Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Inför Elitserien: Brolin synar kristallkulan

Thommy Brolin har tittat i kristallkulan och analyserat övergångar samt fjolårets resultat i Elitserien.


Bland annat konstaterar han att övergångarna i Elitserien inför årets säsong är inte lika spektakulära som inför fjolåret, men det finns en del byten som kan ha stor inverkan på utgången av årets serie. Den övergång som ger störst genomslag är tveklöst Nicklas Melins byte från svenska mästarna Sundbyberg till vice-mästarna Leksand . Mattias Stenis, Tomas Börjes och Magnus Höglunds övergångar från Leksand till div-I laget Rättvik har även de stor inverkan, även om de tre inte spelade så många innings med Leksand förra året. Rickard Reimer kommer inte att spela för laget i år, och även Magnus Jönsson har aviserat att han slutar inför det här året. Eftersom båda tillhörde de absolut bästa i Leksand (Rickard Reimer ledde laget i bl a batting average, RBI's och saves) får det naturligtvis stor inverkan på laget. Sundbyberg förlorar alltså Nicklas Melin till Leksand, men får tillbaka Robert Porsklint som haft ett sabbatsår. Dessutom räknar man med att både Peppe Elfwing och Johan Tisell kommer att bidra med mer speltid än vad de hade förra året. Karlskoga är det lag som har flest förändringar i sin trupp. Det stora kapet för året ser ut att vara Adam Sowell, och på hans rekomendation får Bats även Shawn Vance och Joe Roveriosa. Tillkommer gör även Ruben Garcia via farmarklubben KIF Eagles. På minussidan sätts förlusterna av Johan Weidolf (Göteborg), Ronny Frid (slutar), Ryan Stewart (USA) och Jeremy Schultz (USA). David Leander byter Tranås mot nykomlingarna Gefle , samma adress får även Eskilstunas Magnus Hedberg och Skellefteås Alexander Jakobsson, och dessa tre kommer naturligtvis att hjälpa Gefle att ta steget upp till Elitnivån. Stockholm , som var det lag som fick de flesta förstärkningarna i förra årets övergångskarusell förlorar i år hela fem spelare, Alain Suarez och Amaury Martinez går till Alby, Ramon Illa och Hernan Martinez går till Enskede och Ariel Menendez till City. Ingen av dessa spelare fick speciellt mycket speltid i Stockholm förra året, och förlusten blir därför, åtminstone på papperet, begränsad. Ett nyförvärv kan Stockholm visa upp, Jim Egan från Alby. Alby kommer att få förstärkning i form Alain Suarez och Amaury Martinez från Stockholm, samt av en pitcher från USA. I skrivande stund är namnet ännu inte bekant. Samtidigt förlorar laget som nämnts ovan Jim Egan till Stockholm. Sammantaget blir mitt tips samma som mitt tips förra året, alltså Sundbyberg, Stockholm, Leksand och Karlskoga. Förra säsongen överraskade Tranås med att ta sig till slutspel på Stockholms bekostnad, men i år tror jag att Stockholm ser till att Tranås hamnar under slutspelsstrecket. DE TIPPADE SLUTSPELSLAGEN Sundbyberg Heat: Sundbyberg får förstärkning i form av Robert Porsklint som återkommer efter ett viloår, och kommer att besätta första bas för mästarna. Största avbräcket blir på catchersidan. Nicklas Melin är borta och Dennis Binkowski kommer att spela summer-ball i USA och därmed inte vara tillgänglig denna säsong. Peppe Elfwing, som bara spelade 2 matcher 2006, satsar igen och tar en av catcherplatserna. En annan intressant lösning på catcherproblematiken är Philip Gajzler, som med en stark arm och bra öga för spelet, tillsammans med Peppe Elfwing kan minimera avsaknaden av Nicklas och Dennis. På pitchersidan kommer förra årets bäste pitcher i Sverige Will Rikard och fjolårets stora utropstecken Nick Soubiea att ankra rotationen. Vincent Persson ser ut att ta hand om den tredje platsen. Johan Tisell finns också med i ekvationen, och om han är skadefri kommer också han naturligtvis att aspirera på en starterplats. Förra årets slutspelshjälte Richard Ljung tar closer-rollen, och Micke Andersson och Vincent Persson/Johan Tisell i relief ger Sundbyberg pitching i nivå med förra året. Infield ser starkt ut med Robert Porsklint, Robin Bäckström, Oliver Gajzler och Eric Mercado som starters. Detsamma gäller för outfield med Per Lindgren, Will Rikard, Philip Gajzler och Vincent Persson. Sundbybergs kanske nyttigaste