Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Vem vinner Baseboll-SM 2006?

Elitserien baseboll är nu publicerad på nätet under Serier och Resultat. Dessutom kan vi presentera Thommy Brolins artikel, där han med hjälp av statistiken från serien 2005 har svaret på frågan ovan. Bara att dyka ner i tabellerna och fiska upp vinnaren.


Eller...? Efter den mängd övergångar som hittills skett inför säsongen 2006 har det spekulerats som aldrig förr över vem som kommer att stå med bucklan lyft över huvudet på senhösten. För att se spelprogrammet för Elitserien 2006 - klicka här ! Säsongen 2005 dominerades stort av Leksand (SM-Guld, JSM-Brons), Sundbyberg (SM-Silver, Cup-Guld och JSM-Silver) och, i kanske något mindre grad, Karlskoga (SM-Semi, JSM-Guld). Under vår egen version av Silly-Season har Leksand och Sundbyberg brandskattats hårt, medan Karlskoga så här långt förstärkt med Johan Weidoff från Göteborg, och tappat P-A Bladh till Karlslund. Den klubb som förstärker klart mest är den ena av årets nykomlingar,Stockholm, som plockar upp de flesta av de spelare som förlorats av Leksand och Sundbyberg. Tranås, har förstärks med Masoud Ghorbani och Peter Helgoson från Oskarshamn, och årets andra nykomling Alby, som förlorar Aridany Moreno och förstärker med Tomas Ohlsson och Pedro Garcia från Uppsala, tror jag inte kommer att räcka till mot de övriga fyra lagen. Alltså räknar jag med att Leksand, Sundbyberg, Karlskoga och Stockholm kommer att besätta de fyra översta platserna i årets elitserie. Leksand Lumberjacks Leksand får på pluskontot en av Sveriges bästa spelare den senaste åren, i form av Rickard Reimer från Sundbyberg. Jag räknar med att Leksand kommer att använda Rickard som i första hand 3B och SS, och därutöver också som relief pitcher. Laget tappar pitcherna Johan Tisell och Petter Vesterlund, bröderna Björn och Peter Johannesen, Steven Gilsdorf och Dean Lindberg. Att förlora två pitchers av Johans och Petters kaliber vore katatrof för vilket lag som helst, med undantag av Leksand. Lagets starters ser mycket imponerande ut: Rickard Leander   (43.2 IP, 4-2, 2.47) Mats Jones        (39.0 IP, 4-1, 2.54) Magnus Höglund    (30.2 IP, 4-0, 1.76) Lägg dessutom till tre man i relief, och Leksands pitching ser oförskämt stark ut. Håkan Börjes      (12.1 IP, 1-0, 0.73) Daniel Farth      ( 7.1 IP, 1-0, 1.23) Rickard Reimer    ( 6.0 IP, 0-0, 1.50) Offensivt ser spelarförlusterna ut att märkas mer. Bröderna Johannesen, Steven Gilsdorf och Dean Lindberg stod för 74 av lagets 195 RBI förra året, och hade som batting average .416 (DL), .315 (BJ), .342 (PJ) och .322 (SG). De offensiva förväntningarna får nu framför allt ställas till Magnus Jönsson och Rickard Reimer. På catchersidan får Tomas Börjes axla Björn Johannesens mantel, där Björn i fjol catchade 107 av lagets 182 innings. Sundbyberg Heat Sundbyberg får förstärkning i form av Micke Andersson från Skövde. Micke beräknas bli en av Sumpans starters, och förhoppningen är att då han visar den form han hade 2004, då han gick 4-2 med 32 strike-outs på 38 innings, och en ERA på 4.50. På minussidan ser det ut som för Leksands del. 119 IP försvinner i form av Magnus Pilegård, Tomas Eriksson och Rickard Reimer. Därutöver tappar man även Petter Diurlin, Henrik Rundgren och Robert Porsklint. På pitchingsidan har laget Nicklas Melin, som i starterrollen kompletteras av Micke Andersson samt Vincent Persson eller Richard Ljung. Varken Vincent eller Richard pitchade speciellt mycket förra året, men båda har fina meriter från tidigare år att falla tillbaka på. Sumpans starters skulle då bli: Nicklas Melin    (40.2 IP, 5-0, 2.88) Micke Andersson  (29.2 IP, 0-4, 9.72) Richard Ljung    ( 8.2 IP, 1-0, 8.31)* Vincent Persson  (11.0 IP, 0-0, 5.73)* Som relievers får Sundbyberg: Richard Ljung    ( 8.2 IP, 1-0, 8.31)* Vincent