Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Belgian Open: Sverige vann bronsrysare

Håkan Börjes pinch-hit homerun i botten av den nionde inningen utjämnade till 2-2 och Björn Johannesens hit med laddade baser i den tionde gav Sverige segern med 3-2 i bronsmatchen mot värdnationen Belgien.


 Tjeckien vann turnering genom att finalbesegra Frankrike med 5-0. Bilden: Per Lindgren springer in den vinnande poängen. Söndag 4 juli: Dramatik när Sverige knep bronset Belgien 010 100 000 0 - 2 Sverige 100 000 001 1 - 3 Sverige avslutade Belgian Open som man började, med seger mot värdnationen. Precis som i onsdagsmatchen mot belgarna startade Johan Tisell och han stod för ännu en fin insats. Han byttes av mot Kalle Knutsson efter 6.2 innings, då ledde belgarna med 2-1. Den ledningen stod sig till botten av den nionde då Håkan Börjes kvitterade med en homerun! I nästa inning slog Per Lindgren en lead-off singel och avancerade till tredje bas på ett error på outfield. Belgarna laddade baserna genom att kasta intentional walks till Tony Dermendziev och Rickard Leander men Björn Johannesen grusade de belgiska planerna med en hit som gav Lindgren chansen att springa in den vinnande poängen. Lördag 3 juli: Platt fall mot Frankrike Sverige    000 000 00 - 0 Frankrike 004 301 02 - 10 Sverige svarade för en riktig plattmatch när man hade chans att säkra finalplatsen i Belgian Open. Istället för att ta chansen underpresterade i stort sett hela laget och Frankrike kunde istället ta en enkel seger med 10-0 för att å sin sida säkra en finalplats. För Sverige väntar bronsmatch mot värdnationen. Magnus Pilegård startade och hade det tufft från början. Han kom dock ut från den första inningen oskadad trots laddade baser. I den tredje inningen fungerade det dock inte, utan Frankrike kunde ta fyra poäng - något som de följde upp med ytterligare tre poäng inningen efter. Inte heller hade resten av Sveriges bullpen någon större lycka. Karl Knutsson (bilden), Vincent Persson, Tomas Eriksson och Ronny Frid sattes upp på kullen men ingen av dessa gjorde någon större insats idag. Och offensivt var det heller inga större insatser - de få gånger man fick en ordentlig träff gick bollarna rakt på fransmännen som hade alla marginaler på sin sida. Något som man egentligen inte behövde, eftersom Sverige som helhet gjorde sin sämsta match på mycket, mycket länge. Det enda positiva man kan få ut efter denna match är att man bör vara ordentligt revanschsugna i söndagens placeringsmatch. Fredag 2 juli: Vinst mot Tjeckien trots darrig defensiv Tjeckien 002 500 000 - 7 Sverige  400 031 00x - 8 Rickard Reimer startade på kullen och fick en drömöppning. Sverige tog fyra poäng i botten av första inningen på rapp baslöpning vilket fick tjeckerna att göra en del misstag. Rickard Reimer slog en rbi double vilket öppnade för den första poängen. Sedan kom Tjeckien igen, kröp närmare i den tredje inningen innan Sverige fick en härdsmälta i den fjärde rundan. Med två brända gjorde man fyra errors vilket ledde till fem poäng för Tjeckien och en del väl valda ord från coach Peter Schöön efter matchen. I den sjätte inningen kunde man komma igen. Toppen på slagordningen gjorde sitt jobb, och Rickard Reimer slog sin andra rbi double för dagen, tätt följd av ytterligare en dubbel av Philip Gajzler (bilden) som gav två poäng för svenskarna - och det var kvitterat. Jonas Degerstedt byttes in och spelade stabil defensiv resten av matchen. I den sjunde inningen laddade svenskarna baserna med inga brända och 2-3-4 i slagordningen på tur för att slå. Läge för poäng, trodde man. Men det blev bara en poäng av det hela - på en balk av den tjeckiska pitchern. Och denna poäng kom att bli den vinnande poängen. Rickard