spelare Richard Ljung kan då alternera mellan pitchning och outfield när Will Rikard pitchar, och han kan även spela alla positioner på infield. Offensivt kommer Nicklas Melins frånvaro att märkas, men med Will Rikard, Philip Gajzler, Richard Ljung och Per Lindgren som stomme bör Sumpans offensiv hålla samma goda standard som de senaste åren. Leksand Lumberjacks: Leksand får liksom förra året en av Sveriges bästa spelare att ansluta sig till klubben, och återigen är det Sundbyberg som levererar denne. Nicklas Melin, som trots sina enbart 19 år redan är given i landslaget, gör nu samma resa som Rickard Reimer förra året. Nicklas pitchade för Sundbyberg under första halvan av serien, men avslutade säsongen mycket starkt som catcher. I Leksand förväntar jag mej att se Nicklas som i första hand pitcher och DH, men i och med att att Rickard Reimer och Magnus Jönsson saknas kommer han förmodligen att dyka upp på tredje bas under året. Ytterligare förstärkningar för Leksand är pitchern Tobias Johansson från Skövde, och hemvändande catchern Daniel Hedberg från Västerås. Rickard Reimer och Magnus Jönsson saknas båda i årets uppställning, och frågetecken finns även för skadedrabbade Kent Sterner. Leksand förlorar ju två pitchers av högsta klass, men ser ändå ut att få en mycket stark rotation bestående av Richard Leander, Nicklas Melin och Kurt Ramsay. Dessutom har man Per Sjörs, Mats Jones och Håkan Börjes. Offensivt är Nicklas Melin en mycket kapabel förstärkning, men att begära att han ska ersätta både Rickard Reimer och Magnus Jönsoon är att begära alltför mycket. 62 poäng och 54 RBI's stod Rickard och Magnus för i fjol. Nicklas Melin, Frank Pericolosi, Håkan Börjes, Mats Jones och Daniel Farth kommer att utgöra stommen i lagets slagordning. På catchersidan håller kombination Erik Sjörs och Daniel Hedberg väl nivån från förra året. Leksand har tappat många tongivande spelare de senaste två åren, och satsar nu på att utveckla de många lovande yngre spelarna i klubben. Räkna med att flera nya namn kommer att ses i Leksands line-up i sommar. Stockholm: Stockholm var fjolårets besvikelse i Elitserien, men det spel som laget visade i slutet av 2006 års grundserie visar på kvaliter som räcker till slutspel i årets serie. Starting rotation bör bli Joakim Claesson, Magnus Pilegård och Jakob Claesson. Tredje brodern Thomas Claesson är Sveriges mest produktive closer och ger laget stabilitet i slutet av matcherna. Raul Louzano och Sebastian Diaz assisterar Thomas som relievers. Offensivt sett var fjolåret något av en besvikelse för Stockholm. Magnus Pilegård (.387) var mest produktiv, men hans average var 172 punkter under hans resultat från året innan. Peter och Björn Johannesen levde upp till förväntningarna, Thomas Ullberg och Aridany Moreno överraskade positivt. Petter Diurlin hade även han en hög average, men hade begränsad speltid, något som förmodligen blir likadant i år. Totalt sett räknar jag med att laget höjer sig ett snäpp den här säsongen. På catchersidan finns både Magnus Pilegård och Björn Johannesen. Björn catchade inget under fjolåret, men kommer förmodligen att catcha merparten av Stockholms matcher i år, och de övriga matcherna hanteras av Magnus Pilegård och Thomas Törnbrant. Joakin Claesson och Peter Johannesen spelar båda i USA, och kommer att missa de första omgångarna av svenska Elitserien. Karlskoga Bats: Karlskoga får tre nya amerikaner till årets säsong. Adam Sowell är en pitcher/outfielder som tidigare spelat i Belgien och där bl a slagit 14 homeruns på 30 matcher. Adam tar med sig två kollegor till Karlskoga, Joe Roveriosa (cather/1B) och Shawn Vance (3B/SS). Elias Sölveling har gått till Karlskogas farmarlag KIF Eagles, men kommer ändå att spela med Karlskoga genom farmarlagsavtalet, om än förmodligen i ett begränsat antal matcher. Även KIF Eagles Ruben Garcia kommer att spela med Bats genom farmarlagsavtalet. På minussidan tappar laget Johan Weidolf till Göteborg, Ryan Stewart och Jeremy Schultz till USA, samt Ronny Frid och Emil Lundh som båda slutar. Det är i dagsläget också osäkert om den unge pitchern Daniel Eriksson kommer att spela den här säsongen. Totalt sett ser laget starkare ut än