Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

MLB-besök på Baseboll Akademin

Styrketräning stod på schemat när MLBI:s träningsinstruktör Jeff Krushell besökte Leksands Baseboll Akademi som en del i sitt europabesök, där han besöker samtliga "Academys" som MLBI aktivt stöttar.


 SBSFs förbundsinstruktör Tony Klarberg stod som värd för Krushells besök, där bl.a spelarna Oliver Fallgren och Kristoffer Sjöberg (ovan) deltog bland 24 deltagare. Foto: Christer Klockarås, Falukuriren. MLBI stöttar fyra "Academys" i Europa och en del av det stödet är att man får tillgång till den kompetens som Major League Baseball kan ordna. Efter att ha besökt Hollands akademi innan Sverigebesöket stod Italiens akademi på tur för Krushell efter besöket i Leksand. Efter sju år som fystränare för Toronto Blue Jays och ytterligare säsonger som ansvarig för NHL-laget Edmonton Oilers styrketräning hade Jeff Krushell en hel del att ge till basebollcoacher och spelare. - Det är oerhört stort att få Krushell hit, det är som att Wayne Gretzky skulle komma hit och träna Häradsbygdens hockeyspelare, kommenterade förbundsinstruktören Tony Klarberg som hade ett späckat schema för Krushells tre dagar i Sverige. Förutom söndagens clinic, där 24 deltagare fanns på plats, hanns även praktiska övningar med Baseboll Akademins tio spelare med under måndagen, och därutöver en hel del möten för att planera Akademins styrketräning. Dessutom nappade Leksands IF:s styrketränare på chansen att få plocka idéer av Krushell till ishockeyns styrketräning, och ett möte med LIFs tränare genomfördes också innan Jeff Krushell fick återvända till Arlanda. Krushell själv sade själv till Falukuriren att han tyckte bra om den svenska modellen. Ett bra upplägg, bra människor och en bra struktur som bådar gott för framtiden. Ett gott betyg till Baseboll Akademin. "Björne" hyllade innehållet på clinicen Under söndagens clinic blandade Jeff Krushell teori med praktiska övningar, och föredrog vad det är som krävs för att bli en framgångsrik basebollspelare - eller "foundation for development" som Krushell själv valde att kalla det. Det är en helhetssyn med allt från kost- och näringslära, mentala förberedelser, rehabilitering och skadeförebyggande åtgärder, till det träningsmässiga med styrka, rörlighet, snabbhet, uthållighet, och flexibilitet. Från basebollandslaget deltog dock endast fyra spelare vid clinicen; Björn Johannesen, Magnus Pilegård, Per Lindgren och Daniel Farth. Johannesen (bilden) var mycket positivt inställd till clinicen: - Den här clinicen och det innehållet kan mycket väl kunna göra att vi kan ta ett steg till mot den absoluta Europatoppen, sade "Björne" efteråt. Jeff var oerhört duktig på den basebollspecifika balans- och rörelseträningen, något som vi saknat i Sverige tidigare. Dessutom var han hela tiden oerhört positiv och engagerande och det är klart att en kille som varit sju år i MLB som ansvarig för styrketräningen har en oerhörd kompetens och en hel del att lära ut till oss i Sverige, berömde Johannesen. Björn Johannesen tränar själv intensivt och är för många en förebild vad gäller styrketräning i basebollsverige. Lite skeptisk var han inledningsvis om innehållet på clinicen - men de farhågorna kom på skam: - Jeff hade så mycket kunskap om rörelsemönster specifikt för basebollspelare, en kunskap som inte finns i Sverige idag, så det är klart att förutsättningarna för att kunna lära ut en hel del till oss var fantastiska. Det är bara att hoppas att vi kan få hit honom igen, och att fler från våra olika landslag då tar tillfället i akt att lära sig mer om hur man maximerar sina förutsättningar, avslutade Björn Johannesen. Baseboll Akademin följer 22-veckors program På måndagen hade Jeff Krushell två sessioner med spelarna vid Baseboll Akademin, där basebollgymnasiet ingår. På förmiddagen hade man ett pass med rörlighet och snabbhet, och på eftermiddagen hade man ett mer styrkeinriktat pass. Om två veckor kommer spelarna vid Baseboll Akademin att påbörja ett 22-veckors styrketräningsprogram designat av Jeff Krushell och anpassat just för basebollspelare. - Vi har under den här helgen fått tillfälle att gå igenom övningarna och planeringen för programmet så att våra spelare i Akademin kan få maximal utdelning och nyttjande av styrketräningsprogrammet. Vi har även fått signaler om att MLBI kan satsa på oss så att vi kan få tillbaka Jeff Krushell för ytterligare något besök nästa år, berättade förbundsinstruktören Tony Klarberg som är ansvarig för Baseboll Akademin. Basebollspelare i Sverige brukar inte vara de ivrigaste styrketräningsfantasterna. Vad är budskapet som Krushell gett till spelarna på Baseboll Akademin? - I huvudsak är de tre huvudanledningarna som borde vara välkända vid det här laget; att minska risken för skador, att maximera sin prestation, och att hålla längre som idrottsman, säger Klarberg. Precis som citatet från Lincoln (ovan) så handlar prestationen om att var och en maximerar sin egna prestation och i det ingår att ha en så god fysisk kondition som möjligt, anpassat till den idrott vi utövar. Och den kunskapen har inte tidigare funnits i Sverige, avslutar Tony Klarberg. skriven av - Kristian Pälviä
"If I had six hours to chop down a tree, I would spend the first four sharpening the axe" - Abraham Lincoln


  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2006-10-19

Senast uppdaterad: 2008-11-21

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se