Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Rapport från Little Leagues kongress

Little Leagues 24:e internationella kongress i Houston, Texas, slutade precis som den startade - med dunder och brak. I sann amerikansk - eller rättare sagt Texas-stil - sparades det inte på krutet när fyramiljonersstaden Houston stod för värdskapet.

Kristian Pälviä, utsedd District Administrator, representerade Sverige och SBSF vid kongressen och här följer hans rapport från Houston:

Little League, världens största ungdomsprogram för baseboll och softboll (och troligtvis även gällande alla idrotter) med över 2,7 miljoner ungdomar inom ramarna för verksamheten, samlar sina District Administrators (DA) och Assistant District Administrators (ADA) var tredje år för att gå igenom regler, genomföra regionala möten, utbildningsseminarier och visa sin uppskattning över det arbete som görs - oftast ideellt - av deras funktionärer. Kongressen pågår över fyra dagar med ett späckat och blandat program för såväl delegaterna som för deras assistenter och anhöriga.

Till 2007 års kongress hade 473 delegater (DA:s) anmält sig, till detta kom cirka 1000 ADA:s och övriga funktionärer från de 473 olika närvarande distrikten, representerades över 72 000 olika "leagues" eller serier. Totalt var alltså närmare 1500 personer från 72 länder på plats för de gemensamma mötena, som alla ägde rum på Hilton Americas, centralt belägen i Houston.

Kongressen bestod av fyra delar, utställning av sponsorer och licensinnehavare, regeldiskussioner, utbildningsseminarier och gemensamma sammankomster för bl.a. prisutdelningar. Dessutom hade Little League en egen affär öppen med t-shirts, kepsar, och utbildningsmaterial tillgängligt för delegaterna; samt ett web- och datacenter där man kunde surfa eller kolla sin e-post, eller bygga upp en egen (gratis) webbsida för sin "league".

Dunder och brak inledde kongressens intensiva program

På fredag kväll inleddes kongressen officiellt med en Opening Convocation där man inte sparade på krutet på något sätt. 1500 personer på plats i Grand Ballroom, en komplett gospelkör, och en inledningsshow i med temat "Spaceshuttle Little League - liftoff" i bästa rymdraketstil med rök, muller och ljudupptagning från Houston Space Center. Jag var inte ensam om att hålla för öronen när man drog på som värst i volymen. Samtliga närvarande distrikt presenterades till applåder, från Kalifornien till Kanada, från Argentina till Japan, via "lilla" Sverige.

Lördagens intensiva program inleddes med ett regionalt möte med EMEA-länderna (Europa, Middle East and Africa) där man diskuterade aktuella ärenden och fick en sammanfattning av Frank Bergfield från Saudiarabien, som varit EMEAs representant i Little Leagues International Board of Directors. Giuseppe "Beppe" Giulizzoni från Italien kommer att ta över Franks position och kommer säkerligen att göra ett mycket bra jobb för att stärka EMEAs ställning i Little League.

De närvarande delegaterna från EMEA-länderna på en och samma bild.

Kristian Pälviä och Petar Arbov (Bulgarien) flankerar "Beppe" Giulizzoni som kommer att vara EMEA-ländernas representant i Little Leagues International Board of Directors de kommande tre åren.

 

På lördagen arrangerades ett av fyra tillfällen till utbildningsseminarier där deltagarna fick välja mellan 15 olika ämnen, de flesta specifikt riktade mot USA-baserade "leagues" men en del andra som hade mycket matnyttigt att komma med för DA-funktionärerna. Bland ämnena fanns bl.a. Umpire Clinic, Tournaments, New DA introduction, Communications, Coaching Development, för att nämna några av de mer intressanta seminarierna. Fler seminarietillfällen fanns på söndagen och måndagen.