fjolåret, och optimismen i klubben är stor. Offensivt sett är laget alltid starkt, och med spelare som Petter Lundberg, Stefan Fahlin, Adam Sowell, Olle Öijen och Christoffer Johansson i laget tror jag att detta fortsätter även denna säsong. Starting pitchers blir Adam Sowell och Kent Karlsson, och förmodligen Sami Säkkinen på den tredje platsen. Relievers blir då Christoffer Johansson, Daniel Eriksson och Elias Sölveling Catchingen sköts av Olle Öijen och Joe Roveriosa. Här blir det intressant att se om Joe Roveriosa håller samm klass som Ryan Stewart gjorde förra säsongen. TIPPADE SLUTSPELSLAGEN: Head-to-head Som vanligt blir head-to-head jämförelsen osäker innan vi vet kvalitén på de utländska importerna för året. Offensiv Offensivt sett verkar det vara jämt mellan lagen, med fördel för mästarna Sundbyberg, men vågskålen kan tippa över i Karlskogas favör om de två mer okända amerikanerna är så bra som Karlskoga hoppas. (Stat avser batting average 2006) Leksand           Sundbyberg     Karlskoga            Stockholm M. Jones   .346 W. Rikard  .418    P. Lundberg  .389   M. Pilegård       .387 N. Melin     .338  P. Gajzler .360    S. Fahlin        .346   P. Johannesen .333 D. Farth    .328  R. Ljung    .346   O. Öijen         .316  T. Ullberg          .328 H. Börjes   .295  P. Lindgren .335  C. Johansson .314 B.Johannesen .326 F. Pericolosi .411  E. Mercado .320  A. Sowell      .---  J. Liljeberg       .269 Pitching Stockholm har definitvt den jämnaste pitchingen, och Sundbyberg har förra årets ess i Will Rikard. Adam Sowell har Karlskoga stora förhoppningar på, och Leksand med Nicklas Melin i ny dräkt ser starka ut trots de tappade spelarna. Yngste brodern Claesson, Jakob, blir intressant att följa efter hans fjolår. (Stat avser ERA 2006) Leksand              Sundbyberg        Karlskoga            Stockholm R. Leander  2.42   W. Rikard     1.57   K. Karlsson   2.88   M. Pilegård   2.92 N. Melin       3.78   N. Soubiea   3.65   A. Sowell     -.--      Ja. Claesson 4.29 K. Ramsay   6.48   V. Persson   6.14   S. Säkkinen  11.92 Jo. Claesson 4.74 Catching Stockholm med en frisk Björne Johannesen tar tätplatsen, men det finns plats för överaskningar hos både Karlskoga och Sundbyberg. Philip Gajzler har alla möjligheter att överraska på den nya positionen. (Stat avser caught stealing average 2006, * = 2005) Leksand           Sundbyberg        Karlskoga           Stockholm E. Sjörs     .111  P. Elfwing    .260*  O. Öijen   .400  B. Johannesen .230* D. Hedberg .---  P. Gajzler    .---      J. Roveriosa .---   M. Pilegård    .250                                                             Första Bas Med Robert Porsklint tillbaka i laget ser jag ingen som petar ner Sumpan från första platsen. (Stat avser fielding average 2006, * = 2005) Leksand             Sundbyberg            Karlskoga        Stockholm M. Jones      .968  R. Porsklint      .985* O. Öijen  .976  M. Pilegård  1.000 J. Hellberg   .750  M. Andersson  .974  J. Roveriosa .---   J. Liljeberg  .947 F. Pericolosi .943 Infield Karlskoga står för rutinen, och de övriga lagen matcher unga infield. Magnus Jönsson och Rickard Reimer kommar att saknas i Leksand. Mycket svårt att säga vilket lag som är främst här. (Stat avser fielding average 2006) Leksand                Sundbyberg          Karlskoga        Stockholm T.Bornström  .934  E.Mercado    .828   P.Lundberg  .930  T. Ullberg     .891 A.Berglund    .895  R.Bäckström  .916  S.Fahlin        .897  D. Wood      .897 P.Sjörs          .857  O.Gajzler       .911  K.Karlsson  1.000  P. Johannesen.810 N.Melin          .---    R.Martinez    .786  A.Övringe     .894  D. Wood      .897 L.Ohlsson      .---    R.Ljung         .914  S.Vance         .---   J. Liljeberg   .795                                                               E. Sölveling.927    P. Diurlin   .944 Outfield Många bra outfielders i alla lag, men Lindgren - Rikard - Gajzler/Persson i Sundbyberg är svåra att matcha. (Stat avser fielding average 2006) Leksand                    Sundbyberg        Karlskoga             Stockholm D. Farth         .966  P. Lindgren   .982  C. Johansson  .963 J. Lindgren    1.000 S. Emanuelsson .952  W. Rikard     .976   E. Eskilsson   1.000 R. Louzano  .964 H. Börjes            .933  P. Gajzler     .929   A. Sowell        .