Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

IOK nobbade baseboll och softboll

Det blir varken baseboll eller softboll i OS 2016. Det stod klart i dag efter att ingen av sporterna nominerats till den slutliga IOK-omröstningen i oktober.

Baseboll och softboll var två av sju sporter med chans att få en plats på OS-programmet 2016. De andra fem var golf, sjumannarugby, karate, squash och inlinessporter.

Efter omröstningen stod det klart att baseboll och softboll fått stryka på foten till förmån för golf och sjumannarugby. De två sistnämnda idrotterna har nu chansen att röstas in på OS-programmet vid ett IOK-möte i oktober.

Baseboll och softboll har funnits på OS-programmet sedan Barcelonaspelen 1992 och fanns representerade i Peking-OS i fjol. Däremot kommer sporterna inte att finnas med i London 2012.

Anledningarna till att sporterna inte heller får vara med i OS 2016 kommer säkerligen att diskuteras flitigt. Baseboll är en lagidrott med en stark internationell förankring som dessutom varit ett populärt inslag på OS-programmet, men dopningsskandalerna i Nordamerika och bristen på proffsspelare från Major League har legat sporten i fatet.

Softbollen saknar basebollens dopningsproblem men är å andra sidan inte lika starkt förankrad internationellt, och med tanke på IOK:s jämställdhetsperspektiv är det osannolikt att bara en av våra sporter skulle röstas in.

En annan nackdel är att IOK:s maktbas ligger i Europa där baseboll och softboll är förhållandevis små idrotter.

Publicerad: 2009-08-13

Senast uppdaterad: 2009-08-13

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se