Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

SBSF arrangerade uppskattad basebollkongress

SBSF fick mycket beröm för arrangemanget av Europeiska Baseboll Förbundets årliga kongress, som genomfördes i Stockholm 24-25 februari. Totalt deltog drygt 100 personer från Europa, Australien, och USA, i kongressen. Och tack vare hjälpen från en handfull volontärer kunde man genomföra arrangemanget helt fläckfritt och med en hög kvalitet. Vi har bilder och kommentarer från kongressen.


Bilden ovan: Mats Fransson, RS representant Leif Larsson, SBSFs personal Kristian Pälviä och Thomas Claesson, samt Beata Kaszuba och Pat Wilson från Little League. Foto: Hans Rydberg. SBSFs ordförande Mats Fransson var mycket nöjd efter kongressen, som även var en del av SBSFs 50-års jubileum: - Vi är väldigt nöjda med utfallet av kongressen. Ett perfekt arrangemang med mycket givande möten, och vi har även haft möjlighet att knyta en hel del viktiga kontakter, något som inte varit möjligt om vi inte arrangerat kongressen själva och kunnat haft en stor representation på plats, sade en nöjd förbundsordförande. I stort sett hela styrelsen fanns på plats, liksom Tony Klarberg som länge ansvarat för kontakterna med Major League Baseball International. Det gav tillfällen till många möten med bl.a. EBCA (European Baseball Coaches Association), MLBI, Pony Baseball, Easton Sports och andra organisationer som fanns på plats. Och det kommer att ge konkreta utfall, enligt Mats Fransson. - Major League åkte hit en dag före de andra för att på plats få en genomgång av Tony Klarberg och Ola Sund kring Basebollgymnasiet i Leksand som startar till hösten. Pat Doyle var mycket nöjd med vad han fick se och med största sannolikhet kommer vi få en hel del stöttning av MLB som även stöttar andra "Academies" runt om i Europa. Även CEB har uttalat sitt stöd för projektet, och det ser mycket spännande ut, konstaterar Mats Fransson. Vid kongressen fanns Leif Larsson med som representant för Riksidrottsförbundet. Passande nog är även Larsson ordförande i skolidrottsförbundet, något som aktualiserades i tacktalet efter kongressen där Larsson lyfte fram ett framtida samarbete med Svenska Baseboll och Softboll Förbundet för att få in sporterna på allvar i skolverksamheten. Mats Fransson och SBSF får en minnesgåva av Hollands förbundsrepresentant Gijs Langevoort. Samtal fördes även med organisationer som Little League och Pony Baseball som har mycket utbyte kring ungdomsbaseboll i såväl Europa som USA. Erfarenhetsutbyte kring tränarkurser fördes också, bl.a. med European Baseball Coaches Association och Little League. Prickfritt arrangemang tack vare duktiga frivilliga Som arrangör kändes det mycket givande att vi fick en så stor hjälp av såväl kongresshotell som av våra viktiga frivilliga resurser. Våra chaufförer gjorde ett jättejobb och var flexibiliteten personifierad när det gällde att skjutsa delegaterna till och från Arlanda flygplats. SBSF har fått mycket beröm från många som hört av sig efter kongressen och det känns viktigt att förmedla detta beröm till er som har hjälpt till under veckan. Nedan har ni ett urval bilder från kongressdagarna, samtliga tagna av Hans Rydberg som även ställde upp som chaufför under kongressveckan tillsammans med Hans Kammebo, Sebastian Diaz, Anders Carlstedt och Robert Claesson. Ett stort tack till er som gjorde en jätteinsats under veckan! Förutom kongressen som arrangerades på lördagen genomförde man även kommittémöten under torsdagen och diverse seminarier på fredagen. På lördag kväll stod Stockholms stad som värdar för en buffémiddag på Stockholms Stadshus där man även bjöds på en rundtur i Stadshuset. Internationell medverkan viktigt för SBSF - och svensk idrott Att det är viktigt att finnas med på den internationella arenen råder