Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Fortsatta försök att splittra SBSF

Internationella Softboll Förbundet offentliggjorde nyligen att man inom två år hoppas fullgöra separationen av samtliga softbollförbund från de nationella basebollförbunden. Svenska Baseboll och Softboll Förbundet motsätter sig kraftigt dessa planer, enligt förbundsordförande Mats Fransson.

-         Det är oerhört märkligt att ISF fortsätter att lägga sig i hur självständiga nationsförbund ska organisera sin verksamhet, säger Mats Fransson.

 

För SBSFs del är det fullständigt omöjligt att splittra förbundet i två delar med bibehållna statsbidrag från Riksidrottsförbundet, RF, som i sina stadgar har minimikrav på antalet föreningar och medlemmar för att kunna söka inträde. Dessutom finns det en klausul om att ”likvärdiga” idrotter inte skall kunna finnas i två olika förbund.

-         Oavsett medlemsantal och antal föreningar så finns klausulen om likvärdiga idrotter - och det är vi ju. Tidigare har idrotter som cricket, boboll, och brännboll kontaktat RF om medlemskap och då fått nobben och istället rekommenderats ta kontakt med oss. Det är så som svensk idrott vill organisera sig och det kan inte ISF lägga sig i, säger generalsekreteraren Kristian Pälviä.

 

Totalt omfattas 35 av 131 landsförbund av dessa planer, som enligt meddelandet från ISF har målet att bekräfta softbollens status som en självständig och suverän sport över hela världen.

-         Vi är helt övertygade om att samtliga nationsförbund är starka nog att klara sig själva, och vi kommer hjälpa dem genom övergångsperioden, meddelar ISF:s ordförande Don Porter i pressmeddelandet.

 

Hur denna hjälp skulle se ut har dock inte framkommit och det är tveksamt om det innebär ersättningsmedel motsvarande det statsbidrag som erhålls idag.

Publicerad: 2008-11-13

Senast uppdaterad: 2008-11-14

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se