Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Baseboll: Turneringen avslutad i Holland

Nu har kadetterna spelat klart i ett regnigt Holland. Läs mer om lagets framfarter i Coach Nielsens dagbok från turneringen.

Kadettlandslagets dagbok från Apeldoorn 2009

Söndagen den 19 juli

Kadetternas sista match i Apeldoorn series och förhoppningarna var höga på att vi skulle spela vår bästa baseboll för veckan.
Vi startar matchen med tre riktigt aggressiva slagmän som får bra kontakt på bollen men som tidigare rakt på deras defensiva spelare. Vi gör tyvärr en error defensivt i den första inningen vilket gör att Robur 58 tar 3 poäng.
Matchen fortsätter i samma stil genom alla 5 inningarna och resultatet blir till slut 15-4.

Totalt sett över matchen så spelar Sverige rätt så bra baseboll men tyvärr så gör vi lite för många enkla misstag som tyder på orutin. Slagningen är igenom hela turneringen riktigt bra med fokuserade slagmän. Vi slår ovanligt många hits mot de andras pitchers. Defensivt så är de Svenska kadetterna rätt så långt fram för att vara så pass nya som många spelare är i årets trupp.
Man märker ibland rädslan för att göra bort sig vilket gör att killarna inte riktigt vågar att göra det lilla extra som behövs på den här nivån. Det som vi saknar i år är pitchers och catchers som klarar av att spela kadett boll.

Startande line-up
Jesper Fahlgren, Henrik Blomkvist, Albin Sivard, Victor Croneld, Daniel Logärd, Alexander Johnson, Felix Agner,Alexander Wikman, Max Aurosell.

Byten under matchen
Pontus Byström, Sven Holmats, Cameran Hanson, Michael Lindberg

Sammanfattningen av den här veckan är att det känns som att vi har utvecklat killarna ytterligare lite grann och att flertalet av spelarna har varit med om att spela en turnering som pågått en vecka med 5 matcher på 5 dagar samt att vi vid 3 tillfällen har haft träningar samt varje dag teoretiskt pratat baseboll med grabbarna för att få dem till att spela, äta och sova baseboll.
Att spela och träna så pass mycket under en och samma vecka är nytt för de flesta av killarna vilket gör dem lite slitna både fysiskt och mentalt.

Jag vill att ni föräldrar till dessa grabbar ska känna er stolta över era söner som har lagt allt krut på att prestera sitt bästa och verkligen ansträngt sig för att uppnå de krav som finns på dem att representera Sveriges kadettlandslag.
Vi coacher har haft en underbar vecka med era barn här i Holland och vi ser verkligen fram emot att få coacha dem igen.

Nu väntar en lång och fantastisk rolig busstur hem till Skövde som vi beräknar att kommat till vid 12-tiden i morgon.

Vi syns på hemmaplan igen.

Lördagen den 18 juli

Lördagsmorgon och sista gruppspelsmatchen mot ”The Dogs” från Holland. Regnet hängde i skyn denna morgon men våra svenska killar bryr sig inte om detta utan värmare upp och gör sig förberedda för denna match. Innan matchen kör vi en typ av spök infield/outfield. Detta innebär att vi gör detta utan boll till kadetternas stora glädje samt att alla övriga runt omkring gnuggar sina ögon och undrar var bollen är.

Matchstart och vi ställer ett riktigt taggat lag på plan. Hela matchen regnar det med varierande kraft och detta påverkar naturligtvis våra orutinerade killar som har svårt att hantera den blöta bollen under matchen. Återigen så drabbas vi av att det är för lite strikes från startande pitcher och vi hamnar i lite trubbel direkt men tar oss ur den 1:a inningen med 3 insläppta poäng.
Vi startar vår offensiv med att flera av slagmännen tar sig ut på bas men tyvärr blir vi tagna vid en steal samt att vi slår hårt mitt på deras fielders. Matchen fortsätter i samma anda rakt igenom och vi får ytterliggare ett jobbigt slutresultat emot oss. 23-2.
Vid flertalet tillfällen får vi flera löpare left on base och tar tyvärr inga poäng. Det känns som att pressen på spelarna blir lite stor då de känner att vi har en möjlighet att ta poäng och i de lägena så låser det sig för slagmännen.

Vi får tyvärr väldigt mycket fokus på att det andra laget spelar lite fult med att stjäla baser och bunta matchen igenom och vi påtalar detta för det andra laget på det sätt som hör baseboll till. Naturligtvis så förstår vi att detta kan påverka spelarna då vi coacher gör vad vi kan för att få stopp på detta. Vi får till och med den Holländska publiken på vår sida och dom försöker att påverka det andra laget med skrik och rop om detta. Merparten av våra killar har aldrig varit med om ”bushplay” förut och detta gör dem lite förvirrade.

Startande line-up
Jakob Vollertsen, Simon Nielsen, Felix Agner, Camran Hanson, Sven Holmats, Elvis Hammarstedt, Michael Lindberg, Pontus Byström, Alberto Bello

Byten under matchen:
Max Aurosell, Daniel Linder, Daniel Logärd, Jesper Fahlgren, Oscar Holmberg, Henric Blomqvist, Martin Fahlin, Albin Sivard, Victor Croneld, Alexander Wikman och Alexander Johnsson.

