Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Internetrevolutionen och basebollstatistik

Nu har det gått ett par veckor in i Major League Baseball säsongen, och några riktiga tendenser bland lag och spelare efter de cirka tiotal matcher som lagen spelat har väl ännu inte kunnat skönjas.

Lars Bengtssons nedanstående artikel handlar om hur den seriösa basebollsupportern kan förbereda sig och analysera lagen inför sändningarna på Canal Plus och MLB.tv.

Som ni förmodligen redan vet så sänder Canal Plus åtskilliga baseboll matcher på TV, och många är väl de som kanske redan har tecknat ett matchabonnemang på MLB:s officiella hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en service kort och gott kallad för mlb.tv.

 Men denna artikel kommer inte att handla om hur du ska lösa problemet med att kunna se MLB matcher i hemmet. Nej, denna artikel handlar om det verktyg som gör att du kan förbereda dig och analysera lagen och spelarna före, under och efter matcherna. Är du dessutom en baseboll (softboll) bloggare, ja då är detta en ovärderlig skatt. Vi snackar alltså om den revolutionerande hemsidan baseballreference.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Denna hemsida är konstuerad av den hängivne och lidelsefullt baseboll älskande matematikern och dataingenjören Sean Forman. Att få information på denna hemsida är gratis, men vill du ha full tillgång till den "tunga" statistikavdelningen får du slanta upp en ettårs prenumeration för en liten liten päng.

Hans idé är att skapa ett system som alla kan ha tillgång till, där man kan hitta och bearbeta information om lag, spelare och prestationer från spelade matcher i Major League. Här kan du mejsla fram rapporter som t.ex. hur samtliga pitchers har pitchat mot samtliga slagmän, speciella prestationer t.ex. flest stulna baser i en match eller varför inte den längsta game hitting streaken av slagmän säsongen 1969. Här kan du få fyllig information om ligaledarna i de olika kategorierna både för slagmän och pitchers, samt mycket annan info som t.ex. Cy Young vinnare och Hall of Fame spelare.

En av hans källor är en frivillig organisation kallad Retrosheet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som bevarar och bygger en databas med Major League information. Man har genom ett fantastiskt arbete kunnat bevara, verifiera och databehandla alla play-by-play registreringar, utom ett par hundra matcher, tillbaka till MLB säsongen 1957 och man fortsätter sökandet efter info varje dag. Man har fått ihop miljontals play-by-play info i sin databas. Databasen uppdateras dessutom dagligen, så du får alltid senaste statistiken inför matcherna. I större allmänna sökningar kan databasen gå tillbaka ända till MLB säsongen 1901 och ibland ännu tidigare.

Låt oss göra några spännande sökningar i denna databas.

Finns det några Major League spelare som kommer ifrån Sverige?
Svar här: http://www.bb-ref.com/pi/shareit/Yc3H Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

   

Den japanska högerhänte startande pitchern Daisuke Matsusaka har ju skapat hysteri i Boston. Men hur har det har gått för alla japanska pitchers i Major League 2007.
Info här: http://www.bb-ref.com/pi/shareit/R3Nv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  

Vilken norrman har slagit flest homeruns i Major League?
Svar här: http://www.bb-ref.com/pi/shareit/dQmX Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

I hur många matcher har min favoritpitcher Nolan Ryan strikat ut 16 eller fler slagmän?
Svar här: http://www.bb-ref.com/pi/shareit/2sR5 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Så här kan man alltså hålla och forska t.ex.

Kan man förlora en match som startande pitcher och pitchat mot en (1) slagman?
Svar här: http://www.bb-ref.com/pi/shareit/XbjR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kan man förlora en complete game no-hitter?
Svar här: http://www.bb-ref.com/pi/shareit/nYDA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kan man förlora en match med 15 strikeouts eller mer?
Svar här: http://www.bb-ref.com/pi/shareit/fggp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kan man vinna en match med en (1) kastad pitch?
Svar här: http://www.bb-ref.com/pi/shareit/mRPQ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  

Som ni ser så har vi en internetrevolution när det gäller tillgängligheten av basebollstatistik. Här kan du fullt ut följa ditt favoritlag eller din favoritspelare. För den hängivne basebollälskaren som följer Major League Baseball på nära håll så är denna hemsida ett måste och jag kan varmt rekommendera denna.

Jag har själv prenumererat på Baseball-Reference ett halvår nu och är helnöjd. Man kan också skicka in egna förslag på vad man vill kunna söka på, vilket undertecknad har gjort ett par gånger och har faktiskt fått gehör för mina förslag ett par gånger.skriven av - Lars Bengtsson

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2007-04-24

Senast uppdaterad: 2008-11-20

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se