det inga tvivel om. Det finns mycket att hämta men det gäller att vara med och synas i dessa sammanhang. För att få större resurser att arbeta internationellt sökte SBSF ett Internationellt Stimulansbidrag från Riksidrottsförbundet, något som beviljades med 50.000 kr för genomförandet av kongressen och ytterligare 30.000 kr för 2006 för att öka den internationella representationen. Målet är att på sikt få fler svenskar på poster i de internationella förbunden, och på ett bättre sätt kunna utnyttja de möjligheter till utvecklingsinsatser som erbjuds på den internationella arenan. SBSF tilldelades arrangemanget av CEB-kongressen 2006 vid fjolårets dito i Prag, Tjeckien. Målsättningen var att arrangera såväl den europeiska baseboll- som softbollkongressen men detta förhindrades av det europeiska softbollförbundet som ville ha en egen kongress. De båda organisationerna börjar dock närma sig och ESF-presidenten Mike Jennings var närvarande vid CEB-kongressen och diskuterade framtida samarrangemang av dessa händelser. För de europeiska länderna skulle det vara fördelaktigt att återgå till gemensamma kongresser, eftersom man då inte behöver resa till två olika länder för kongresserna. Europeiska Baseboll Förbundet bytte under kongressen officiellt namn till Confederation of European Baseball och genomförde i övrigt en kongress helt utan kontroverser. Anledningen var först och främst att det inte var valår och även att man sedan regimskiftet vid förra kongressen har en helt annan profil, med mindre politik och mer fokus på att utveckla sporterna i Europa. Bilder från kongressarrangemanget Redan på Arlanda möttes gästerna av SBSFs Thomas Claesson som guidade dem rätt i storstadsdjungeln. Från vänster Leo Smallegange, Gerard Vandraager, John Ostermeyer och Rinus Pardekooper. På Clarion Hotel Stockholm väntade Kristian Pälviä på gästerna vid incheckningen för att dela ut namnbrickor och informationsmaterial om kongressen. Här är Kristian i samspråk med Jason Holowaty från MLBI. Mellan varven erbjöds det underhållning i form av OS på TV. Speciellt curlingmatchen mellan Sverige och Schweiz var uppskattad. Kanske inte av Monique Schmitt och Carmen Schaub från Schweiz, men av Ulf Steinvall. Även Jason Holowaty och Mick Manning gillade underhållningen. Martin Miller i samspråk med Carmen Schaub och Monique Schmitt. I bakgrunden syns Beata Kaszuba från Little League. Omröstning pågår vid kongressen. På podiet fanns CEBs Executive Committee. Trea från vänster är Åke Halvarson, Sveriges representant i styrelsen. Från det östligaste hörnet av CEBs område kom Ramaz Goglidze, Georgien. CEBs ordförande Martin Miller flankeras av generalsekreteraren Petr Ditrich (vänster) och Riccardo Fraccari (höger). ESFs ordförande Mike Jennings fanns på plats och satt bredvid Elisabeth Westling från SBSF. Stora delar av CEBs Technical Commission, från vänster Roland Hoffman, Frantisek Bunta, Angelo Fanara, och Xavier Mateu. Bakom skymtar Lars Sundin som är medlem i CEBs Legal Commission. Martin Miller från CEB och Pat Wilson från Little League poserar efter undertecknandet av ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Leif Larsson från Riksidrottsförbundet talar till kongressledamöterna... ...och får en minnesgåva av Martin Miller efteråt. Abraham Key från Pony Baseball tackade för möjligheten att besöka kongressen och knyta viktiga kontakter inför framtiden... ...liksom Jason Holowaty och Pat Doyle från MLBI, som alltid gör ett kanonjobb för europeisk baseboll. Om alla baseboll- och softbollvänner i Sverige bara visste hur mycket dessa två har bidragit till Europeisk baseboll... skriven av - Kristian Pälviä

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2006-03-04

Senast uppdaterad: 2008-11-25

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se