Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Softbollduo på varsin sida om jorden

Emelie Palmcrantz och Amanda Karlsson (bilden) är två softbollspelare som tillbringar vintersäsongen utomlands. På varsin sida av jordklotet. Emelie återfinns i Long Beach, USA, medan Amanda spelar i Perth, Australien, under vintermånaderna. Läs om dessa ambitiösa softbolltjejer och deras softbolltillvaro under vintern!


Amanda Karlsson är i Australien under vintermånaderna där hon spelar softboll med Southdale Spectres. Och det blir mycket softboll för Amanda - en vanlig vecka tränar Amanda tre kvällar och spelar tre matcher. - Vi har träning tisdag, onsdag och torsdag. På fredag och söndag har vi match i State League och på lördagarna är det matcher med division A. - Southdale spelar i State League vilket är den högsta divisionen i WA, regionen där jag bor. Samtidigt spelar jag med ett lag i en lägre division (A) for skojs skull, alltid bra med matchträning plus att det är väldigt roligt att spela softboll. I State League är det tufft motstånd, berättar Amanda: - Motståndet i State League är mycket bra, några av Australiens OS-medaljörer ar med och kämpar i den serien. I division A är motståndet "sämre" vilket beror på att det är spelare med annan inställning som spelar där det viktigaste är att ha roligt och umgås med varandra. Målet med vistelsen var att bli en bättre softbollspelare, och på så sätt bidra till framgångar: -Mitt mål med softbollen kommande säsong ar att spela EM och att ta Skövde Saints till ytterligare en SM-final. Målet med min vistelse i Australien är att få mer kunskap om softboll och att skaffa mig mer rutin som softbollspelare. Dessutom är det roligt att se var man står i jämförelse med softbollen utanför Sverige och Europa. Att spela softboll utomlands är något som Amanda verkligen rekommenderar till andra: -Tveka inte, åk och spela. Det är en upplevelse som man sent kommer att glömma. Är man osäker på vart man ska/kan åka kan man alltid höra sig för – det finns alltid någon som kan hjälpa till, avslutar Amanda Karlsson från ett varmt Perth. På andra sidan jordklotet återfinns Emelie Palmcrantz som spelat för både Leksand och Alby här hemma i Sverige. I Long Beach, Kalifornien, USA, återfinns Emelie som efter ett år med enbart träning nu är starter på andra bas. - Jag kom till USA på hösten så jag bestämde mig för att ta en ”redshirt” första året, vilket betyder att man bara tränar och inte spelar matcher. Därmed sparar man ett av mina år som jag får spela – man får bara spela fyra år på college men tar man en ”redshirt” eller är skadad ”medical redshirt” kan du spara det året till senare, förklarar Emelie, som nu har en fulltecknad vecka med både matcher - där hon spelar andra bas - och träningar. - Det är mycket mer krävande än hemma i Sverige. Första två veckorna jag kom till USA så hade vi fortfarande jullov – vilket betydde mer träning. Vi tränade från 8 på morgonen till 3 på eftermiddagen måndag till fredag i tre veckor.. Nu tränar vi 3-4 timmar om dagen. Under höstterminen är det försäsongs träning som gäller, vår säsong börjar i februari och håller på till slutet av maj. Från augusti-september är det bara fys, måndag till fredag löpning (kondition, sprints eller annat) en timme sedan går vi in och lyfter vikter en timme. I slutet av september började vi på planen, körde hälften softboll och hälften fys. Nu tränar vi softboll och styrka mest, kondition under softbollen men man får ta ganska mycket eget ansvar och gå ut och springa på fritiden. Det är mycket träning men det är bara kul, det som kan bli lite jobbigt bara är att hinna med skolan. Alla i laget brinner för softboll och det är stenhård satsning som gäller: -För alla i laget kommer softbollen först, men man måste ju klara av skolan också för att få spela. Man tror att man kommer bli mycket bättre av att träna så mycket och det hoppas jag också att man blir. Men det går inte av sig själv. Det är lätt att komma in i en rutin och och bara "go through the motion" varje dag. Men man måste vara där mentalt varje dag, och försöka ge det lilla extra. Det är det som kan vara svårt, det räcker inte att bara gå till träningen, man måste ha kvalitet i träningen också. Det skiljer en hel del på hur satsningen är i USA jämfört med i Sverige. -En stor skillnad är hur laget fungerar. Man är ju beroende av varandra, både när det går bra och när det går dåligt. Vi vinner tillsammans och vi förlorar tillsammans. Så eftersom vi behöver varandra så kräver vi också mycket av varandra, men vi stöttar också varandra på ett annat sätt. Om någon inte sköter sig här, inte är här mentalt, kommer för sent, har på sig fel träningskläder, inte ger järnet, "hustle", på planen, eller inte sköter sig utanför planen så kommer den personen få veta det. Man säger saker rätt ut till varandra. Det är mycket tuffare disciplin här – men det ger även resultat. Om någon tjej ute i Sverige funderar på att spela softboll utomlands, rekommenderar Emelie det varmt. -Till någon som skulle vilja spela utomlands skulle jag säga GÖR DET! Du kan bara spela softboll nu medan du är ung, sedan har du hela livet på dig att jobba eller göra annat. - Också om man ska söka hit, börja i tid. Det tar lång tid att komma in på skolan, göra olika prov som krävs och få visum. Börja ett år innan. Kontakta någon tränare som du haft i Sverige (amerikan eller australiensare eller vad du nu vill) och fråga om de kan hjälpa dig. Kom ihåg att bara för att du åker till USA så är inte alla lag här bra. Se till att du åker någonstans där det kommer att ge dig någonting. Division 1 är bra, många lag i division 2 är bra (men inte alla), division 3 skulle jag undvika (men det beror vilken nivå du är på). Junior College är ett bra alternativ att börja på tycker jag, men det är stora skillnader på nivå. - En annan sak som kan vara bra är att kunna spela många olika positioner, det blir lättare att ta en plats i något lag. Jag spelar två nu men spelade outfield och tre förra säsongen. Har även tränat på shortstop. - Kom ihåg att det krävs mycket träning för att spela på en högre niva, så jämför dig inte med någon annan. Gå ner och träna varje dag, slå på T, spring, lyft. Försök att utvecklas varje dag. Att ta för sig betyder också enligt Emelie att man inte ska ha för mycket respekt mot de på papperet bättre nationerna. -Bara för att softboll är en liten sport i Sverige, och du kanske började sent att spela, betyder inte att du inte kan lyckas. Se det som något positivt att du har fått lära dig disciplin, att gå och träna själv och ta ansvar för din egen utveckling. De bästa spelarna i världen går upp precis som du varje morgon och sätter på sig kläderna på samma sätt som du, det är ingen skillnad och finns ingen anledning till att du inte kan spela med dem. Begränsa inte dig själv! -Ta för dig nu och försök bli den bästa spelaren du kan bli, sedan efter det ska du försöka ge tillbaka till sporten. Glöm inte vad sporten har gjort för dig, avslutar Emelie Palmcrantz. skriven av - Kristian Pälviä

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2004-12-05

Senast uppdaterad: 2008-11-26

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se