Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

SBSF på softbollkonvent i Florida

Mattias Grimstoft, Förbundskapten för softbollandslaget, och Kristian Pälviä, GS på SBSF, deltog på NFCA Convention i Florida 10-12 december. Mattias Grimstoft deltog även på NFCA Coaches College, kurs 404, som gick 7-9 december.

Länk:Program och information om NFCA Convention Länk till annan webbplats.
Länk:Bilder från NFCA Convention Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kursen "Solid Team Defense and Strategy" som Mattias Grimstoft gick var oerhört nyttig och givande. Cirka 60 deltagare, alla utom Mattias från USA, deltog på kursen och majoriteten av dessa var från NCAA Div 2-3. Kursen omfattade tre dagars föreläsningar och områdena:

  • Study various defensive sets and discuss how to select the appropriate set for various game situations
  • Identify and understand skills required to execute pickoffs and rundowns
  • Learn how to handle special situations (wild pitch/passed balls, dropped third strikes, intentional walks)
  • Respond to steals, extra-base hits, bunts and slaps
  • Increase your understanding of angles, principles of jurisdiction; communication systems and primary/secondary back-up charts
  • Learn to interpret statistics and position your players with a purpose in mind
  • Use the DP/FLEX rule to your advantage
  • Discuss pitch calling, pitching strategy and defensive game plans
  • Accumulate drills for the practice of defensive team skills and strategies

Förbundskapten Mattias Grimstoft var mycket nöjd efter kursens genomförande:
- Otroligt inspirerande, även om några delar var identiska med den utbildning vi gick i ISFs regi i fjol hade vi lite mer tid till förfogande denna gång och fick mer inspel och förslag på praktiska övningar från kursen, sade Grimstoft.

Dagarna efter kursen hade NFCA inplanerade sociala aktiviteter, innan NFCA Convention inleddes på torsdagen. Totalt var över 950 coacher registrerade för deltagande på NFCA Convention, i vilket även en mässa ingick, där drygt 120 företag var representerade.

Conventiondelen innefattade "business meetings" och andra skol-specifika möten för de olika divisionerna, men även föreläsningar, av samma typ som vid ABCA Convention, och en mässa där SBSF deltog med vår mässmonter och informerade om våra aktiviteter.

Som vanligt blev vi oerhört positivt mottagna och många ville veta hur de kunde hjälpa till att utveckla softbollen inte bara i Sverige utan i Europa. Vi fick många kontakter med högt uppsatta coacher som var intresserade av att dela med sig av sina erfarenheter till oss, och vi lade även ut en hel del krokar för framtida tävlingsutbyte med olika skol- och travelball-lag.

Vad gäller den rent marknadsmässiga delen av mässan så krockade den delvis med MLB Trade Show i Las Vegas, men ändå samlade mässan drygt 100 företag. Även om flera företag inte hade sina främsta mässvärdar på plats, så knöts en hel del kontakter under mässan för framtida bruk.

 

Tidigare artikel: Grimstoft till Softbollkonvent

NFCA står för National Fastpitch Coaches Association Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som är en coachorganisation för softbollcoacher, domare och andra softbollintresserade med över 4100 medlemmar.

Varje år genomför NFCA en Convention, med föreläsningar, clinics och utbildningar, samt en mässa med uppemot 100 leverantörer av softbollutrustning som visar upp och säljer sina produkter. Det är ett tredagarskonvent som även har utbildningar och diverse sociala aktiviteter i anslutning till konventet, och som brukar dra omkring 1200 coacher från USA, Kanada och övriga världen.

 

Ledarutbildningsbidrag från klubben nyckel till deltagandet

Det var genom sin klubb, Skövde Saints, som möjligheten uppstod. Föreningen fick ett ledarutbildningsbidrag som gjorde att man hade möjlighet att skicka coachen Mattias Grimstoft till NFCA Convention. Förutom själva Conventiondelen, som genomförs 10-13 december, kommer Mattias även att gå en tredagars utbildning inom Softball Coaches College, 7-9 januari, med inriktning på "Solid Team Defense and Strategy Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.".

- Känns riktigt inspirerande och kul att få chansen att utvecklas ytterligare i min roll som coach och instruktör, säger Mattias Grimstoft, apropå möjligheten att delta på NFCA Convention.

Mattias har ju i år även gjort sin första säsong som förbundskapten för softbollandslaget, och det här skapar fler kontakter som kan vara bra att ha såväl på landslagsnivå som på klubblagsnivå i Europa. Och mer nyttig kunskap:

- Finns ju inga motsvarande utbildningar i Sverige alls, och det är inte ofta de erbjuds i Europa heller. USA är normalt sett bäst i världen på softboll och då ska man lära sig av de bästa när man får chansen, menar Grimstoft.

En del av de kunskaper som Mattias får av denna kurs kommer han att förmedla vidare vid det upptaktsläger som arrangeras i Skövde 27-28 december.

- Viktigt att få dit coacher och ledare som kan förmedla informationen vidare, så vi genom bra och rätt träning kan höja nivån på svensk softboll. Det finns inga genvägar, menar Mattias Grimstoft.

Förbundet hoppas på motsvarande framgång från ABCA Convention

Även SBSFs generalsekreterare Kristian Pälviä kommer att vara delaktig på konventet men kommer, i likhet med deltagandet på tidigare ABCA Conventions, att fokusera på mässdelen där förbundet kommer ha sin monter för att göra PR för svensk softboll, informera om möjligheter för spelare och coacher i Sverige och Europa, samt ta kontakter med leverantörer till landslag och svensk softbollverksamhet. Förbundets insats i hela resan begränsar sig till kostnaden för själva mässdeltagandet - övriga kostnader täcks av ledarutvecklingsbidraget från klubben och egna, privata, medel.

- Vi (SBSF) har varit med på ABCA Convention, som är basebollens motsvarighet, vid två tidigare tillfällen och fått en fantastisk respons, såväl från coacher och lag som från leverantörer och sponsorer. Vi har fått landslagsutrustning sponsrat i sexsiffriga belopp de senaste åren, så det har varit väl investerade pengar. Dessutom har flera universitetslag visat intresse för att komma till Sverige på träningsläger, så det här känns som en naturlig utveckling av det uppsökande arbetet, säger Kristian Pälviä.

Förbundet kommer även denna vinter att delta på ABCA Convention, som genomförs i San Diego 2-5 januari. Men om det återkommer vi...!

Publicerad: 2008-12-23

Senast uppdaterad: 2009-01-09

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se