Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Ny styrelse i IBAF efter lugn kongress

IBAF, International BAseball Federation, avhöll sin kongress i Lausanne den gångna helgen. Bland annat stod val till ny styrelse på programmet för basebollens högsta internationella organisation.

På förhand såg det ut att kunna bli en väldigt stökig kongress då debatten mellan supporters för de båda kandidaterna, John C Ostermeyer (Australien) och Riccardo Fraccari (Italien) mestadels hade skötts på webben och via e-post till alla medlemsnationer med beskyllningar och aggressivitet från båda håll.

Bland annat var det mycket kritik som riktats mot kostnader som IBAF hade för kampanjen att få tillbaka sporterna på det olympiska programmet, att man rest för mycket och till för hög kostnad, att kostnadsmassan generellt varit excessiv och att det förekommit vissa oegentligheter - en del mer eller mindre obestyrkta eller åtminstone oemotsagda.

Under helgen lyfte dock styrelsen, anförda av avgående ordföranden Harvey Schiller, fram det faktum att i stort sett samtliga kostnader relaterade till OS-kampanjen, inklusive "re-brandingen" av IBAF, ordförande Schillers kontor och stab, samtliga resor och möteskostnader, varit betalda av Major League Baseball och således inte belastat IBAFs budget alls.

 

När den svenska delegationen, bestående av ordförande Mats Fransson och generalsekreterare Kristian Pälviä, nådde Lausanne på fredagkvällen möttes de dessutom av beskedet att Ostermeyer skulle dra tillbaka sin kandidatur, tillsammans med de personer som tillsammans med Ostermeyer nominerat sig till de främsta posterna i IBAF.

Detta var troligtvis en konsekvens, dels av innehållet i en del av de beskyllningar som förts fram mot Ostermeyer, men framförallt då Fraccari hade stöd och nominerats av de flesta av de största basebollnationerna i världen, bl.a. USA, Kuba, Japan, Taiwan, Italien, och Holland. Fraccari hade ett odelat stöd av Copabe (som består av både Nord- och Sydamerika) och hade lyft fram ett "lag" till de olika styrelseposterna som med ett undantag tog plats i styrelsen.

Paradoxalt nog var det just den tidigare kassören René Laforce som fick nytt förtroende som kassör - istället för Ruud van Zetten som lyfts fram av Riccardo Fraccaris lag. Det var också den enda större kamp som inträffade under en relativt lugn kongresshelg som inte blev så stökig som befarat.

 

Den nya styrelsen för de kommande fyra åren fick följande utseende:

Ordförande: Riccardo Fraccari, Italien
1st Vice President: Kazuhiro Tawa, Japan
2nd Vice President: Alonso Perez Gonzalez, Mexico
3rd Vice President: Antonio Castro, Kuba
Secretary General: Israel Roldan, Puerto Rico
Kassör: René LaForce, Belgien
1st Member at Large: Paul Seiler, USA
2nd Member at Large: Tom Peng, Taiwan
3rd Member at Large: Luis Melero, Spanien

Vice President Americas: Eduardo de Bello, Panama
Vice President Europe: Martin Miller, Tyskland
Vice President Oceania: John C Ostermeyer, Australien
Vice President Asia: Seung Kyo Kang, Korea
Vice President Africa: Ishola Williams, Nigeria

 

Den nye IBAF-ordföranden Riccardo Fraccari kommenterade efter kongressen:

“I want the IBAF to truly be the home of international baseball,” said Fraccari. “It is at this point that we need to shape our future…we need to take care of the development of baseball all over the world.  This is the only way to truly become a global sport.”

Att bygga på relationerna med samtliga proffsorganisationer, såväl MLB som KBA och NPB var en av hörnstenarna i hans program:

“It is extremely important for us to strengthen our relationship with the world’s professional leagues,” said Fraccari.  “They need us to help continue to develop players worldwide, and we certainly need their support both on and off the field.” 

 

I övrigt bestod kongressen av ett kontinentalt möte mellan de europeiska länderna, där man fick rensa luften efter de senaste veckornas debatter över e-post och förhoppningsvis kunde enas om ett gemensamt avstamp inför den tuffa framtid som våra idrotter har efter det uteblivna OS-deltagandet 2016 och 2020.

Man delade även ut individuella priser för året enligt följande:

Senior Athlete – Justin Smoak (Triple-A Oklahoma City, MILB)
Junior Athlete – Yung-Hoon Sung (Doosan Bears, KBO)
Coach – Tatsunori Hara (Yomiuri Giants, NPB)
Umpire – Paul Hyham (Australia)
Member Federation Executive – Juergen Elsishans (Tyskland)

 

Mer om kongressen finns på Mister-Baseball.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Publicerad: 2009-12-08

Senast uppdaterad: 2009-12-08

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se