Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

VM2009: IBAF inspekterade planerna

Förberedelserna för Baseboll-VM 2009 är i full fart. Under tisdagen var två personer utskickade från IBAF för att inspektera spelplaner, logistik, hotell och planeringen för det gruppspel som kommer att avgöras i Sverige i september 2009.


De två inspektörerna som kom för IBAFs räkning var Murray Cook, USA, och Jim Baba, Kanada. Efter besöket i Sverige fortsatte de till Prag och Regensburg, för att sedan avsluta sin Europaresa med en inspektion av anläggningen i Moskva för 2009 års Baseboll-VM. Cook ligger bakom konstruktionen av hundratals arenor runt om i världen och är anlitad av Major League Baseball för att se till att MLB:s planer håller en viss standard, liksom de anläggningar där proffsspelare deltar i övrigt. Bland annat har Murray Cook utformat och planerat OS-arenorna 2000 (Sydney), 2004 (Aten) och 2008 (Peking). Jim Baba är medlem av IBAF Technical Commission och har mycket stor erfarenhet av olika VM-arrangemang hemma i Kanada. Under dagen i Stockholm inspekterades spelplanerna i Sundbyberg (Örvallen) och Stockholm (Skarpnäck), och SBSFs Kristian Pälviä fick beskriva hur förbundet planerat med boende, måltider, och logistik för de deltagande lagen, domarna och funktionärerna. Detta kommer sedan resultera i en rapport med åtgärder som måste genomföras på respektive plan för att planen och arrangemanget skall hålla den standard som IBAF och MLBPA kräver för VM-spel. Det låter som mycket jobb för bara detta arrangemanget? - Det handlar inte bara om detta VM-arrangemanget. Får vi en anläggning som håller hög internationell nivå i Sverige kan vi, både förbund, klubb och hemmakommun, dra nytta av den vid framtida arrangemang i Sverige, både vad gäller EM-arrangemang och andra internationella turneringar. Då behöver vi inte gå igenom den här fasen igen utan då har vi en anläggning i toppklass som vi kan bygga framtida arrangemang runt, säger Kristian Pälviä. Vilken av planerna blir det som får vara värd för det svenska gruppspelet? - Inget som helst beslut är fattat ännu och det är alldeles för tidigt för att uttala sig om det. Vi har haft inledande dialoger med de två kommunerna på tjänstemanna- respektive politikernivå om arrangemangets möjligheter, vad som krävs och vad som kan vinnas på arrangemanget på respektive ort, säger Kristian Pälviä. Vad krävs för att arrangemanget ska bli lyckat? - Först och främst att spelplanen håller måttet, både när det gäller kvalitet på gräs och grus, madrassering av spelplanen, foulstolpar, bullpens, slagburar, belysning och dugouts. Det kommer finnas en hel del att göra oavsett vilken spelplan det blir, men när det väl är gjort så har man en plan i toppklass. Sedan skall kringytor finnas för publik, minst 2500 åskådarplatser, media, tv, försäljning, evenemang och annat som gör att det blir bra stämning runt omkring planen, säger Kristian Pälviä. Vad blir nästa steg i processen? - Nu kommer rapporten färdigställas av IBAF, och vi får ta del av den tillsammans med respektive kommun. Därefter ser respektive kommun över kostnaderna för planrenovering och för arrangemanget, och sedan är det politikerna i respektive kommun som får besluta om möjligheterna att genomföra arrangemanget på respektive ort. Vi i SBSF kommer självklart att arbeta tillsammans med kommunerna i planeringen för VM-turneringen, säger Kristian Pälviä. Det är bara 15 månader kvar. Verkar som om det är kort tid? - Egentligen inte, Murray Cook som var här, inspekterade bl.a. anläggningarna i Barcelona bara två månader innan OS-kvalet i fjol och det var mycket som skulle göras på endast två månader där - så egentligen är IBAF ute i mycket god tid denna gång. Det går ju ändå inte att göra något på planerna förrän årets säsong är över, avslutar Kristian Pälviä. skriven av - Magnus Hedström

  Skriv ut
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Tillbaka

Publicerad: 2008-05-15

Senast uppdaterad: 2008-11-18

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se