Persson  (11.0 IP, 0-0, 5.73)* Tommy Ekelund    ( 3.2 IP, 0-0, 9.81) Dennis Binkowski (24.1 IP, 3-0, 2.96) Junior-Elitserien Offensivt blir förlusterna kännbara. Magnus Pilegård var förra året helt outstanding som slagman, med en BA på .559 var han hela 133 punkter bättre än tvåan i Sverige (Magnus Jönsson, Leksand), och är i princip omöjlig att ersätta i Sumpams line-up. Petter Diurlin, Rickard Reimer och Henrik Rundgren hade alla en BA över .300. Robert Porsklint hörde även han till de mer prodktiva offensivt, även om det för hans del framför allt hans i stort sett felfria defensiv som kommer att saknas. På catcher-sidan har Sundbyberg trots Magnus Pilegårds flytt relativt bra bestyckat med landlagscatchern Peppe Elfwing och unge Dennis Binkowski. Karlskoga Bats Karlskoga har inte varit speciellt inblandat i vinterns övergångskarusell, utan kan bygga vidare på det lag som förra året tvingade Leksand till skiljematch i SM-semin. Rykten gör dessutom gällande att laget har mycket kvalificerade förstärkningar på gång från USA, och riktigheten i dessa kan avgöra om Karlskoga når finalen eller som de senaste åren stoppas redan i semin. Ny i Karlskoga för året är Johan Weidoff från Göteborg, medan P-A Bladh går över till Karlslund. Bytet blir en klar förstärkning offensivt, när Johans BA .306 jämförs med P-As .116 Kvaliten på Karlskogas pitching kommer att bestämmas i hög grad av eventuella USA-importer, men även utan sådana ser det intressant ut. Jag räknar med att Ronny Frid och Kent Karlsson tar två av starterplatserna, medan den tredje kommer att besättas av endera Sami Säkkinen, Elias Sölveling eller en USA-import. Karlskogas starters: Ronny Frid      (50.0 IP, 4-2, 3.78) Kent Karlsson   (48.0 IP, 4-1, 1.31) Sami Säkkinen   (15.1 IP, 1-2, 2.94) Elias Sölveling (14.1 IP, 1-1, 7.53) Offensivt leds laget av Petter Lundberg (.405), Olle Öijen (.377), Elias Sölveling (.295) och Johan Weidoff (.306). Lägg därtill ryktenas USA- import(er) och slagordningen kan bli riktigt kraftfull. Defensivt sett har Karlskoga säkra kort som catchern Olle Öijen, outfieldern Christoffer Johansson, Elias sölveling och Petter Lundberg. Stockholm För Stockholms del ser situationen mycket ljus ut. Inga kända förluster och en räcka nyförvärv, däribland 6 landslagsmän. Eftersom tre av dessa landslagsmän dessutom är pitchers, förstår vi att Stockholm kommer att bli mycket starka denna säsong. Starters: Magnus Pilegård (47.2 IP, 7-0, 1.51) Joakim Claesson (35.1 IP, 2-3, 4.33) Johan Tisell    (11.2 IP, 1-0, 7.72) Relievers: Tomas Claesson  (stats saknas      ) Maikel Hurtado  (31.1 IP, 0-7, 9.19) 2004 Raul Luzano     (stats saknas      ) Här måste noteras att Johan Tisell var skadedrabbad under hela fjolårssäsongen, och en frisk Johan har helt andra stats än de han visade för år 2005. 2004 var hans statistik-rad en hel annan (105 IP, 12-1, 1.97). Maikel Hurtado är för närvarande closer på ett college i USA, och beräknas kunna visa helt andra stats i år än de han visade med Alby 2004. Offensivt sett ser det lika starkt ut. Om vi ser Johan Tisell och Joakim Clasesson som i första hand pitchers, är de övriga 7 nyförvärven alla slagmän på .300-nivån. Gruppen leds av Magnus Pilegård (.559), och består i övrigt av Petter Diurlin (.378), Henrik Rundgren (.382), Björn Johannesen (.315), Peter Johannesen (.342), Steven Gilsdorf (.322) och Aridany Moreno (.283 år 2004). Defensivt ser det också starkt ut på alla platser, som exempel har man två av Sveriges absolut bästa catchers i Björn Johannesen och Magnus Pilegård. Stockholms trupp är stor för året och det ser ut att vara många som slåss om platserna både på Stockholms infield och outield. Head-to-head När jag försöker jämföra de olika lagens styrkor finns en del frågetecken som gör det hela en aning osäkert. Framför allt handlar