Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Kampen för de olympiska ringarna fortsätter

Kampen för att få baseboll och softboll åter på OS-programmet till OS2016 intensifieras nu allt mer. Båda internationella förbunden har nu lanserat sina program för att få IOK:s ledamöter att rösta in just baseboll och softboll på OS-programmet istället för t.ex. bowling, rugby, rullskridskor, squash, skateboard, golf eller en 15:e gren i velodromcykel.


Det sista skall dock tas med en nypa salt - cykelsporten har såvitt undertecknad förstått inte aktivt begärt in en 15:e gren i velodromcykel utan nöjer sig kanske med de 14(!) grenar som man redan har på rundbanan inomhus. Däremot kan skateboard komma in på OS-programmet som en gren inom cykel, har media spekulerat kring. Detta eftersom åldermännen i IOK gärna ser en föryngring av deltagarna (läs: halfpipe och snowboard) och då behöver skateboarden en seriös idrott att luta sig mot eftersom man saknar internationellt förbund och stadga. Sedan är även andra idrotter, bl.a. bowling, rugby, rullskridskor, squash, och golf aktuella enligt rapporter i media för inkludering på OS-programmet till OS 2016. Nu öppnar nämligen Internationella olympiska kommittén (IOK) möjligheten för nya idrotter att ta sig in på det eftertraktade olympiska programmet. Om IOK:s programkommission får som den vill vid nästa veckas session och omröstning i Guatemala City så förblir 25 OS-idrotter ordinarie på sommarprogrammet medan tre idrotter fortsättningsvis ska bli in- och utröstade från sommarspelen. Om det beslutas kommer ytterligare en idrott att slängas ut från det permanenta programmet och således kommer tre idrotter att röstas in och ut från sommarspelen. Den idrott som rapporteras hänga mest löst är modern femkamp som inte känns tillräckligt "modern" - samtidigt har ju cykelsporten med alla sina discipliner enorma kroniska problem med doping. Och just doping var ju en av de faktorer som gjorde att basebollen kastades ut från OS-programmet - att Major League Baseball hade ett svagt antidopingprogram. Även om nu inte de spelarna aktivt deltog i OS eftersom ligan spelade som vanligt. Men då var det en annan faktor som spelade in; att de spelare som misstänks för doping inte var med i OS. Svårt att hänga med i de resonemangen? Misströsta inte - det är ingen som egentligen förstår hur den kollektiva hjärntrusten hos IOK:s ledamöter resonerar eftersom allt är hemligstämplat - inga ledamöter får tala om hur de röstar och resonerar. Öppenhet och hjärtlighet således! Nu har både Internationella Baseboll Förbundet, IBAF, och Internationella Softboll Förbundet, ISF, på allvar tagit upp kampen om platserna på OS-programmet 2016. Hur det går avgörs vid IOK:s 121:a session i Köpenhamn, Danmark, i oktober 2009. Back Softball-kampanjen lanserades i Holland I samband med JVM i Softboll lanserade Internationella Softboll Förbundet (ISF) kampanjen Back Softball , som syftar till att öka medlemsantalet, visa på softbollens kraft internationellt, och därigenom få tillbaka sin (rättmätiga) plats på OS-programmet till 2016 års sommarspel. Programmet omfattar 10 punkter , bl.a. att få fler medlemsländer (från dagens 128 till 150), få fler spelare (från dagens 8,4 miljoner till 12,5 miljoner), få fler ungdomsspelare (15%), samt öka tv-sändningarna i softboll. A new dynamic direction för Internationella Baseboll Förbundet IBAF, det Internationella Baseboll Förbundet, valde Harvey Schiller som ny ordförande vid kongressen i Peking i mars. En storstädning på toppnivån är i full gång, bl.a. har man begärt en extraordinarie kongress i Frankfurt i augusti för att städa ut en del styrelsemedlemmar och det har även framkommit kritik mot hur det centrala kansliet har organiserat sitt arbete och hanterat ekonomiska frågor. Efter åratal med autokratiskt styre (vilket ju tyvärr är oerhört vanligt på internationell nivå inom alla organisationer) siktar man nu på ett handlingsprogram som skall ge internationell baseboll ett genomslag på alla nivåer. Det program som Harvey Schiller tillsammans med sin närmaste hjärntrust har lanserat heter A new dynamic direction och är ett program omfattande 10 punkter med mål och strategier för att basebollen inte bara skall återvända på OS-programmet utan också få en stabilare massa och mer stadga i organisationen.  Baseboll- och softbollfästen söker OS 2016 Tre städer har officiellt bekräftat att de kommer att söka OS2016. Och glädjande nog är alla tre hittills starka fästen för både baseboll och softboll - Chicago, Tokyo och Madrid. Andra potentiella länder som kan komma att arrangera är Argentina, Azerbadjan (Baku), Chile, Förenade Aramemiraten (Dubai), Tyskland (Hamburg eller Berlin), Mexico (Monterrey), och Brasilien (Rio de Janeiro). Sista datum för att meddela sin kandidatur är 13 september 2007. Beslut tas sedan 2 oktober 2009 - vid samma IOK-session där ödet för baseboll och softboll vid OS 2016 beslutas. skriven av - Kristian Pälviä
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2007-07-04

Senast uppdaterad: 2008-11-20

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se