Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Mästare i två länder

South Perth, med Björn Johannessen och Johan Tisell i laget, motsvarade förväntningarna och tog hem mästerskapet i Västra Australien efter tre tuffa finalmatcher mot bittraste rivalerna Perth. Guldet var för övrigt South Perths femte på de sex senaste åren. Förutom herrar Tisell och Johannesen spelade ju även tre andra killar i den australienska ligan under säsongen, Oliver Gaijzler, Philip Gaijzler och Peter Elfving.


South Perth hade tagit sig till final genom vinster mot Melville, 5-1 och 12-1. Perth hade samtidigt avfärdat West Stirling med 12-6 och 10-4. Den första finalen spelades i onsdags i förra veckan och slutade med seger for South Perth. En monstruös tvåpoängshomerun i den femte inningen av South Perths leftfielder Clinton Barnes fastställde slutresultatet till 3-1. Pitcher för South Perth var Sverige-bekantingen Michael Hodge (bilden) som gick 8.1 innings med en earned run. Match två spelades i lördags och slutade med Perth-seger, 2-1. Matchen utvecklades till en riktig pitcherduell mellan Perths Chris Blackbee och South Perths Simon Eissens. Simon Eissens kommer Sverige förmodligen att se mer av under sommarens EM-turnering i Prag eftersom han spelat för Storbritannien de senaste åren. Med en bränd i den nionde inningen kunde Perth springa hem den vinnande poängen efter en sacrifice fly till leftfield. Finalserien var därmed utjämnad och en direkt avgörande match väntade omedelbart. I match tre fick Johan Tisell förtroendet att starta och lyckades få ihop till ett hyggligt dagsverke. Efter 4.2 innings kom dock Michael Hodge in för att stänga. Då ledde Perth med 2-0. I botten av den femte inningen kom dock South Perth tillbaka och gjorde 5 poäng efter hits, walks och en error. Perth hotade sedan i ett par innings men Michael Hodge bet ihop när det började hetta till och lyckades ta sig ur inningarna, till stor del genom prickfri kontroll och en gudabenådad change-up. Resultatet 5-2 stod sig matchen ut och under elljuset på den nybyggda basebollarenan samlades South Perths spelare för en TV-puckhög på kullen. Finalspelet var tufft, innehöll flera fina defensiva spel, mycket bra pitching men också en ordentlig benchclearing i den andra matchens tredje inning. Perths 2B-man Justin Abbott blev den tredje bränningen vid andra bas men slidade ändå in sent och vårdslöst på South Perths 2B-man Damien Lawrence vilket fick den sistnämnde att tända till. Efter utbyte av rallarsvingar, många hårda ord och två utvisningar kunde spelet återupptas. I match två trampades dessutom South Perths Clinton Barnes medvetslös efter att ha kvitterat matchen med en head first-slide men i samma spel hamnat under Perths catcher och fått hans spikes i ansiktet. Efter tillsyn av läkare fick dock Barnes tillstånd att fortsatta matchen. Michael Hodge, som spelade för Skellefteå 2001, blev finalspelets MVP efter två vinster och bara en insläppt poäng på 12.2 innings. För Björn Johannessen var detta den tredje och bästa säsongen i Australien och det andra guldet. Björn har suttit bakom plattan i varenda inning South Perth spelat, och har från sin sjundeposition i line-upen slagit runt .300 under säsongen med två homeruns och flest dubblar (7) i laget. Johan Tisells första säsong i Australien blev en berg-och-dalbana med spel i flera olika South Perth-lag med varierande framgång, diskussioner med en annan klubb, frågetecken kring spelmöjligheter, strul med det australienska förbundet om regeltolkningar etc. Men säsongen fick i alla fall sluta på bästa sätt. Tre andra svenska spelare fullföljde säsongen med Vic Park - Philip Gaijzler, Oliver Gaijzler och Peter Elfving. På bilden till höger finns hela svenskkolonin samlad efter att Vic Park vunnit två av tre matcher mot just South Perth. skriven av - Kristian Pälviä


  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2005-03-31

Senast uppdaterad: 2008-11-26

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se