Det märks på killarna att dom är orutinerade att genomföra så pass många matcher och träningar under en veckas tid och det börjar ta ut sin rätt. Vi coacher har påtalat för dem att man behöver lära sig detta och vara vann vid så pass mycket fysisk aktivitet samt att man behöver vila. Vi har varit noggranna med nedjoggning och stretching efter alla träningar och matcher.

Nu sitter vi coacher på kvällen efter att alla killar har packat sina väskor och städat ur sina rum med att förbereda oss inför vår sista match i turneringen som vi har tänkt oss ska bli en match som Holländarna sent ska glömma. Vi får återkomma med resultatet av det i morgon samtidigt som softboll tjejerna spelar final.

Nu vill vi att ni alla 9 miljoner där hemma håller tummarna.
 

Fredagen den 17 juli

Matchdag 4 mot Quality online och nattens regn slutade precis då vi intagit frukosten. Efter uppvärmningen sprack himmelen upp igen och solen visade sig. Vi hade förhoppningar om att gårdagens positiva utveckling skulle ta ytterliggare ett steg idag.

Vi började matchen med en riktigt bra 1:a inning och ställningen 3-1 till Quality online. Sedan händer det som är alla baseboll lags mardröm. Pitchern slutar slänga strikes. 3 walks och 1 hit gör att vi byter pitcher. Nästa pitcher som kommer upp får inte in bollen heller varpå ytterliggare ett par walks och en HP kommer oss till last.
Pitcherbyte igen för att konstatera att han slänger strikes och motståndarna slår lätta markbollar samt ett par pop-ups.

Vad händer då? Helt plötsligt har den defensiva uppställningen somnat och vi gör en massa errors. Totalt ca 90 pitchar samt 6 errors i den andra inningen. Ställningen var nu uppe i hela 18-1 i baken.
Var detta en match som vi helst ska glömma.
– Nej då. Vi samlar ihop laget och pratar om stolthet att spela i landslaget och att vi resterande del av matchen ska visa Holländarna att vi kan spela Baseboll. Vi gör 5 byten i laget och spelar sedan en riktigt bra baseboll resten av matchen som gör att den slutar 18-1. Jag ser detta som 2 matcher där vi förlorar en med 18-0 och en som vi förlorar med 3-1.

Jag måste påpeka att den attityden och inställningen som killarna visar efter debaclet i den 2:a inningen är precis så som vi vill att det ska vara på den här nivån. Vad sägs om Jesper Fahlgrens diving catch på centerfield i den 3:e inningen med ställningen 18-1 som till och med får motståndarna att applådera samt att han som leadoff i den 4:e inningen följer upp med en hit.
Vill också berömma Victor Croneld och Pontus Byström som kommer in och pitchar otroligt bra i ett pressat läge.

Startande line-up
Albin Sivard, Max Aurosell, Daniel Logärd, Daniel Linder, Henrik Blomkvist, Michael Lindberg, Martin Ström, Jesper Fahlgren, Jakob Syren

Byten under matchen:
Elvis Hammarstedt, Victor Croneld, Pontus Byström, Sven Holmats, Alberto Bello, Alexander Wikman, Felix Agner.

Efter matchen äter vi lunch för att sedan ta ett kortare pass på träningsplan och går igenom pick-offs, baserunning och samarbetet mellan pitcher 2:a och shortstop för att hålla löparna på bas.

Kvällen ägnades sedan åt att gemensamt med softboll landslaget spöa alla andra deltagande lag i karaoke. ”SVENSKARNA SJÖNG OCH SJÖNG OCH GICK SEGRANDE UR STRIDEN”. Äntligen en seger efter hård konkurrens med Fransmännen.

 

Torsdagen den 16 juli

Sovmorgon och sen frukost. Förmiddagen ägnades åt fria aktiviteter för att sedan samlas för match mot Eurostars. Vår andra match i turneringen och vi spelade återigen med 8 helt nya spelare som gör sin första landskamp. Och som dom gör det. Gårdagen har fått hela laget att lyfta sig en nivå till, och vi spelade riktigt bra baseboll trots att killarnas nerver hänger utanpå tröjorna.
Citat från Sven Holmats - Jag var så j-la nervös så jag kunde inte stå still när jag skulle slå.

Inför 4:e inningen så är ställningen 3-2 till Eurostars och våra killar gör en nästan felfri insatts defensivt samt att slagträningen från igår ger utslag. Vi har en hel del hits från flera spelare samt en dubbel från Alex Johnsson. Pitcherna gör som igår en riktigt bra insatts med endast en walk på hela matchen.

Tyvärr så tar Eurostars 4 poäng i 4:e och slutresultatet blir 10-3 till Eurostars.
Känslan efter matchen är ändå att vi på dessa få dagar har lyckats få fram den kämpaglöd och team spirit som vi hela tiden eftersöker.

Vi har under de 2 första matcherna fått alla spelare att delta i spelet på något sätt och på så viss fått den stora nervositeten att släppa.
 
