Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Vilken förbannelse? Red Sox vann World Series!

Boston Red Sox vann World Series för första gången sedan 1918 när man besegrade St Louis Cardinals med 3-0 natten till torsdag svensk tid. Red Sox var fullständigt överlägset Cardinals och vann med 4-0 i matcher. Bostons stora stjärna Manny Ramirez utsågs till World Series MVP.I den fjärde matchen stod Derek Lowe på kullen och han var precis lika bra som Pedro Martinez var i den tredje. Lowe begränsade Cardinals till tre hits och en walk på sju innings. Han kastade fyra strikeouts. Bronson Arroyo, Alan Embree och Keith Foulke pitchade de två sista inningarna.

Johnny Damon inledde matchen med en homerun och Trot Nixon fastställde slutresultatet med en tvåpoängsdubbel i den tredje inningen. Manny Ramirez utsågs till World Series MVP efter att ha slagit .412 (7 hits på 17 at bats), en homerun och fyra RBI.

När Red Sox förlorade med 8-19 mot New York Yankees och därmed låg under med 0-3 i matcher i ALCS var laget uträknat av alla som trodde sig veta något om baseboll. Men Boston reste sig på nio och vann sedan åtta raka slutspelsmatcher, fyra mot Yankees och fyra mot Cardinals, nytt slutspelsrekord.

Red Soxfans i hela världen jublar över segern och att Babe Ruths förbannelse äntligen är bruten men för oss andra så blev nog World Series något av ett antiklimax efter två fullständigt osannolika League Championship Series. Faktum är att St Louis Cardinals aldrig var i närheten av den nivå som ett lag måste nå för att kunna hota Boston. Boston Red Sox var för bra, eller rättare sagt: Boston Red Sox är bäst!

100th World Series:

Game 1: Boston Red Sox - St Louis Cardinals 11-9
Game 2: Boston Red Sox - St Louis Cardinals 6-2
Game 3: St Louis Cardinals - Boston Red Sox 1-4
Game 4: St Louis Cardinals - Boston Red Sox 0-3

Boston Red Sox World Series Champions efter 4-0 i matcher!

Boston Red Sox vill bryta förbannelsen

1918 vann Red Sox sitt femte World Series, mer än något annat lag vid den tiden. En av stjärnorna var en ung pitcher vid namn George Herman Ruth, även känd som "The Babe" eller "The Bambino". 1920 såldes The Babe till New York Yankees, som ännu aldrig vunnit World Series, och Yankees blev en av de mest framgångsrika klubbarna i MLB:s historia. För Boston Red Sox blev tillvaron annorlunda, de har deltagit i fyra World Series sedan segern 1918, och förlorat samtliga i den sjunde och avgörande matchen. Många anser att Bostons förlustsvit är orsakad av Babe Ruths förbannelse; "The Curse of the Bambino". Och förbannelsen verkade fortsätta efter de tre inledande förlustmatcherna mot Yankees i årets Championship Series. Men en mäktig upphämtning, som aldrig skådats i Major League Baseballs slutspelshistoria, gav Red Sox segern med 4-3 och nu hoppas man förbannelsen ska brytas.

American League Championship Series (ALCS):
New York Yankees - Boston Red Sox 10-7
New York Yankees - Boston Red Sox   3-1
Boston Red Sox - New York Yankees   8-19
Boston Red Sox - New York Yankees   6-4 (12)
Boston Red Sox - New York Yankees   5-4 (14)
New York Yankees - Boston Red Sox   2-4
New York Yankees - Boston Red Sox   3-10

Cardinals framgångsrikast i National League

På lördag inleder St Louis Cardinals jakten på klubbens 10:e World Series-titel, vilket gör dem bäst i National League och tvåa i Major League efter New York Yankees (26 titlar). Två gånger har Cardinals besegrat Boston Red Sox i World Series, 1946 och 1967, båda gångerna i den sjunde och avgörande matchen. St Louis får gälla som favoriter med tanke på att laget vann 105 matcher i grundserien i år, bäst i Major League. Men de möter ett lag som vände 0-3 till 4-3 - mot New York Yankees...

National League Championship Series (NLCS):
St Louis Cardinals - Houston Astros  10-7
St Louis Cardinals - Houston Astros    6-4
Houston Astros - St Louis Cardinals    5-2
Houston Astros - St Louis Cardinals    6-5
Houston Astros - St Louis Cardinals    3-0
St Louis Cardinals - Houston Astros    6-4 (12)
St Louis Cardinals - Houston Astros    5-2

Rivaliteten med stort "R"

Rivaliteten mellan New York Yankees och Boston Red Sox är kanske idrottsvärldens hetaste - och definitivt den längsta och mest ensidiga. När Red Sox slog Yankees natten till torsdag svensk tid var det första gången på ett helt sekel som Boston vann en direktavgörande match mot New York. Förra gången var när Red Sox vann American League genom att besegra Yankees på säsongens sista dag 1904. Sedan dess har New York hemsökt Boston med spelare som Aaron Boone, Bucky Dent och chefsspöket själv; George Herman Ruth.

Den sistnämnde hjälpte Red Sox vinna klubbens 5:e World Series-titel för 86 år sedan. Harry Frazee, Bostons dåvarande ägare, fann för gott att sälja the Babe till Yankees inför säsongen 1920 och därmed var "The curse of the Bambino" född. Hur förklarar man annars att Boston Red Sox, den mest framgångsrika klubben fram till och med 1918, sedan dess nått World Series fyra ynka gånger och förlorat alla fyra gånger i den sjunde och avgörande matchen, senast 1986 mot New York Mets?

Är förbannelsen över nu, i och med årets historiska vändning? Njae, de flesta är nog överens om att det krävs en World Series-titel innan the Babes skugga lämnar Fenway Park för gott.skriven av - Kristian Pälviä

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2004-10-28

Senast uppdaterad: 2008-11-26

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se