Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Fanns baseboll redan 1791?

Historikern John Thorn har undersökt basebollens rötter och funnit ett dokument som visar att baseboll spelades redan 1791 i Pittsfield, Massachusetts. Tidigare har man antagit att den första matchen spelades 1846 i Hoboken, New Jersey.


- Pittsfield är som Edens Lustgård för baseboll, förkunnade stadens borgmästare James Ruberto, efter det att materialet upptäckts. Bevismaterialet är ett 213 sidors dokument, där man har bevis för att man 1791 instiftade en lokal lag som förbjudöd baseboll att spelas inom 80 yards från Pittfields möteshus. Denna lag skulle ha kommit långt före Abner Doubleday fastslog basebollens regelverk 1839. Doubleday lade fast regelverket i Cooperstown, NY, vilket är orsaken till att basebollens Hall of Fame finns där. 2001 hittade en bibliotekarie två nyhetsartiklar från 25 april 1823, som visade att man spelade en organiserad match kallad "base ball" på Manhattan. Men de nuvarande bevisen väger dock starkt - historiker har tidigare hittat en anfader till den moderna basebollen som kallades "the Massachusetts game"  - där blev man dock bränd om man blev träffad av en boll. Låter lite farligare än dagens baseboll... Experter hävdar dock att det är omöjligt att fastslå när den första matchen spelades eftersom spelet härstammar från såväl cricket och "rounders", ett uråldrigt engelskt spel med boll och slagträ. skriven av - Kristian Pälviä


  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2004-05-27

Senast uppdaterad: 2008-11-27

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se