Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Bryan Berglund på Sverigebesök

Bryan Berglund, den första svenskfödda Minor League-spelaren i modern tid, är för närvarande på en 12 dagar lång Sverigevisit som bland annat inbegriper ett besök på Basebollakademin i Leksand.

I somras valdes Bryan i andra rundan i amatördraften av Florida Marlins och i augusti skrev han ett femårigt minor-league-kontrakt med organisationen och kunde då inkassera en signing bonus på 572.500 dollar (cirka fyra miljoner kronor).

Det fanns även långt gångna planer på VM-spel för Bryan. Han deltog på det svenska landslagslägret i USA i maj och såg fram emot att debutera i landslaget i VM-gruppspelet i Sundbyberg i september. Tyvärr grusades planerna när Florida Marlins inte ville släppa iväg sin adept.
- Bryan var väldigt besviken men så här i efterhand får man ha förståelse för Marlins beslut. Han var helt enkelt inte i matchform vid tiden för VM, säger landslagschefen Ulf Steinvall.

Men Bryan, som fyllde 19 år i november, har inte släppt tanken på spel i svenska landslaget. Bara några timmar efter att han hade landat i Sverige tog han kontakt med Ulf Steinvall och anmälde sitt intresse för framtida landslagsuppdrag.
- Väldigt glädjande. Bryan skrev nyligen ett lukrativt proffskontakt och har egentligen inget att vinna på att spela med landslaget, men han visar trots det ett fortsatt stort intresse och starkt engagemang för svensk baseboll.

 

Bryan siktar mot EM...

Nästa stora uppgift för landslaget är EM i Stuttgart 23 juli-1 augusti och förhoppningar finns att Bryan ska kunna finnas med i den svenska EM-truppen.
- Man vågar väl inte riktigt hoppas eftersom EM spelas under brinnande säsong, men om det skulle lösa sig så är Bryan naturligtvis en otrolig förstärkning. Han kommer att göra vad han kan för att komma loss.

Bryan befinner sig som sagt för närvarande i Sverige för att hälsa på släkten och han bor hos pappa Christer i Sollentuna. Dessutom kommer han att hinna med ett besök på Basebollakademin i Leksand.
- Han svarade ja direkt när vi frågade om han ville hälsa på. Bryan ligger på en extremt hög nivå med en fastball som har klockats på 93 mph, så det finns naturligtvis en hel del som våra killar kan lära av honom. Han kommer till Leksand på onsdag och stannar tills på torsdag.

 

...och MLB

Under vintern bor Bryan i Kalifornien där han också gick high school. Det var under hans tid på Royal High School i Simi Valley strax norr om Los Angeles som storklubbarna fick upp ögonen för Bryan. När han pitchade som senior satt i snitt 15 MLB-scouter på läktarna. Vid ett tillfälle, när Bryan mötte en pitcher som också räknades som ett top prospect, fanns 70(!) MLB-scouter på plats.

Så många som 24 MLB-klubbar visade intresse för Bryan, och störst var intresset hos Boston Red Sox, New York Mets och Milwaukee Brewers. Därför blev han lite överraskad när det var Florida Marlins som valde honom i andra rundan.

Marlins har ett gott rykte när det gäller talangutveckling, och utsikterna att nå MLB är ljusare i en organisation som Marlins än i till exempel Red Sox. Enligt planerna kommer Bryan att ta en plats som startande pitcher i Low-A när säsongen startar i vår och förhoppningsvis kommer han att kunna ta klivet till High-A senare under säsongen.

Själv siktar Bryan på att spela i Double-A 2011 och ta klivet upp till MLB 2012, för övrigt samma år som Florida Marlins (då omdöpta till Miami Marlins) planerar att flytta in i en ny retractable roof-arena i downtown Miami.

Men resan till "the show" är lång och i vinter följer Bryan ett strikt träningsschema hemma i Kalifornien innan han ska inställa sig i Jupiter, Florida i vår där noggranna tester väntar. Bryan har de fysiska förutsättningarna som krävs. Han är 193 centimeter lång och han har lagt på sig ett par kilo muskler sedan i somras, även om Marlins vill att hans nuvarande vikt på 84 kilo ska öka till 88.

Bryan bor, precis som de flesta andra i laget, på hotell under säsongen. Rummen är stora och fina och spelarna betalar 10 dollar i månaden för boendet! Förutom månadslön ingår även två mål mat om dagen. Det handlar alltså inte om något lyxliv, men förmånerna är under alla förhållanden goda för basebollarbetare i USA.

 

Publicerad: 2009-12-06

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se