Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Minor League-spelare i EM-truppen

Ivåras var Adam Sorgi hyllad stjärnspelare i Stanford College och i somras tog han klivet upp till Williamsport Crosscutters,


ett av tre single-A-lag i Philadelphia Phillies farmarlagssystem. I höst kommer han att representera det svenska baseboll-landslaget i EM i Barcelona. - Det känns fantastiskt att få in en så fin spelare. Han är en jätteförstärkning både offensivt och defensivt, säger förbundskapten Kalle Knutsson. Adam Sorgi i Stanfords rödvita dräkt. I höst är det blågult som gäller. Adam Sorgi är förmodligen den mest meriterade spelare som någonsin representerat det svenska landslaget. Han spelar för närvarande i Williamsport Crosscutters i Minor Leagues och var under sin tid på Stanford College en av de bästa spelarna i Pacific Ten Conference, den högsta collegenivån i västra USA. - Adam kommer att höja laget på samma sätt som Tony Dermendziev gjorde när han kom med, säger förbundskaptenen. För att få representera Sverige i EM måste Adam ha ett svenskt pass och för det krävs ett svenskt medborgarskap. Eftersom Adams mamma kommer från Sverige så är inte det några problem, det enda bekymret är tidsaspekten. - Det har varit mycket pappersarbete men nu håller det på att lösa sig. Förhoppningsvis blir passet klart på generalkonsulatet i Los Angeles i veckan och sen skickas det till konsulatet i Philadelphia, förklarar landslagets överledare Ulf Steinvall. Adam har dessutom fått klartecken från Williamsport att spela EM. - Säsongen tar slut den sjunde september men Adam ansluter till truppen i Spanien redan den femte. Adam ser verkligen fram emot att få representera Sverige i EM och hans familj kommer att finnas på plats i Barcelona. Förbundet fick nys om Adam efter ett tips från före detta basebollspelaren Mikael Porsklint. Adams mamma heter Anne och är kusin med Mikaels fru Helena. Anne är född och uppvuxen i Sverige av svenska föräldrar och träffade sin amerikanska man när hon studerade till sjuksköterska i Boston. - Mikael mejlade mig tidigt i våras och vi tog genast kontakt med Adam och hans familj, berättar Steinvall. Familjen Sorgi flyttade sedermera till Mission Viejo i Orange County söder om Los Angeles. Adam spelade baseboll för skollaget på Capistrano Valley High School och utsågs till mest värdefulle spelare i All-South Coast League 2003. Adam fick ett stipendium på Stanford College och spelade baseboll för Stanford Cardinal, ett divison 1-lag som tillhör Pacific Ten Conference. Genombrottet kom under andra året på Stanford då hans slagsnitt på .322 var högst i laget. Säsongen 2006 spolierades på grund av en axelskada men i år kom han tillbaka med besked. Hans slagsnitt på .375 och on-base-snitt på .451 var båda sjätte bäst i Pac-10. - Adam beskriver sig själv först och främst som en defensiv spelare, men det har ju gått väldigt bra för honom offensivt på Stanford, säger Steinvall. Efter collegesäsongens slut valdes han av Philadelphia Phillies i draften i juni, skrev på för MLB-klubben och placerades i farmarlaget Williamsport Crosscutters i New York-Penn League. Han spelade sin första match den 29 juni mot Auburn Doubledays och slog sin första hit i professionella sammanhang mot Jamestown Jammers den 2 juli. - Enligt Adam själv är det inte så stor skillnad mellan Pac-10 och ligan som Williamsport spelar i. Den största omställningen har varit att gå från aluminium- till träslagträn. Som tolvåring spelade Adam i Little League World Series, en turnering som av tradition alltid spelas i Williamsport. När Adam tio år senare gjorde debut för Williamsport Crosscutters blev han den första spelare någonsin som både spelat i Little League World Series i Williamsport och för Williamsports Minor League-lag, ett faktum som uppmärksammades stort i amerikansk press. När årets upplaga av Little League World Series spelas i Williamsport kommer Adam att kasta ut första pitchen. Fotnot: Adams storasyster Erica har en framgångsrik karriär som simhopperska bakom sig. Hon har tränat för Ulrika Knape och tränat med och tävlat mot Anna Lindberg. Erica vann 18 amerikanska mästerskap från en meter, tre meter och tio meter och som 15-åring vann hon JVM-guld i Malaysia från 10 meter. Redan som 14-åring blev hon uttagen i det amerikanska seniorlandslaget. Förbundskaptenen presenterade EM-truppen Läs mer om Adam på Stanfords hemsida samt MiLB.com skriven av - Magnus Hedström kontaktperson - Ulf Steinvall
Ålder: 22
Längd: 185 cm
Vikt: 82 kg
Bor: Park City, Utah
Position: Infielder
Slår: Vänster
Kastar: HögerLänk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2007-08-01

Senast uppdaterad: 2008-11-20

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se