Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Efter OS - hur ser framtiden ut?

Efter den avslutade OS-turneringen i Aten 2004, kan vi nu se fram emot ett OS i Peking 2008 med såväl baseboll och softboll på programmet. Men efter 2008 vet man inte hur det ser ut och vilka idrotter som får vara kvar i det olympiska programmet.


Enligt ett par idrottskrönikörer skulle dock baseboll och softboll helst uteslutas på stört från OS. För att se deras minst sagt underliga argument, har vi länkat till deras krönikor så ni, baseboll och softbollvänner, själva kan se vilken värld de befinner sig i. Efter att nu OS har avslutats kan man tyvärr konstatera att flertalet OS-krönikörer lever kvar i en värld med arrogans och okunskap om våra idrotter, baseboll och softboll. Uttalanden om "kärringkast", "brännboll i pyjamas" talar mer om dessa s.k. "idrottsexperters" totala nollställning kring idrotter förutom de vanliga, traditionella, som de till fullo behärskar, än om hur idrottsvärlden ser ut idag. Det är ju tur att det inte är dessa herrar som ansvarar för OS-idrotterna... Åke Stolt, Sydsvenska Dagbladet: " Dags att byta ut de konstiga idrotterna " En höjdare för oss som har svårt för mossiga krönikörer som tycker att allt utom fotboll, handboll, och ishockey är "konstiga idrotter". En vidsynt herre, som uttrycker softbollpitchingen som "kärringkast". Mats Härd, Göteborgsposten: " Minska förvirringen - skala bort " I fotbollfästet Göteborg återfinns GP:s Mats Härd, som tycker att baseboll och softboll är händelselöst. Händelselöst? Men det är ok att hylla fotbollens 0-0 matcher med att "spelet utan boll" var bra... Baseboll och softboll är inte ofelbara idrotter - det vill jag inte påstå. Däremot är det internationella idrotter som finns i alla världsdelar, nationalidrottsstatus i såväl centralamerika som i flera asiatiska länder, och som växer i hela världen tack vare insatser från bl.a. den amerikanska proffsligan i baseboll, Major League Baseball. Fortfarande är dock länder som Japan, USA, och Kuba outstanding - men det finns utrymme för överraskningar i form av bl.a. Australien och Kanada. Och även det kinesiska programmet, stärkt just av OS2008, växer sig starkare och starkare. Framförallt det faktum att baseboll och softboll är OS-idrotter gör att fler och fler länders program utvecklas snabbt då det finns finansiellt stöd för deras toppverksamhet. Men det finns också problem, som Jaques Rogge, ordförande i IOK, har tagit upp tidigare. Avsaknaden av de allra bästa proffsen från Major League, och att dopningen tyvärr är utbredd i den amerikanska proffsligan, är de två största hoten gällande basebollens framtid i OS. IBAF och ISF har dock bundit sig till WADAs antidopingarbete, något som inte ens FIFA gjorde utan att strida - men ingen skugga har fallit på fotbollen för det... Tidigare problem har även ansetts vara att basebollen inte är tillräckligt spridd, något som utvecklingen de senaste åren, då antalet medlemsländer i IBAF vuxit till 112 länder sedan OS i Barcelona 1992 - en ökning på mer än 100%. Man har antytt att det inte finns intresse utanför USA för baseboll och softboll, något som Sydney-OS motbevisade, då man sålde 97,44% av biljetterna till just baseboll och softbollmatcherna. IBAF och ISF har aktivt arbetat med att justera kraven på arenor, så att det inte skall bli jättelika komplex som står kvar oanvända efter OS-spelens avslutande. Det mest kända exemplet är dock omvänt - Atlantas OS-arena, där halva arenan rivdes efter OS och blev Atlanta Braves nya hemmaarena. Inom de internationella organisationerna kommer det arbetas hårt för att garantera att baseboll och softboll har en framtid inom de olympiska spelen. Även inom svensk baseboll och softboll gäller det att fortsätta att informera om våra idrotter. Att bli förbannad på en del idrottskrönikörer hjälper inte - bättre att skratta åt deras åsikter... skriven av - Kristian Pälviä
Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats.


  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2004-08-31

Senast uppdaterad: 2008-11-26

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se