Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

OS2016: IOK träffade internationella förbunden

Internationella Olympiska Kommitténs programkommission hade på fredagen möten med de sju idrotter som är aktuella för deltagande i 2016 års Olympiska spel. Internationella Baseboll Förbundet (IBAF) och Internationella Softboll Förbundet (ISF) hade båda en timme på sig att argumentera för varför de skall tillbaka på det olympiska programmet.Förutom baseboll och softboll är de aktuella idrotterna golf, karate, rullskridsko, rugby och squash. Två av dessa har möjlighet att vara med i 2016 års OS, som avgörs i någon av städerna Chicago, Tokyo, Madrid och Rio de Janeiro.

IBAF positiva efter möte med IOK

Fem män och en kvinna representerade IBAF vid programkommissionens möte. Från Europa deltog CEB-presidenten Martin Miller och Sandra Monteiro, ordförande i Portugals Basebollförbund. Dessutom fanns Harvey Schiller (ordförande) och John Ostermeyer (generalsekreterare) från IBAF tillsammans med MLB:s Paul Archey och Detroit Tigers spelare Curtis Granderson.

Den enskilt största överraskningen var att 2016 års Olympiska Spel kommer ha bästa representationen av professionella spelare i olympisk historia, meddelade Bud Selig enligt mlb.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Harvey Schiller, ordförande i IBAF, sammanfattade:
- Vi är övertygade om att vi kommer få de bästa spelarna till OS-turneringen. Vi berättade om förbättringarna i vårt antidopingprogram, och vår överenskommelse med proffsligorna om att våra (tuffare) antidopingregler gäller i IBAF-sanktionerade turneringar, bl.a. out-of-competition tester, sade Schiller.

För IBAFs del spelar placeringen av 2016 års OS ingen större roll. Alla städer har baseboll med i planeringen, även om Chicago och Tokyo av naturliga skäl har bättre arenor och en större supporterskara.

Enligt IBAF siktar man på en turnering med 16 lag, till skillnad från de tidigare OS-turneringarna där endast åtta lag har deltagit. Detta torde innebära att varje kontinent får minst två garanterade platser - och att Europa kan få upp till tre platser vid ett OS 2016.

ISF:s BackSoftball-panel gav entusiatisk presentation

Internationella Softboll Förbundets presentation gavs av ordföranden Don Porter, Kanadas Dale McMann, Low Beng Choo från Malaysia, samt Donna de Varona, Saskia Kosterink, och Rubilena Rojas, de två senaste gjorde sin OS-debut i Peking 2008.

Don Porter lade vikt vid de förändringar som ISF genomgått de senaste åren, bl.a. ökat antalet medlemsförbund till 127, utökat utbildnings- och utvecklingsprogrammen, och regeländringar för att göra sporten mer tv-vänlig.
- Resultatet från Singapore (när softbollen röstades ut) var en väckarklocka för oss, en chans för oss att förändra och förbättra vår verksamhet. Och den chansen har vi tagit och vi kommer fortsätta förbättringsarbetet. Vårt mål är att göra softbollen den mest inkluderande sporten på planeten, sade Don Porter, som annars fått en hel del kritik i Europa för kravet på splittrade förbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Programkommissionen kommer nu lämna en rapport till IOK:s styrelse, som i juni 2009 kommer ge rekommendationer till IOK:s medlemmar. Omröstningen om sporterna genomförs i oktober 2009, några veckor efter att Baseboll-VM genomförts i Europa.

Publicerad: 2008-11-15

Senast uppdaterad: 2008-12-01

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se