det om kvaliten på de förmodade importerna i Karlskoga, och även frågan om Leksand kommer att förstärka från utlandet. De senaste åren har Leksand haft en stark internationell spelare varje år, och jag håller det inte för otänkbart att man gör det även i år. Däremot ser jag det som mindre sannolikt att Stockholm eller Sundbyberg förstärker från utlandet. Offensiv Inom den här kategorin är det ingen tvekan om vilket lag som bär favoritskapet. Stockholms spelare, ledda av Magnus Pilegård och hans armé av .300-slagmän kommer omedelbart att sätta sej i respekt hos motståndarnas pitchers. En slagman som jag tror kommer att överraska i år är Stockholms Henrik Rundgren, som de två senaste säsongerna haft begränsad speltid hos Sundbyberg. Han har dock visat en hög batting average och en mycket hög on-base percentage då han fått chansen. Han bör kunna få mer speltid i Stockholm, och motståndarnas pitchers varnas extra. Leksand                Sundbyberg               Karlskoga                     Stockholm -------                    ----------                    ---------                        --------- M. Jönsson .426   P. Lindgren .312       P. Lundberg  .405   M. Pilegård   .559 R. Leander .356    P. Gajzler  .328        O. Öijen     .377      B. Johannesen .315 D. Farth   .341     P. Elfwing  .360         J. Weidoff   .306    H. Rundgren   .382 R. Reimer  .310   V. Persson  .305        E. Sölveling .295     P. Diurlin    .378 H. Börjes  .300    T. Ekelund  .290        E. Lundh     .285     P. Johannesen .342 Magnus Jönsson i Leksand, Per Lindgren i Sundbyberg och Petter Lundberg i Karlskoga ser starkast ut i de andra lagen. Pitching Leksand             Sundbyberg          Karlskoga         Stockholm -------                 ----------                ---------             --------- R. Leander         N. Melin                 R. Frid              M. Pilegård M. Höglund         M. Andersson        K. Karlsson       J. Tisell M. Jones            V. Persson             S. Säkkinen       J. Claesson Mycket jämt mellan Leksand och Stockholm, men jag rankar Leksand snäppet före Stockholm. Mycket avgörande är om Johan Tisell är skadefri och hittar tillbaka till den form han hade före säsongen 2005. Sami Säkkinen och Micke Andersson är två pitchers med potential att överraska i år. Sundbybergs Nicklas Melin har utvecklats enormt des enaste åren, och trots hans ringa ålder skule jag inte bli alltför överraskad om han är den som rankas högst när säsongen sammanfattas. Catching Leksand             Sundbyberg          Karlskoga         Stockholm -------             ----------          ---------         --------- T. Börjes           P. Elfwing          O. Öijen          B. Johannesen E. Sjörs            D. Binkowski                          M. Pilegård Här drar Stockholm det längsta strået med två landslagsmän på positionen (man har förutom dessa två t ex Hernan Martinez att tillgå), och jag ser Björn Johannesen som den starkaste. Första Bas Leksand             Sundbyberg          Karlskoga         Stockholm -------             ----------          ---------         --------- M. Jones            R. Ljung            L. Bergqvist      J. Liljeberg J. Hellberg         R. Gustavsen        O. Öijen Leksands Dean Lindberg och Sundbybergs Robert Porsklint kommer inte tillbaka den här säsongen, och det gör att det ser ut att väga jämt mellan lagen. Både Leksand och Sundbyberg har intressanta juniorer i Joakim Hellberg respektive Richard Gustavsen. Infield Leksand             Sundbyberg          Karlskoga         Stockholm -------             ----------          ---------         --------- M. Jönsson          E. Mercado          P. Lundberg       P. Diurlin T. Bornström        R. Bäckström        E. Sölveling      M. Pilegård K. Sterner          O. Gajzler          