Startande lineup
Alexander Johnsson, Cameran Hanson, Felix Agner, Oskar Holmberg, Simon Nielsen, Elvis Hammarstedt, Sven Holmats, Pontus Byström och Max Aurosell
Under matchens gång bytes följamde spelare in:
Martin Ström, Martin Fahlin, Alberto Bello, Jakob Vollertsen och Daniel Logärd

Nu kvällen så är vi på turneringens gemensamma disco nere vid planen där alla deltagande lag, fans, dommare, batboys och övriga befinner sig.
Vi ledare sitter och uppdaterar er samtidigt som vi agerar "farsor på stan".

 

Onsdagen den 15 juli
Tidig väckning och matchdag. En tyst undran kändes under frukosten med kadetterna idag. Vi har 18 spelare som för första gången tar på sig den blå landslagsdräkten och ska representera Sverige. Vi som coachar laget har alla varit med om den känslan och vet att det är väldigt speciellt att för första gången ställa sig på en plan och spela för nationen.

Vi spelade mot hemmaklubben Robur58 och hade på känn att vi saknar en hel del i vår pitching. När vi sedan startar matchen med Jesper Fahlgren som pitcher följd av Jakob Syrén och Daniel Linder inser vi att vi har killar som är totalt fokuserade på uppgiften och slänger inga walks.
Robur tar 3 poäng i 1:a inningen och vi lyckas sedan att få ut 2 löpare på 2 & 3. Tyvärr så lyckas vi inte ta några poäng i detta läge vilket hade kunnat förändra matchbilden helt. I den andra inningen gör vi 2 rejäla errors som gör att Robur tar ytterliggare 4 poäng istället för att vi tar oss ut ur inningen utan att släppa poäng.

Det positiva i matchen är till slut att våra pitcher slänger strikes och att vi är aggresiva med slagträna och flera spelare slår ett par rejälla hits. Matchen slutar till slut med seger för Robur med 17-2. Detta kan låta väldigt mycket men dels så var det bara 4 spelare som har rutin från liknande matcher. Sammantaget så ser vi en stor potential i det här laget inför kommande matcher.
 
Startande lineup
Jesper Fahlgren, Henrik Blomkvist, Jakob Vollertsen, Michael Lindberg, Alexander Johnsson, Victor Croneld, Alexander Wikman, Felix Agner, Albin Sivard.
Under matchens gång bytes följamde spelare in:
Jakob Syrén, Daniel Linder, Cameran Hanson och Pontus Byström

På eftermiddagen hade vi en slagträning och jobbade hårt på att få killarna att få en bättre timing på snabba pitchar.

Efter middagen så var hela laget på fotografering och därefter hölls en invigningscermoni med alla deltagande lag. Totalt 16 deltagende lag ifrån 4 länder. Holland, Frankrike, Sverige och USA. Härligt att se våra stolta killar få stå med kepsen närmast hjärtat till den Svenska nationalsången.
Efter invigningen så spelades en uppvisningsmatch mellan det Franska U21 landslaget och Hollands kadettlandslag.

Tisdagen den 14 juli 
Efter frukosten på tisdagen åkte hela truppen tur och retur till Covee för att klämma, känna och inhandla baseboll utrustning.
Det är kul att se alla killar som som inte har varit i en riktig basebollaffär någon gång, hur deras små och stora hjärnor börjar arbeta och ställa frågor så som
– Snigeln om jag handlar den här så har jag 30 Euro kvar. Klarar jag mig på det resten av tiden.

Efter shoppingturen som tog hela förmiddagen så har vi vilat en stund för att sedan träna innan middagen. Dagens träning kommer att innehålla pitching, cathing och slagträning i bur.
På gårdagens träning var alla killarna 100% fokuserade och gav järnet. Hur underbart som helst att leda ett lag med den inställningen.


Efter kvällens middag kommer vi att sätta oss på läktaren och heja fram de Svenska softbolltjejerna som går in i turneringen ikväll mot hemmaklubben Robur58.

Tidigt i säng sedan för laddning till vår första match i turneringen i morgon.

Måndagen den 13 juli
Efter en 16 timmar lång bussresa med lite sömn så har vi idag landat i Apeldoorn vid lunchtid. Lunch intogs i staden för att sedan åka till hotellet för incheckning. Alla spelare har fått sina rum tilldelade och på eftermiddagen har vi ägnat åt att bekanta oss med hotellets faciliteter samt varit och tittat till planen.

Nu i skrivande stund så är alla inne på sina rum för att göra sig klara för träning. Vi kommer att hålla en lättare träning för att bli av med buss skavankerna som kan uppstå efter ett dygn i Z ställning.

Under kvällen kommer vi att hålla ett kortare möte för genomgång av våra olika spelsystem samt att killarna ska få sina dräkter. Spänd förväntan bland många att få sin första landslagsdräkt.

Vädret är fint, det är ca 23 grader med växlande molnighet. (mest blå himmel)

-Jag misstänker att vi inte kommer att behöva tjata för att få killarna att sova ikväll.

Publicerad: 2009-07-19

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se