Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Junior-EM: 3:e plats i Polen

Inga underverk skedde i Polen, vilket tyvärr betyder att Sverige missar finalspelet i JEM-Qualifier. Finalen spelades mellan Polen och Rumänien, de två lagen som Sverige slog i gruppspelet. Polen slog Rumänien med 2-1 i matcher. Sverige slutade på 3:e plats i turneringen och Per Sjöörs blev utsedd till turneringens bäste defensive spelare.

Stor besvikelse i svensklägret efter en förlust som, om inga underverk sker, betyder att det är slutspelat för Sverige i detta JEM.
Sverige-Österrike 7-12

Österrike
140 204 100
12
Sverige
010 002 130
7


Starting Line up
Pos
Robin Bäckström
2B
Erik Eskilsson
CF
Simon Emanuelsson
SS
Niklas Melin
C
Elliott Greenhill
1B
Eric Görs
RF
Per Sjöörs
3B
Daniel Wood
LF
Magnus Nyberg
P

Efter en tidig 5-1 ledning av Österrike efter 2 innings hämtade sig aldrig Sverige trots ett fint comebackförsök i slutet av matchen.
Österrike var definitivt piggare i benen i inledningen - kanske delvis på att man var spellediga igår medans Sverige spelade den sena matchen igår.

Förbundskapten Tony Klarberg menade att man främst förlorade matchen pga att man gör alldeles för många misstag , samtidigt som man mötte en bra pitcher.

Efter att ha haft pitchers i de tre tidigare matcherna där två har gått hela matchen och en i åtta innings så använde man nu sig av 4 olika pitchers. Magnus Nyberg startade men byttes ut i 2:a inningen av Daniel Wood som i sin tur höll till 6:e inningen då Christoffer Johansson kom in på kullen. Christoffer skadade sig på uppvärmningen och Tony var tvungen att ta bort honom som starting CF strax före matchens början. Han kunde dock pitcha i tre innings till att Elliott Greenhill kom in i 9:e inningen , som åter igen slog en dubbel idag.

Sverige avaktar nu eftermiddagens match och morgondagens två matcher för att sedan ta bussen hem, om nu inga underverk är möjliga.......

 

Polen-Sverige 7-11


Polen
013 120 000
7
Sverige
042 201 02x
11


Starting Line up
Pos
Christoffer Johansson
CF
Robin Bäckström
2B
Simon Emanuelsson
SS
Niklas Melin
C
Elliott Greenhill
1B
Magnus Nyberg
RF
Per Sjöörs
3B
Erik Eskilsson
LF
Daniel Eriksson
P

De svenska juniorerna tog under tisdagen ett stort steg mot finalspel på fredag tackvare vinst mot hemmafavoriterna Polen.
Det var ett lag med helt annan inställning än vid gårdagens match mot Litauen som klev ut på plan idag. Tackvare en gedigen laginsats kunde Sverige vinna med 11-7. Från att kanske ha underskattat Litauen lite, var det ett heltaggat lag som klev ut mot Polen.

Daniel Eriksson pitchade hela matchen och såg starkare ut ju längre in i matchen han kastade. Daniel svarade för 7 strike outs och 2 walks.

Rightfieldern Magnus Nyberg var dagens spelare offensivt, med 3 hits, en sac. fly och en sac bunt. Christoffer Johansson var åter på benen och svarade för två hits. Elliot Greenhill forsätter även han att slå bra, en dubbel idag. Niklas Melin slog en trippel. Defensivt spelade hela laget bra, med ett extra plus till Per Sjöörs på 3B.

I morgon, onsdag, klockan 10.00 spelas sista gruppspelsmatchen för Sverige där man är hemmalag mot Österrike. Vinst där och Sverige är klara för final på fredag. Vid förlust finns även finalchans om de återstende gruppmatcherna under onsdag och torsdag går Sveriges väg.
Starting pitcher mot Österrike blir antagligen Daniel Wood eller Magnus Nyberg.

Sverige-Litauen 10-12


Sverige
210 010 420
10
Litauen
610 101 30x
12


Starting Line up
Pos
Robin Bäckström
2B
Erik Eskilsson
CF
Simon Emanuelsson
SS
Niklas Melin
3B
Elliott Greenhill
1B
Magnus Nyberg
C
Daniel Wood
RF
Kristoffer Sjöberg
LF
Jakob Claesson
P

Efter en tung första inning, där startande pitchern Jakob Claesson stukade foten, lyckades inte juniorerna ta sig hela vägen tillbaka utan Litauen vann med 12-10.

Jakob Claesson skadade sig i första inningen och in kom Per Sjörs vid ställnigen 0-4 och ingen bränd. Detta var en match som laget skulle ha vunnit, men första inningen raserade det mesta. Inställningen till dagens match var sämre än inför premiärmatchen igår och luften gick ur spelarna efter första inningen. Dock så svarade laget för en stark comeback i slutet av matchen, som dock inte räckte hela vägen fram.
Hetast med slagträna var Simon Emanuelsson och Niklas Melin, med var sin dubbel och trippel. Elliott Greenhill svarade även för en dubbel.

Christoffer Johansson fick en lättare sträckning i benet under söndagens match och kunde ej spela matchen idag, men är förhoppningsvis vara med mot Polen.

I morgon står hemmanationen och förhandsfavoriterna Polen för motsåndet, lite av en "måste match".
Matchstart 15.00 och Karlskogas Daniel Eriksson startar på kullen.