Jennifer Colvin och Mike Witherwax leder seminariet för nyblivna DA:s

Lördagen var också startpunkten för arbetet med 16 förslag till regeländringar i Little Leagues regelverk. Detta arbete hade ett ganska annorlunda men spännande format. Först en paneldiskussion där utvalda representanter fick göra ett öppningsanförande för respektive emot de olika regeländringarna. Därefter vidtog "round table" diskussioner, där man på förhand hade fått en plats tilldelad sig vid ett bord där fortsatta diskussioner kring själva formuleringarna av regeländringarna vidtog. Detta arbete hade två sessioner, en på lördagen och en på söndagen. Därefter, på söndag kväll skedde själva omröstningen där man skulle rösta på de färdigbearbetade förslagen. Omröstningen skedde elektroniskt via dator och var oerhört smidig - 473 delegater röstade färdigt på 1,5 timme på 16 olika frågeställningar.

Pat Wilson leder paneldiskussionen inför Round Table diskussionerna

Förutom regeldiskussionerna och utbildningsseminarierna var måltiderna välplanerade med prisutdelningar och erkännanden av olika funktionärer och anställda i Little League. Intressant fakta: Totalt har Little League bara 120 anställda för att hantera 72000 serier och 2,7 miljoner spelare över hela världen. Resten av arbetet sköts på ideell nivå lokalt kring serierna av "League Presidents".

Presidentbesök på avslutningslunchen

Kongressens formella avslutande skedde i samband med Chairman’s Luncheon och återigen sparade Houston inte på krutet. Vår ciceron genom lunchen var Karl Ravech från ESPN, USA:s president - tillika basebollfanatikern - George Bush gav sin hälsning till kongressdeltagarna genom ett videomeddelande och hans far, USA:s 41:e president, George H.W. Bush med fru Barbara fanns på plats för att visa sin uppskattning över de insatser som Little League gör för USA och mänskligheten. (Inga stora ord där inte…)


Representanter från Polen, Bulgarien, Rumänien, Sverige, Tyskland/NATO och Skottland vid Chairman's luncheon på måndagen

Sammanfattningsvis var det en mycket intressant kongress med ett späckat och varierat program. Fick tillfälle att träffa flera personer som har en nyckelposition vad gäller utvecklingen av Little League och ungdomsverksamheten i flera europeiska länder som vi inte hade i vårt internationella kontaktnät sedan tidigare. Även om mycket var anpassat till verksamheten i USA kändes det som den input som de europeiska länderna gav uppskattades, och bara att vi kom dit och fanns på plats gjorde att många uttryckte sin beundran.

Det blev även baseboll, naturligtvis. Jag och några kollegor från bl.a. Bulgarien och Polen hann, tack vare lite "scouting" på förhand och tillgång till bil, med att ta in en high-school match, samt två derbymatcher på NCAA Division 1-nivå mellan University of Houston och Rice University, ett av USA:s bästa universitetslag. Rice Owls vann två av tre matcher inför ungefär 2000 personer och ett antal scouter på läktarna på UH Cougars fantastiska arena Cougar Field. Tyvärr var inga softbollmatcher på NCAA-nivå schemalagda på rimligt avstånd från Houston under denna vistelse.

Innan hemresan på tisdagen avslutades programmet med en MLB-match mellan Houston Astros och Florida Marlins, med presentation av Little League på pre-game showen, och flaggparad inför drygt 30.000 på läktarna på Minute Maid Park. För att göra upplevelsen komplett avgjorde Astros matchen i botten av nionde inningen till seger med 4-3 - till ackompanjemang av raketer och fyrverkerier. Passande nog avslutades således Little Leagues 24:e internationella kongress som den startade - med dunder och brak!

Nedan följer ytterligare bilder från vistelsen i Houston och Little Leagues 24:e internationella kongress.


Kristian Pälviä tillsammans med Bulgariens och Rumäniens District Administrators

Mycket folk på plats vid ceremonierna

Kvällsmatch på Cougar Field mellan University of Houston Cougars och Rice Owls. Lokalderby på skolnivå attraherade 2000 supportrar denna kyliga kväll...

...men dagen efter var det desto finare väder när matchserien avgjordes

Pregame ceremonies inför Astros-Marlins med flaggparad

Astros magnifika hemmaarena Minute Maid Parkskriven av - Kristian Pälviä

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2007-04-18

Senast uppdaterad: 2008-11-20

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se