Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

MLB letade talanger i Sverige

På annandag påsk var fyra professionella talangscouter i Skövde för att leta efter lovande basebollspelare från de nordiska länderna. 25 spelare från Sverige, Norge och Danmark trotsade vädrets makter för att visa sina färdigheter.


MLB är just nu på rundresa i Europa och besöker 10 länder för att ta ut spelare till sitt sommarläger, MLB European Academy i Italien, där 50 spelare drillas i baseboll under tre veckor. Innan Sverige besökte man Barcelona och nästa anhalter blir bl.a. Paris, Amsterdam och Prag. - Får vi med en eller två spelare från Sverige till MLBEA så är det oerhört starkt gjort, eftersom konkurrensen ute i Europa är knivskarp, säger Kristian Pälviä som arbetar för Svenska Baseboll och Softboll Förbundet med bl.a. internationella frågor.   Proffsligan satsar oerhörda stora pengar på att utveckla basebollen i Europa. - De som blir uttagna till treveckorslägret i Italien betalar bara för resan dit - resten står MLB för. De satsar stora pengar på att utveckla europeisk baseboll, både genom att ha coacher stationerade i Europa, och läger, för att på så sätt få fler spelare till sin proffsliga, som är en enorm apparat - mycket större än NHL, NBA, och de andra stora proffsligorna, säger Kristian Pälviä. MLB European Academy är fortsättningen på det som tidigare var en helgcamp (Adidas Elite Junior Camp) där juniorspelare som blir uttagna får åka till Italien och delta i ett läger som pågår 4-5 veckor med basebollträningar och teoripass varje dag. I fjol höll man MLB European Academy för första gången, och MLB har bestämt att man i år inte har öppna tryouts där vem som helst får anmäla sig - utan varje landsförbund skall anmäla de bästa juniorlandslagsspelarna som sedan MLB plockar ut till tryouten. Sverige har även fått specialtillstånd att ta med två 15-åriga spelare och två 19-åriga spelare, som inte faller in under den normala 16-18 års gränsen. Det är en hård konkurrens om platserna och skulle Sverige få med någon eller några spelare vore det en enormt stark prestation. Totalt är det 50 spelare som får plats i Academyn, och flertalet kommer naturligtvis från Italien och Holland, de starkaste nationerna i Europa. Efter inskrivning började man med en kort uppvärmning innan det var löptest. 60 yards skulle alla springa och samtliga spelare klockades. Därefter fick outfielderna visa armstyrka och koordination innan man flyttade inomhus till Arena Skövde på grund av vädret. Väl inomhus var det infieldspelarnas tur att visa vad de kunde och därefter catchers och pitchers. Samtliga spelare fick också svinga live batting practice innan sessionen var slut. Det gäller att prestera under press - defensivt fick man fyra kast på sig att visa vad man gick för. Fyra kast - mer än så behövde inte de rutinerade ögonen för att se kastarm, fotarbete, smidighet och armvinkel. skriven av - Kristian Pälviä


  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2006-04-17

Senast uppdaterad: 2008-11-25

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se