---   H. Rundgren .958 R. Leander         .846  V. Persson 1.000   A. Olsson     1.000 A. Moreno    1.000                                     J. Yousef   1.000   R. Garcia        .---   P. Johannesen 1.000                                     C. Clancy     .857                    Liksom förra året har alla fyra lagen starka outfieldbesättningar. Karlskoga hade förra året hela 21 assists, nästan dubbelt så många som Alby som belade andraplatsen med 11. Individuellt bäst var Christoffer Johansson med 7 före Daniel Farth med 5. Ser man till Range Factors är lagen jämbördiga på centerfield (C. Johansson, D. Farth, R.Louzano, W Rikard), Sundbyberg har fördel på leftfield genom Per Lindgren, och på rightfield genom Vincent Persson. SÅ... VEM VINNER??? Med uttalad risk för klyschor, kan jag inte komma fram till annat än att det blir mycket svårt att hitta vinnaren av årets elitserie. Både Stockholm och Karlskoga ser ut vara starkare i år än förra året, och fjolårets finalpar Sundbyberg och Leksand har båda drabbats av kännbara förluster. Karlskoga blir något av en dark horse innan vi vet kvalitén på den nya spelarna. Åtminstone Adam Sowell föregås av ett rykte som noteras hos motståndarna, och om även de övriga två importerna håller samma klass ser det riktigt lovande ut. Två tredjedelar av pitching-rotationen från förra året är borta, så jag tror att nivån på ersättarnas pitching kommer att vara avgörande för laget. Stockholm mönstrar i stort sett samma manskap som förra året, men de spelare som förra säsongen var nya i elitserien har nu ett års erfarenhet att falla tillbaka på. Dessutom har tror jag att Magnus Pilegård kommer att prestera ett snäpp bättre både offensivt och som pitcher det här året. Jakob Claesson var en stor överraskning förra året, och han kan överraska igen i år. Leksand är det lag som tappat flest namnkunniga spelare, men är samtidigt kända för att ha mycket bra utveckling av unga talanger, och är ett lag med utpräglad vinnarskalle. Även om nyförvärvet Nicklas Melin kommer till sin rätt i den gröna dressen, vilket jag tror att han gör, tror jag laget får svårt att komma upp i samma standard som förra året. Mästarna Sundbyberg har luckan efter Nicklas Melin att fylla, men återkomsten av Robert Porsklint, samt förhoppningvis fler innings än förra året från Peppe Elfwing och Johan Tisell gör att det ser ut som att laget kan höja sig från fjolårets nivå. Dessutom finns många unga spelare i startuppställningen som har alla möjligheter att utvecklas ytterligare. Allt inräknat tror jag att Sundbyberg har stora möjligheter att försvara titeln från förra året. Laget är mycket komplett, och matcher alla övriga lag i varje lagdel. Men det är som sagt mycket jämt, och mästarna har sex motståndare som kommer att ta varje chans att slå kronan från  egenternas huvuden. Sundbyberg vinner SM 2007! Opening Day Line-ups ------------------------- När vi kommer fram till Opening Day av 2007 års Elitserie räknar jag med att de fyra förmodade sluspelslagens line-ups ser ut ungefär så här:    Leksand                   Sundbyberg    Karlskoga           Stockholm 1  D. Farth, CF              R. Ljung, LF       C. Johansson, CF   T. Ullberg, 2B 2  R. Leander, P            E. Mercado, SS  P. Lundberg, 2B     A. Moreno, LF 3  F. Pericolosi, 1B        W. Rikard, P       A. Sowell, P            M. Pilegård,1B 4  H. Börjes, RF            P. Gajzler, C       O. Öijen, C          B.Johannesen,C 5  N. Melin, 3B              P. Lindgren, CF   S. Vance, SS          J. Liljeberg, 3B 6  T. Bornström, SS      R. Porsklint, 1B   J. Roveriosa, 1B    J. Lindgren, RF 7  E. Sjörs, C                V. Persson, RF    S. Fahlin, 3B          D. Wood, SS 8  P. Sjörs, 2B              O. Gajzler, 3B      E. Eskilsson, RF     R.Louzano,CF 9  S. Emanuelsson, LF  R. Bäckström, 2B R. Garcia, LF        Ja. Claesson, P P  R. Leander               W. Rikard             A. Sowell               Ja. Claesson

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2007-04-15

Senast uppdaterad: 2008-11-20

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se