Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Nytt styre och ny riktning för IBAF

Den gångna helgen höll IBAF, det Internationella Baseboll Förbundet, en extraordinarie kongress i Frankfurt där man bl.a. valde ny styrelse och godkände en ny riktning både programmässigt och utseendemässigt för förbundet.En ny grafisk profil skall vara ett kännetecken för ett förnyat förbund som skall arbeta offensivt för att ta tillbaka sin OS-plats till 2016.


Det var den andra extraordinarie kongressen för IBAF detta år. Den första genomfördes i Kina i mars då Harvey Schiller, i konkurrens med Kubas Reynaldo Gonzales valdes till ny ordförande efter Aldo Notari som dog i fjol. Redan då bad Schiller om ett mandat att kalla till en ny extraordinarie kongress, eftersom man hade föraningar om att verksamheten hade brister och skulle genomföra en utvärdering av IBAFs verksamhet.


Ett rekordstort antal delegater och gäster, från 72 länder, deltog i kongressen som genomfördes på Sheraton Hotel på Frankfurts internationella flygplats. Bland gästerna fanns förutom representanter från MLB, även Don Fehr från MLB Player Association och Peter O’Malley, tidigare ägare av Los Angeles Dodgers (vars föräldrar har bott i Helsingborg!). Sveriges delegation, bestående av Mats Fransson och Kristian Pälviä, fick en trevlig pratstund med O’Malley som var genuint intresserad av basebollens utveckling i Sverige och Norden.

Brister i organisation och verksamhet gav en ny styrelse


Den tillförordnade kanslichefen John Ostermeyer presenterade en rapport om en kansli- och verksamhetsutredning som genomförts. Bland annat har grava brister i kansliets verksamhet, dokument- och ekonomihantering och verksamhetsstyrning, uppenbarat sig. Som en följd av detta har den tidigare, sjukskrivna, kanslichefen skiljts från sin tjänst och man föreslog även ett nyval av styrelsen, något som en nästan helt enig kongress beslutade sig för (endast Ryssland, hemvisten för den tidigare kassören, opponerade sig).

En ny styrelse valdes för IBAF, och ingen av de tidigare ledamöterna fick förtroendet att sitta kvar på de ordinarie posterna.

Den nya styrelsen ser ut som följer:
Ordförande: Harvey Schiller, USA
1st Vice-President: Masatake Matsuda, Japan
2nd Vice-President: Martin Miller, Tyskland
3rd Vice-President: Alonso Pérez, Mexico
Secretary General: John C. Ostermeyer, Australien
Treasurer: René Laforce, Belgien
1st Member: Alex W.G. Huang, Taiwan
2nd Member: Eric Pierre Dufour, Frankrike
3rd Member: David Molina, Guatemala

Continental Vice-Presidents:
for Africa: Ishola Williams, Nigeria
for the Americas: Eduardo De Bello, Panama
for Asia: Nae-Heun Lee, Sydkorea
for Europe: Riccardo Fraccari, Italien
for Oceania: vacant

Ny riktning och nytt varumärke för internationell baseboll


Harvey Schiller, ordföranden, presenterade den nya riktning som IBAF skall ta i framtiden. IBAF skall enligt programförslaget förbättra sig på alla nivåer, sikta på förstklassig verksamhet i alla sektorer genom att öka antalet deltagare på nybörjarnivå och sikta på utmärkta arrangemang på toppnivån. Större "visibility" och transparens i organisationen skall vara givna delar i verksamheten liksom enighet, användandet av ny teknologi och utveckling av kommunikations- och marknadsföringsstrategier.

Det senaste presenterades av George Clark and John Athorn, som arbetat fram en ny image- och marknadsföringsstrategi. Detta innehåller bl.a. en ny logo, moderna och fräscha promotions via internet, en ny grafisk profil och mer offensiv marknadsföring.

Noterat från kongressen

World Baseball Classic 2006 - Major League Baseball passade på att dela ut en check till IBAF för vinstdelningen i arrangemanget av World Baseball Classic 2006. IBAFs del av vinsten blev $919.000, motsvarande drygt 6,5 miljoner kr.

EM/OS-kval i Barcelona 2008 - 12 matcher från EM i Barcelona kommer att produceras för TV, som ett resultat av ett gemensamt initiativ från IBAF, CEB, och några av de deltagande länderna som betalat för produktionen. En av matcherna är Holland-Sverige men försök från SBSFs sida att intressera SVT för sändning av matchen har hittills varit fruktlösa. Matcherna kommer förhoppningsvis att sändas "cross Europe" på någon av de större sportkanalerna men avtalet är inte i hamn ännu. I vilket fall som helst kommer dessa matcher att sändas live över internet genom Stadeo TV utan någon som helst kostnad för tittarna.

Nordisk/Baltisk samverkan - Säsongen 2008 kommer på allvar innebära ett genombrott för det nordisk- baltiska samarbetet. Gemensamma utbildningar, clinics, samverkan kring turneringar och en gemensam kalender för arrangemang kommer vara några av hörnstenarna i arbetet.

Europacuper 2008 - En av Europacuperna kommer att strykas till 2008, och endast två kommer att vara kvar. Det blir en konsekvens av det beslut som CEB gjort kring Europacuperna. Sverige kommer att vara ett av länderna som får två platser i turneringarna, dock blir det kvalturneringar som gäller i första hand för de svenska lagen. Å andra sidan har ju inte de svenska lagen direkt vält kioskerna för att få spela Europacup så det lär inte bli några större protester från de svenska lagen.
  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2007-08-20

Senast uppdaterad: 2008-11-19

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se