Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

USA tog hem OS-guldet

USA vann OS-finalen i softboll över Australien med 5-1. Det var amerikanskornas tredje raka OS-titel och nyckelspelare var Lisa Fernandez som vann över Australien för tredje gången denna turnering! Vi har samlat länkar till artiklar om softboll i OS.


Lisa Fernandez fick god hjälp av sin offensiv, både Crystl Bustos och Stacey Nuveman slog var sin homerun i matchen. USA tog ledningen redan i den första inningen med 3-0, och två inningar senare var ställningen 5-0. Och matchen i princip redan avgjord. Helsingborgs Dagblads Marjan Svab var en av dem som såg OS-finalen och skriver bl.a. i sin krönika: "Såg softboll-finalen mellan USA och Australien. Inte så mycket för att det är en kittlande uppplevelse, därtill är det ytteligare en av dessa sporter med tveksam OS-status. Och hade det funnits en termometer som mätt grader av förutsägbarhet hade den gått i bitar. För USA:s damer är det riktiga Dream Team under spelen, sedan får nonchalanta basketmiljonärer säga vad de vill. Under träningsmatcherna före OS vann softbolllaget 53 raka matcher. I OS har uppvisningen fortsatt. Det tredje raka guldet - sporten kom med på OS-programmet 1996 - säkrades efter nio segrar och 51-1 i poängskillnad. Australiskorna jublade som om de vunnit guld när de tog poäng på amerikanskorna i finalen. I USA är tjejerna superstars. Det är sånt vi inte begriper eftersom softboll knappt finns i ordlistan. Chansen att vi bryr oss är lika stor som att innebandy skulle bli en världsangelägenhet." Läs mer om finalen, Lisa Fernandez och coachen Mike Candrea i hans krönika i HD: " En stund hos barberaren ger perspektiv på OS-livet " Läs även om Jennie Finch i SVD: "Hon har högre marknadsvärde än Phelps" Läs även om Dream Team i DN: " USA:s nya Dream Team " Vägen till finalen Softbollen spelar ju en s.k. double elimination playoff, vilket betyder att man måste förlora två matcher för att vara utslagna från finalmatchen. I den inledande semifinalen ledde Japans pitcher Yukiko Ueno sitt lag till seger mot Kina med 1-0 efter åtta inningar efter en dramatisk match. Japan tog den ledande poängen i toppen av den åttonde inningen. Kina fick ut löpare på bas och med två brända slog man en basehit ut till outfield. På kastet från outfieldern Eri Yamada kunde man göra den sista bränningen på hemplattan. Därmed var Kina borta från finalmatchen. Två dagar tidigare pitchade just nämnde Ueno också mot Kina i gruppspelet. Då kastade hon en perfect game - inga hits, walks eller löpare överhuvudtaget...! I den andra semifinalen vann USA med 5-0 över Australien. USAs fruktade slaguppställning gjorde sitt jobb, åtta hits varav två från Crystl Bustos och en homerun av Kelly Kretschmann i den sjätte inningen. Australien mötte sedan Japan i en direkt avgörande match om vilket lag som skulle få möta USA i finalen av softboll-OS. Den matchen var länge poänglös, men i den femte inningen slog Simmone Morrow en trepoängsdubbel och Australien kunde sedan lita på Tanya Hardings pitching resten av vägen. skriven av - Kristian Pälviä
Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats.

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2004-08-24

Senast uppdaterad: 2008-11-26

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se