Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Rapport från MLB European Academy

Niklas Melin från Sundbyberg (på knä) och Oscar Carlstedt från Stockholm är Sveriges två representanter på Major League Baseball European Academy i Tirrenia i Italien. Anders Carlstedt har skickat in en rapport i ord och bild från det prestigefyllda lägret.


Slagning - Jim Lefebvre - Han beskrev lite vinklar och hävstångsmoment i slagningen som helst ska ses, men det handlar om att i rätt ögonblick (tajma pitchen) fälla ut sina vinklade armar till en hävstång som är lika lång som armarna plus slagträt. Han gjorde en liknelse med en sån där spegel eller griptång som kan fällas ut till en lång arm. - Skillnaden i reaktionstid för en fastball på 90 m/ph är åtta m/ph beroende på om det är utsida eller insida, så han ville med det visa att man ska försöka ge upp extrema in- och utsidor, men aldrig ge upp mitten. - Svinga igenom bollen, vrid inte över handlederna innan bollen är träffad. - Öva på att få HÄNDERNA beredda att slå, bekymra er inte så mycket om fötterna etc. Om händerna gör rätt följer oftast resten med på köpet. - Försök minska avståndet i höjdled mellan ögon och händer så mycket som möjligt. - Alla stora slagmän har olika sätt att förbereda sin sving och tajma pitchen på, men själva svingarna är förvånansvärt lika. Oavsett vad tidningarna skriver och vad som är sant eller ej är Barry Bonds den duktigaste hitter han hade sett, då han har en fantastisk förmåga att bara svinga på sin "sweetspot". - Lär dig mer om pitchers. Inte troligt att det kommer en dykande boll från en sidarm t ex. Lär dig läsa releasepoint eller börja med att läsa armvinkel och kanske handvinkel bara. Lär dig bollbanor och bli bra på att räkna ut vilka som kommer att hamna i din sweetspot. - När du slagtränar, stå inte bara och slå, utan ha en plan. Träna t ex på att slå opposite eller insidor. Pitching - Bruce Hurst - Kasta inte för mycket. Det är många coacher som har karriärer på sitt samvete. Unga armar är inte hållbarare än äldre, en skadad arm i unga år är oftast goodbye till professionell baseboll. - Ha en plan för varje bullpen session. Precis som i slagning är det ingen större mening i att bara gå in och kasta hårt i strikezonen. Jobba t ex med en låg utsida fastball eller en insida changeup tills du har fått kontroll över den. Det handlar om att få kontroll och självförtroende med ett sådant vapen, inte att kasta allt du kan så hårt som möjligt. - Skugg- och spegelövningar för att nöta in din rörelse, jobba mycket utan boll. Handduken jättebra hjälpmedel också. - Armbågen alltid ovanför axeln! Det går att kasta sidearm men då får man luta på kroppen så att armbågen är i rätt läge ändå. Låt inte armen ta några omvägar, den ska jobba effektivt. - När du har en hyfsad fastball jobba med din kontroll, fart får du ändå av dessa övningar. De flesta pitchers stannar i lägre ligor för att de saknar kontroll. Det finns mer fart i double-A än i Majors! Det känns bra att blåsa förbi hitters nu när du är ung, men det är ingen tillgång i längden. - Ge aldrig slagmannen mitten. Öva på dina kanter och se till att när du missar, att du missar utåt - inte in i köket. - När du hittat rätt med ditt vapen två tre gånger i bullpen, sluta kasta. Kasta inte för mycket än en gång. Övrigt - Alla i rörelse, alla coacher pålästa och visste mycket om varje individ, speciell personal som bara satte upp träningsmateriel etc. - Bollmaskiner till allt möjligt, tex frameövningar för catchers, backhandspel för tredjebasmän mm. - Alla spelare fick veta hur mycket workout och kondition som krävdes för denna nivå. (typ mycket). - Vatten och kostens betydelse predikades. - Vilken kärlek till sporten dessa berömdheter visade! Ett krav för att få jobba med det här förstås, men det kom inifrån. - Tjeckien har sämre väder än oss, minst lika dominerande hockey/fotboll, ungefär samma folkmängd och sämre ekonomi. Men de får fram 10 spelare till detta läger, mycket imponerande. Vi kanske skulle studera deras arbete? - Tio scouter där nu och det ökar sedan mot slutet av lägret. - Dessutom var det kul att sitta och höra dem berätta historier från MLB under middagen... P.S Jag fick nästan en utskällning för att Oscar hade pitchat 15 innings i Litauen. Och Oscar fick ett isbandage och fick inte pitcha. Kadett-EM 2006 Anders Carlstedt skickade dessutom med några bilder från kadett-EM i Litauen.


  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2006-08-06

Senast uppdaterad: 2008-11-21

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se