Reimer fortsatte bra på kullen och fick defensiv hjälp av Björn Johannesen som fångade ett stealförsök av en tjeckisk löpare i den nionde inningen. Reimer bäst på plan med nyckelhits och bra pitching - även bra slagning av övriga toppen av slagordningen. Coachningen var bra - de byten man gjorde lyckades. Rickard Leander gick in och spelade rightfield och gjorde en bra insats, detsamma för Björn Johannesen som flyttade in bakom plattan och Jonas Degerstedt (bilden) som gick in på shortstop. Torsdag 1 juli: Nära mot USA Athletes US Athletes 020 001 002 - 5 Sverige       000 000 200 - 2 Förhoppningarna var stora när Sverige mötte US Athletes i den andra kampen i Belgium Open. Stark pitching från Rickard Leander, Tomas Eriksson och Ronny Frid höll Sverige kvar i matchen trots att slagningen inte kom igång. - Vi hade inte rätt fokusering idag, konstaterade förbundskaptenen Peter Schöön, som dock kunde konstatera att det fina defensiva spelet höll i sig. Detta trots att man gjorde turneringens första error. Mer lyckosam var tredjebasmannen Philip Gajzler (bilden) som startade ett trippel-play (tre brända i samma spel) efter det att ett buntförsök misslyckats. Sverige var länge utan poäng i matchen - slagningen fungerade inte riktigt och det blev för mycket popups. Men i den sjunde inningen släppte det. Mats Jones tog en leadoff walk, pinch-runner Peter Johannesen var fräck på baserna och kunde springa in den första poängen på Tony Dermendzievs dubbel. Dermendziev sprang sedan in Sveriges andra poäng efter Per Lindgrens (bilden) trippel. Men mer blev det inte. Sverige slog endast fyra hits på matchen - de fyra sista slagmännen i lineupen var 0 för 12. Rickard Leander startade och pitchade bra i 3.1 innings tills en blåsa på fingret gjorde att han inte kunde fortsätta kasta. Comebackande Tomas Eriksson kom in och gjorde en stark insats i 2.2 innings innan Ronny Frid avslutade matchen. Denna trio höll Sverige kvar i matchen - ställningen var 2-3 med två outs och två strikes i toppen av nionde men US Athletics Ryan Schotzberger kunde slå in två "insurance runs" med en fin dubbel till staketet. Onsdag 30 juni: Tisell ledde Sverige till seger Sverige tog en inledande seger i Belgium Open genom att besegra Belgien med 9-2. Som vanligt ställde man upp med vänsterhänt pitching mot Sverige men det beredde inte laget några större problem. Man spelade lugnt och metodiskt, och inte ens ett tidigt 0-2 underläge vållade någon större huvudbry. Sverige vände matchen i den fjärde inningen då man tvingade Belgien till ett par errors, samtidigt som man hade ett bra slag som slog in löpare. Johan Tisell (bilden) pitchade hela matchen och hade en bra line för dagen; 9 IP, OBB, 11K och en ERA på 0.78 är ett bra facit för Sveriges första starter. Två hits vardera för Björn Johannesen, Philip Gajzler, Mats Jones, och Tony Dermendziev. Magnus Pilegård (bilden) svarade för matchens defensiva spel när han plockade upp ett svårt kast för att göra en out på första bas. Bronsmatch: Sverige - Belgien 3-2 (10) Final: Tjeckien - Frankrike 5-0 Slutställning: 1) Tjeckien 2) Frankrike 3) Sverige 4) Belgien 5) USA Athletes Gruppspel: Tjeckien - Frankrike 4-1 Belgien - Sverige 2-9 Sverige - USA Athletes 2-5 Frankrike - Belgien 7-0 Sverige - Tjeckien 8-7 USA Athletes - Frankrike 5-7 Belgien - USA Athletes 5-4 Frankrike - Sverige 10-0 (8) Tjeckien - Belgien 5-1 USA Athletes - Tjeckien 3-4 skriven av - Kristian Pälviä
Sverige
000 401 301 - 9
Belgien
200 000 000 - 2
Tabell
W
L
GB
 Tjeckien
3
1
-
 Frankrike
3
1
-
 Sverige
2

1
 Belgien
1
3
2
 USA Athletes
1

2  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2004-07-04

Senast uppdaterad: 2008-11-26

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se