Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Holland nära skräll mot Kuba

Holland var länge på väg mot en praktskräll i finalen av Intercontinental Cup mot Kuba. Men till slut blev det som det brukar, Kuba blev för starka och vann i extra innings med 6-3 (11 innings). Foto: IBAF (c)2006 /Marco VasiniFölj Intercontinental Cup på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Foto: IBAF (c)2006 /Marco Vasini

Holland seglar mer och mer fram som den givna favoriten när nästa års EM-turnering skall avgöras. Efter den starka insatsen i fjolårets EM och VM gör man nu återigen en kanonturnering på högsta internationella nivå. Efter att knappt ha förlorat mot Kuba i inledningsmatchen, 2-3, har Holland besegrat Italien (10-8) och Filippinerna (22-0), förlorat mot Japan (0-3), innan man avslutade gruppspelet med tre raka segrar mot Taiwan (4-2), Sydkorea (13-2) och Australien (4-3). Men segern mot Australien satt långt inne.

Holland låg under med 0-2 och kvitterade inte förrän i botten av den nionde inningen. I förlängningen tog Australien ledningen med 3-2, Holland kvitterade i botten av tionde innan man avgjorde matchen i botten av den elfte inningen och säkrade avancemanget till semifinalerna.

 

I semifinalen besegrade Holland överraskande Japan med 3-0 efter stark pitching av David Bergman (6 IP) och Michie van Kampen (3 IP). Kuba ledde länge säkert mot hemmanationen Taiwan men de knappade in på slutet, men närmare än 5-4 kom man inte.

Spännande och dramatisk finalmatch

Foto: IBAF (c)2006 /Marco Vasini

Holland tog ledningen med 2-0 efter två innings och det var tillräckligt för den kubanska lagledningen, som ryckte startern Norge Luis Vera redan efter två innings. Istället slängde man in Frank Montieh som kastade resterande del av ordinarie tid utan att släppa poäng. Kuba reducerade till 1-2 i den tredje inningen och i den sjunde kvitterade man för att ta matchen till extra innings. I toppen av tionde inningen slog Kubas Giorvis Duvergel en homerun för att ge laget ledningen med 3-2 och man trodde då att Holland inte hade mer att ge. Men inte då! Dirk van 't Klooster slog en dubbel med två brända som slog in Michael Duursma med Hollands tredje poäng för dagen och då bytte Kuba pitcher igen. Ässet Pedro Luis Lazo gick in och stängde till det för holländarna i den inningen.

I toppen av elfte inningen tog äventyret slut för "de oranje". Tom Stuifsbergen, som släppte poängen i tionde inningen, inledde med att ge upp en singel till Kubas slugger Yulieski Gourriel. Holland bytte pitcher till Dave Draijer som släppte ytterligare en singel, gjorde en misslyckad pickoff och gav upp en walk. Med baserna laddade tog sjätteslagmannen Yoandry Urgelles chansen, slog en trippel som gav tre poäng till Kuba och därmed även vinsten i Intercontinental Cup. Finalen slutade 6-3 men europeisk baseboll har nu definitivt tagit steget upp i den absoluta världseliten.

Att Holland är storfavorit att ta OS-platsen vid nästa års EM-turnering står utom allt tvivel. En långsiktig satsning, god ekonomi, och det breda materialet (Holland har 183 föreningar och 25000 spelare) gör att man troligtvis återigen står överst på pallen när OS-platsen delas ut vid EM i Barcelona i september. I årets Haarlem Honkbal Week slog man Kuba i finalen (9-6) efter att tidigare i turneringen ha slagit både USA, Japan, Taiwan och Kina. I World Baseball Classic kastade Shairon Martis en no-hitter mot Panama (10-0), dessutom slog man Italien i den första European Baseball Classic någonsin. Matchserien mellan de två stora basebollnationerna i Europa slutade 3-2 till Holland (2-0, 11-6, 4-0, 5-6, 0-3).skriven av - Kristian Pälviä

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2006-11-20

Senast uppdaterad: 2008-11-21

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se