Tony menade att detta var en match man skulle ha vunnit men första inningen raserade det mesta - sämre inställning till denna match och luften gick ur efter första - bra comeback mot slutet men som inte räckte hela vägen. Offensivt + i kanten till de tre ovan nämnda slagmännen

Sveriges juniorer, med Niklas Melin på kullen, gjorde under söndagen något som Svenska juniorlandslaget inte lyckast med på länge, vinna den inledande matchen i en turnering.
Sverige-Rumänien 7-5


Sverige
201 020 200
7
Rumänien
000 203 000
5


Starting Line up
Pos
Christoffer Johansson
CF
Simon Emanuelsson
SS
Robin Bäckström
2B
Niklas Melin
P
Elliott Greenhill
1B
Magnus Nyberg
C
Erik Eskilsson
LF
Daniel Wood
3B
Markus Rosenqvist
RF

Junior-EM Qualifier startade under söndagen, och Rumänien stod för motståndet i första matchen.
Sverige gick tack vare en stabil och solid infield, segrande ur matchen med siffrorna 7-5.
Niklas Melin startade på kullen och fullföljde hela matchen, vilket spar pitchers till kommande matcher.

Offensivt svarade Sverige för 9 hits, spridda över laget, med en dubbel av Erik Eskilsson. Defensivt var spelet bra, inga errors under matchen och många bollar till infield, där Simon Emanuelsson och Daniel Wood utmärkte sig. Noterbart är även att Niklas svarade för 11 strike outs i matchen.

Resan ner, i buss, gick bra och Tony är glad över att man tog buss ner, då arrangören inte lyckas uppfylla kraven med att arrangera lokala transporter. Kostnaden för de lokala transporterna är en av orsakerna till att Sverige och Eskilstuna tackade nej till att arrangera JEM Qualifier på hemmaplan.

Under måndagen är det Litauen som står för motståndet, med start klockan 10.00
Starting pitcher då är Jakob Claesson

 

På torsdag reser det svenska juniorlandslaget till Polen där man ska hinna med några träningspass före öppningsmatchen mot Rumänien på söndag.
-Förberedelserna har fått lida på grund av förbundets knappa resurser. Vi har inte hunnit spela ihop laget och det kan skapa en osäkerhet i truppen, säger förbundskapten Tony Klarberg.

Tony om...

 ...truppen:
-Ser rätt stark ut. Grabbarna slog bra i Nordiska mästerskapen, de var aggressiva och tog många poäng. Historiskt sett brukar vi hävda oss bra defensivt och våra basebollkunskaper brukar ligga i topp. Dessutom tror jag inte att någon av våra motståndare har en lika bra pitcher som vi har i Niklas Melin.

...motståndarna:
-Vi mötte Österrike i fjol, Litauen för två år sedan samt Polen och Rumänien för fyra år sedan men hur deras trupper ser ut nu vet jag egentligen ingenting om. Spelare från Östeuropa brukar vara fina idrottsmän men det är ofta sämre ställt med rena basebollkunskaper.

...taktiken:
-Våra pitchers måste våga utmana motståndarna eftersom jag tror att vi får möta ganska ojämna trupper. Sedan är det bara att försöka få ut max ur laget och se hur långt det räcker.

...målsättningen:
-Vi siktar på att vinna och vi har goda chanser att lyckas.

Det svenska juniorlandslaget leds av förbundskapten Tony Klarberg och assisterande förbundskapten Mikael Björklund. I landslagsledningen ingår också två pitching coacher: Tomas Henriksson från Sundsvall och Dave Ewing från USA. Tomas spelade i juniorlandslaget i Junior-VM i USA 1981 tillsammans med Tony och Dave är en envoy coach från Major League Baseball International. 

Sveriges matcher

Söndag 16.7
10.00 Rumänien-Sverige

Måndag 17.7
10.00 Litauen-Sverige

Tisdag 18.7
15.00 Sverige-Polen

Onsdag 19.7
10.00 Sverige-Österrike

Fredag 21.7
Final


Sveriges trupp till junior-EM Qualifier 2006


Namn
Ålder
Position
Kastar/Slår
Klubb
Robin Bäckström
17
IF
H/H
Sundbyberg
Simon Emanuelsson
15
IF/OF/P
V/H
Leksand
Daniel Eriksson
16
P/C
H/H
Karlskoga
Erik Eskilsson
17
OF
V/H
Karlskoga
Elliott Greenhill
17
OF/1B/P
V/H
USA
Eric Görs
17
P/1B
H/V
Leksand/USA
Linus Hösöyen
16
P
H/H
Stockholm
Johan Jansson
17
IF
H/H
Sundbyberg
Christoffer Johansson
18
OF/P
H/H
Karlskoga
Jakob Claesson
17
P
H/H
Stockholm
Niklas Melin
18
P/C/1B
V/H
Sundbyberg
Magnus Nyberg
18
P/C/OF
H/H
Vidingsjö
Markus Rosenkvist
16
OF
V/H
Norrköping
Kristoffer Sjöberg
16
OF
H/H
Rättvik
Per Sjörs
17
P/OF
V/H
Leksand
Hampus Strandqvist
16
OF
H/H
Alby
Markus Svensson
17
IF
V/H
Sundbyberg
Oskar Thorsberg-Vejkdal
16
IF
V/H
Gefle
Daniel Wood
17
IF/P/C
H/H
Stockholm
Andreas Örvinge
17
IF
V/H
Karlskoga
Landslagsledning
Befattning
Tony Klarberg
Förbundskapten
Mikael Björklund
Ass. förb.kapt.
Tomas Henriksson
Coach
Dave Ewing
Coachskriven av - Kansliet
kontaktperson - Ulf Steinvall

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2006-07-21

Senast uppdaterad: 2008-11-25

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se