Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Tätt i toppen av italienska softbolligan

Den italienska softbolligan är som vanligt en jämn och tät historia. Endast tre segrar skiljer de fem bästa lagen åt i tabellen där en tidigare Sverigebekanting spelar en huvudroll för laget Old Parma.


Läs mer: Fastpitch Italia (italiensk webbsida om softboll med mycket bilder) Den italienska softbolligan består av åtta lag som under säsongen spelar 28 seriematcher fram till slutet av juli. Under hela augusti har man spelstopp och slutspelet drar sedan igång under september och oktober, när man spelar semifinaler och finaler i bäst av fem matcher. I fjol tog Fabi Macerata hem seriesegern - på samma poäng som tvåan Sanotint Bollate. Då skilde det bara tre segrar mellan de fem första lagen i tabellen! I slutspelet var fjärdeplacerade Fiorini Forli starkast och vann semifinalen mot Fabi Macerata med 3-2 i matcher, och tog sedan även hem finalen mot DES Caserta med 3-2 i matcher. Lag tre och fyra i serien möttes alltså i finalen...  Lika jämnt ser det ut att bli i år efter 20 av 28 spelade matcher - det skiljer endast tre segrar mellan de fem bästa lagen i tabellen, varav de fyra bästa går till semifinalspel. Australiens landslag i matcher mot italienska klubblag Nivån på ligan är hög - så pass att Australiens landslag under maj månad är på ett tvåveckors träningsläger i Europa där man totalt spelat fem matcher mot klubblag - och där Bollate vann en av tre matcher som spelades. För flera av Australiens landslagsspelare var det dock hemmaplan, bl.a. för Maceratas Stacey Porter, Kelly Hardie i Bollate, och Kate Judd i Legnano som alla är tongivande spelare i såväl det australienska landslaget som i hemmaklubben. Utländska spelare höjer en redan hög kvalitet Ligan har mycket utländska spelare som spelar tongivande roller i klubblagen, framförallt på pitchingsidan. Landslagsmän från såväl Kina som Australien slåss om speltid med inhemska spelare och naturligtvis proffsspelare från främst USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Kinesiska landslagskvinnan Zhang Yan Qing i AMGA Legnano är just nu ligans bäste pitcher med en ERA på 0,27 (25.2 IP, 6 BB och 41 K), tätt följd av en kvartett amerikanska pitchers, däribland fjärdeplacerade Amanda Nealer som spelade för Skövde Saints 2005. Amanda Nealer har hittills gått 7-3 på säsongen med en ERA på 0,77 (73 IP, 12 BB och 95 K). Imponerande - eftersom hon har tagit hem sju av Parmas åtta segrar i ligan hittills. Skulle Old Parma missa slutspelet finns det en liten möjlighet att hon kan representera Skövde i Europacupen som spelas i San Marino. Detta eftersom softbollagen i Europacuperna från och med i år kan plocka upp till fyra spelare från andra klubbar inom och utanför landet till cupspelet. Fiorini Forlis Jessica Salinger kastade en no-hitter mot Nuoro den 5 maj, och noterades även för 16 (!) strikeouts senast mot Mosca Macerata. Med en ERA på 0,71 tillhör hon också eliten inom italiensk pitching. Men den kanske mest värdefulle spelaren i italiensk softboll är Kelly Hardie i Bollate. Förutom att hon är deras förstepitcher (7-3, 0.51 ERA, 10,4 strikeouts per match) så är hon även den tredje bäste slagmannen i ligan (.438, 19 rbi). Bollate litar till sin trio slagdrottningar med Dana Degen (.490, 6 HR, 23 rbi), belgiska (!) Brenda DeBlaes (.455, 23 runs), och Kelly Hardie. Dessa tre är i topp av slagligan i Italien och är en stor anledning till att Bollate ligger i topp i ligaspelet också. Italien siktar på OS 2008 Att Italiens landslag siktar på att nå OS 2008 i Peking är ingen direkt kioskvältare. Men det kommer att bli en mycket hård kamp mellan främst Holland och Italien när OS-kvalet avgörs i Triesteområdet 9-16 juni. Endast ett av de två nationerna kommer att få en plats i OS 2008. Hittills har Kina, USA, Japan, Australien, Kanada och Taiwan kvalificerat sig till OS 2008. Ett lag från Europa/Afrika skall kvala in liksom ett lag från den Panamerikanska turneringen i augusti. En värdemätare kommer i samband med Softboll-EM i Amsterdam där de båda nationerna säkerligen lär mötas i finalen. skriven av - Kristian Pälviä
Sanotint Bollate
20
14
6
700
-
AMGA Legnano
20
12
8
600
2.0
DES Caserta
20
12
8
600
2.0
Fiorini Forlì
20
12
8
600
2.0
Mosca Macerata
20
11
9
550
3.0
Cavalca linea ufficio Old Parma
20
8
12
400
6.0
Museo d'arte Nuoro
20
6
14
300
8.0
Elettromeccanica Viotto Azzanese
20
5
15
250
9.0


Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2007-05-21

Senast uppdaterad: 2008-11-20

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se