K. Karlsson       B. Johannesen R. Reimer           R. Martinez         A. Övringe        A. Moreno R. Leander          R. Ljung            S. Fahlin         A. Menendez                                                                            JC. Recino                                                                         H. Martinez Elitseriens infield kommer att se en hel del nya spelare i nya dräkter, och här är det svårt att avgöra vem som har fördel. Sundbybergs unga infield ser mycket intressant ut, men saknar kanske den rutin som krävs för att nå upp till Leksand och Stockholm. Knapp fördel för Leksand som lag, individuellt plussar jag främst för Leksands Tobias Bornström och Sundbybergs Eric Mercado. Outfield Leksand             Sundbyberg          Karlskoga         Stockholm -------             ----------          ---------         --------- D. Farth            P. Lindgren         C. Johansson      P. Johannesen R. Magnusson        P. Gajzler          J. Weidoff        H. Rundgren H. Börjes           V. Persson          E. Lundh          S. Gilsdorf T. Börjes           J. Andersson        R. Frid           R. Luzano                            T. Ekelund          S. Fahlin         S. Diaz                                                                               R. Illa                                                                               J. Vellucci Outfield ser starkt ut på alla händer, Håkan Börjes ledde ligan med 5 outfield assists före Philip Gajzler med 3 förra säsongen, och Per Lindgren och Christoffer Johansson delade segern med 6 vardera året innan. Robin Magnusson är en intressant rookie för året. Stockholm har många olika konstellationer att använda sej av, och flera av dessa ser starka ut. Vem vinner? Ser vi till pitchningen så ser Leksand mycket starka ut och jag rankar dem överst, även om de andra lagen alla har möjlighet att överträffa förväntningarna och alla bitar faller på plats. Offensivt sett har jag mycket svårt att se något annat lag än Stockholm som starkast, och även på catchersidan rankas Stockholm högst. Infield ser jämt ut, medan jag håller Sundbyberg som starkast på outfield. Vad som kan ändra förutsättningarna rejält är de spelare som Karlskoga kommer att förstärka laget med, och det samma gäller om även Leksand också letar förstärkning. Men den gamla sanningen avgör - Good pitching beats good hitting! Leksand vinner 2006! Opening Day Line-ups --------------------------- Avslutningsvis kan jag, tack vare förbundets nya regel att line-up måste presenteras tre månader före matchstart, visa hur de fyra topp-lagens uppställningar ser ut på Opening Day.    Leksand                  Sundbyberg          Karlskoga               Stockholm    -------                      ----------                ---------                   --------- 1  R. Leander, DH      R. Ljung, 1B         C. Johansson, RF    P. Johannesen, CF 2  D. Farth, CF          E. Mercado, SS      E. sölveling, 3B      P. Diurlin, SS 3  M. Jönsson, SS      P. Lindgren, CF     P. Lundberg, 2B     M. Pilegård, P 4  R. Reimer, 3B        P. Gajzler, RF        O. Öijen, C            B. Johannesen, C 5  H. Börjes, RF        P. Elfwing, C          K. Karlsson, SS      H. Rundgren, RF 6  M. Jones, 1B         O. Gajzler, 3B        J. weidoff, LF        R. Luzano, LF 7  T. Börjes, C           V. Persson, LF        E. Lundh, CF        A. Menendez, 3B  8  T. Bornström, 2B   T. Ekelund, DH        L. Bergqvist, 1B    J. Liljeberg, 1B 9  R. Magnusson, LF  R. Bäckström, 2B    R. Frid, P             JC. Recinos, 2B P  M. Höglund          N. Melin            R. Frid             M. Pilegård skriven av - Thommy Brolin


Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2006-03-09

Senast uppdaterad: 2008-11-25

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se