vinnande poängen redan inningen efter genom Chih-Sheng Lins homerun. Korea och Japan utkämpade en tät match där Japan till slut gick segrande ur striden med 2-0 efter att ha tagit ledningen i den sjätte inningen. Men den största överraskningen var att Kuba hade enorma problem med Brasilien. Brasilien kämpade länge och väl, men förlorade till slut med 3-4. Kuba till semifinal mot Taiwan - här är Kuba favorit men man får inte underskatta Taiwan (se längre ner i artikeln). I den andra semifinalen möts Japan och Panama - med Japan som favorit. I gruppspelet vann Japan enkelt med 10-4... Baseboll på Kuba - en fantastisk upplevelse Att gå på baseboll på Kuba är en helt otrolig upplevelse som man unnar alla basebollvänner. Själv hade jag förmånen att se två matcher live på plats i Havanna, först en träningsmatch mot USA inför 15.000 åskådare - två dagar senare var det dags för VM-premiär. Tropisk hetta, 34 plusgrader, Kuba-Taiwan i Latinoamericano Stadion i Havanna, och 30-35.000 åskådare på plats på läktarna. Plus en hund... som vi återkommer till. Några dagar innan VM startade spelades det träningsmatcher i Havanna. Inga annonser - här får man reda på var och när matcherna spelas av hisspojkar, butiksbiträden och andra som sitter inne med den värdefulla informationen. USA möter Kuba i en träningsmatch klockan åtta på kvällen får vi reda på. Givet! Tar en taxi till planen och bestämmer med chauffören att vi blir hämtade efteråt. Kanon! Publiken är tokig i baseboll. Framförallt bakom tredje bas (och Kubas bås) är det mer liv än någon annanstans på arenan. En äldre herre verkar styra hela läktaren med sitt kroppsspråk och sin visselpipa som blåser i takt med applåderna. Han har H-E-L-A läktaren i sitt våld... Vi blir omedelbart imponerade av Kubas vänsterhänte pitcher som totaldominerar USA:s lineup. Åtta strikeouts på de tre första inningarna och en fantastisk fastball. Jag frågar bänkgrannen om det är Kubas pitcher-ess jag ser och får bara huvudskakningar till svar. - Han är fjärdepitcher i laget, får vi reda på av den kunnige bänkgrannen. Otroligt... Prestige mot USA givetvis, vi går till vår taxi vid ställningen 4-1 efter sju innings och precis efter att no-hittern spräckts av USA. Kubansk revansch efter att ha förlorat mot Japan dagen innan med 2-9 i en träningsmatch... Japan som för övrigt beslutat sig för att friställa samtliga sina proffsspelare i Japanska ligan för OS-kvalet. Japanskt Dream Team i OS således - hurra! VM-premiär mot Taiwan Innan VM-premiären mellan Kuba och Taiwan var det officiell invigning, med tal, nationalhymner och en värdig inledning på mästerskapet. En del länder saknas då de spelar på andra orter - Guam saknas totalt i turneringen eftersom de aldrig har dykt upp till turneringen. Underligt - många andra länder skulle offrat ena näven för att få chansen att spela ett Baseboll-VM på Kuba... Till matchen. Taiwan inledde friskt mot storfavoriterna Kuba, och tog ledningen med 2-0 efter lite darrig pitching av Kubas startande pitcher Norge Vera (bilden längst upp). Han lugnade dock ner sig, och Kuba kunde svara redan i inningen efter då man tog ledningen med 3-2. Mycket tack vare två diskutabla domslut på hemplattan då pressen från hemmapubliken var tydlig. Ledningen utökades till 6-2, blev sedermera 6-3 innan Taiwan hade en sista chans att utjämna. Löpare på andra och tredje bas med en bränd, men hotet raderades tack vare en lyra till left field och en påföljande bränning på hemplattan inför en jublande publik. VM är VM, och det märks. Domarna, som bodde på samma hotell som jag själv, fick en hel bag sprängfull med ny utrustning från SSK. Nya skor, nya skydd, nya kläder - allt sponsrat och gratis. Matchen bryts tillfälligt i den femte inningen för att man ska jämna ut gruset och krita om linjerna - och då passar två vackra damer att trippa ut på planen i högklackat och klänning för att servera domarna vatten på bricka. Malplacerat, annorlunda - men väldigt intressant! Nationalarenan Latinoamericano ligger c:a 10 minuter med taxi från Havannas centrum. Arenan är en häxkittel som tar uppemot 55000 åskådare och är vanligtvis hem åt Havannas stolthet Industriales samt Metropolitanos. Åskådarna är otroligt kunniga och engagerade och man granskar spelet in i minsta detalj - inte ens hemmaspelarna kan gå säkra från publikens vrede om man inte gör sitt bästa... Bland de mer exotiska sakerna på arenan märktes en ilsken tax, fullt utrustad med halsband, klocka och Kuba-dress, som gick omkring på taket till Kubas spelarbås och skällde konstant. Heta diskussioner mellan åskådarna är helt vanligt, och det är skoj att försöka följa med i deras olika synpunkter på vad som egentligen hände nere på planen. Mest handlar det nog om att någon haft fräckheten att såga en annans favoritspelare... VARMT är ordet - de flesta som hamnar i solen flyttar snabbt till en plats i skuggan. Ju mer matchen pågår, desto fler personer flyttar ut på läktarna på outfield då skuggan når dit. De stora ställningarna till belysningen, med sina Kubavänliga kampord, bjuder till välkommen skugga för åskådarna. Baseboll-VM ingen "hit" för Europa För de europeiska lagen har det gått dåligt. Ryssland kom till spel med endast 15 spelare och inledde med idel brakförluster. Efter 1-9, 0-10, 3-26, 1-20, 3-14 kunde man besegra Taiwan (av alla lag!!!) med 4-1 och därmed rädda äran i turneringen. Italien gjorde ingen bättre turnering heller, enda segern kom mot just Ryssland. Man har haft sin andel av bittra förluster, 5-6 mot Nicaragua, 3-5 mot Kanada, 4-5 mot Taiwan, 2-4 mot Korea, var alla tuffa förluster för det ambitiösa italienska laget som ju missar VM2005 i Holland till Sveriges fördel. Holland hade bra chans att nå kvartsfinal men gick på en rejäl mina mot Brasilien (1-2) vilket gjorde att man var piskat att besegra USA samtidigt som Brasilien förlorade mot Kina. Holland ledde mot USA med 2-0 när den matchen bröts på grund av regn, men chansen var borta eftersom Brasilien besegrade Kina med 4-0. Frankrike har idel förluster efter gruppspelet och har varit numret för litet för de flesta lagen i turneringen.   skriven av - Kristian Pälviä

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2003-10-27

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se