Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Rapport från ESF-kongressen

ESF, Europeiska Softboll Förbundet, avhöll sin 32:e kongress 2-4 februari i Zagreb. Här följer en rapport från ESF-kongressen.


SBSF var representerat vid Europeiska Softboll Förbundets 32:a årliga kongress i Zagreb, Kroatien, den 2-4 april. Förutom kongressen genomfördes också en del möten kring områdena tävling, ekonomi och utveckling. Den ordinarie representationen vid europeiska kongresser, bestående av ordförande Mats Fransson och generalsekreterare Kristian Pälviä kunde utökas genom ett internationellt stimulansbidrag av Riksidrottsförbundet, som SBSF sökte. Förbundet fick 40.000 kr av Riksidrottsförbundet för att stärka den internationella representationen och bidra till ökad jämställdhet. Till ESF-kongressen kunde SBSF därför öka representationen med Annika Nykvist från Utvecklingskommittén och Geri Lindberg från Tävlingskommittén. Annika, som är f.d. landslagspitcher, är intresserad av utvecklingsfrågor och den välkända domaren Geri, med bl.a. OS-final på meritlistan, har sedan 2006 varit engagerad som Umpire Commissioner för ESF. Efter torsdagens resa ner till Zagreb som gick via München, samlade svenskarna ihop sig på fredagsmorgonen för att gå igenom de möten som väntade. Tre kommittéer i ESF hade presentationer och informationsstund, Competitions Commission, Financial Commission och Development Commission. Det blev långa och hårda arbetsdagar för kvartetten, med en hel del diskussioner inom de olika kommittéerna. Dessutom träffade de svenska delegaterna kollegor inom både baseboll- och softbolleuropa. Mats Fransson hade också en diskussion med Theo Reitsma från Holland angående hans kandidatur för IBAF-ordförandeposten (se separat artikel). På lördagen genomfördes själva beslutsrundan, kongressen, med 27 av 34 medlemsländer närvarande. Kongressen inleddes med att Portugal valdes in som ESF:s 35:e medlemsland. Beslut tagna under kongressen Det togs som vanligt en hel del beslut vid kongressen och Commission meetings, där de viktigaste är följande: Elite Cup ESF inför en ny landslagstävling för de fem bästa länderna i Europa, en Elite Cup. Denna kommer att spelas var fjärde år som en förberedelse för VM och/eller OS. Till denna turnering kommer de fem bästa nationerna från föregående EM-turnering kvalificera sig. Absolut deadline för registrering av lag ESF kommer bli hårdare när det gäller tidpunkten för registrering av lag till ESF-tävlingar. Tidigare har man kunnat registrera lag ända in på det aktuella året vilket ställer till det för organisatörer av tävlingar. Nu förstärker man regelverket genom att inte tillåta registreringar senare än sista dagen på kongressen. Att anmäla lag efter nyår kommer liksom tidigare innebära att man tvingas betala dubbla anmälningsavgifter. Och liksom tidigare kommer man inte behöva betala anmälningavgifter förrän när spelplats är bestämd. Lack of organizers Har en tävling ingen organisatör den 28 februari ställs den in. Punkt. Slut. Så hoppas ESF kunna undvika att det tar alltför lång tid innan en organisatör letas fram för cuptävlingar. I år riskerar t.ex. Cupvinnarcupen A att ställas in eftersom ingen tar ansvaret att organisera. Player categories En större förändring är att man återigen ändrar reglerna avseende klubbarnas sammansättning i Europacuperna. ESF har försökt få ordning på det fusk som pågår i cuperna, där lagen plockar spelare av varandra. Redan till 2007 kommer det att införas en ganska omvälvande förändring avseende Europacuperna, som i klartext innebär att varje klubblag (bestående endast av EU/EES-medborgare) tillåts ta med fyra s.k. "pick-up players" till sitt Europacupspel. Dessa fyra "pick-up players" kan vara spelare från länder utanför EU/EES, det kan vara spelare från andra klubbar inom EU/EES och därmed även spelare från andra klubbar i Sverige. Exempelvis skulle detta kunna innebära att Skövde Saints, som är Sveriges representant i Europacupen, skulle kunna ta med två amerikanska spelare, och två spelare från andra klubbar i Sverige eller Europa. Dessutom innebär det också att man kan ta med en spelare bara över perioden som avser turneringen , de måste inte spela x matcher eller y veckor med föreningen innan för att vara tillåtna för spel i Europacuperna. Exakt hur vi formar SBSFs Tävlingsbestämmelser är inte klart i dagsläget, men med största sannolikhet kommer dessa att följa ESFs bestämmelser avseende spelarregistrering för Europacuperna. Future organizers De tävlingar som inte hade organisatör klar fastställde sina under kongressen. Fortfarande saknas dock organisatörer för JEM Pojkar 2007, Cupvinnarcupen A 2007 samt Europacupen Män 2007. Europacupen A 2007 spelas i Haarlem, Holland. Europacupen B 2007 spelas i San Marino. Cupvinnarcupen B 2007 spelas i Aten, Grekland. Junior-EM 2008 spelas i Deggendorf, Tyskland. U21-EM 2008 spelas i Italien. ESF-kongressen 2008 genomförs i Aten, Grekland. skriven av - Kristian Pälviä  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Publicerad: 2007-02-14

Senast uppdaterad: 2008-11-21

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se