Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

MLB-stjärnor i ny landslagsledning

Dennis Cook har spelat 15 säsonger i Major League och vunnit World Series två gånger. Nu efterträder han Kalle Knutsson som förbundskapten för det svenska baseboll-landslaget. - Det här är en fantastisk möjlighet för vårt landslag och för våra spelare att utvecklas, säger förbundets landslagschef Ulf Steinvall.

Svensk baseboll har fått en ny landslagsledning - den mest meriterade någonsin. Förbundskapten blir Dennis Cook, en före detta pitcher med 15 säsonger i Major League Baseball och två World Series-titlar på sitt CV.
- Dennis tog kontakt med oss för ett par år sedan. Han var intresserad av att hjälpa oss eftersom han har rötter i Sverige, förklarar Ulf.

Dennis Cook debuterade i MLB 1988 i San Francisco Giants. Efter några säsonger som startande pitcher övergick Dennis till en roll som avbytande pitcher. Det var också i den rollen som han hade sina största framgångar. 1997 vann han World Series med Florida Marlins och fem år senare kammade han hem sin andra ring tillsammans med Anaheim Angels.

 

Populär hos spelarna

Samarbetet mellan Dennis Cook och förbundet inleddes i våras när Dennis anslöt till landslagets VM-läger i Florida från sitt hem i Texas. Hans närvaro var mycket uppskattad av spelarna och det var meningen att han skulle hjälpa till under VM-gruppspelet i Sundbyberg, men han fick förhinder.

I december meddelade Kalle Knutsson att han inte skulle fortsätta som förbundskapten och jakten på en efterträdare inleddes.
- När Kalle klev åt sidan så började vi titta på olika namn, men Dennis blev snabbt vårt huvudspår. Han visade ett stort intresse för uppdraget och hans basebollkunskaper är givetvis odiskutabla.

Steinvall representerade förbundet på ABCA-konventet i Dallas i januari och där fortsatte diskussionerna med Dennis.
- Han kom med väldigt intressanta synpunkter och vi blev stärkta i vår uppfattning om att han var rätt man för jobbet.

Dennis tackade sedermera ja till förbundskaptensjobbet och rekryterade två bekanta, Scott Scudder och Stephen Labay, till landslagsledningen.
- Både Scott och Stephen har spelat professionell baseboll. Scott Scudder pitchade för Cincinnati Reds när de besegrade mitt favoritlag Oakland Athletics i World Series 1990, berättar Ulf med glimten i ögat.

- Det handlar alltså om ytterst meriterade herrar som dessutom ställer upp på samma villkor som övriga landslagsledare i vårt förbund. De får ingen ekonomisk ersättning för sitt arbete.

 

EM i Tyskland

I maj kommer Dennis och Stephen till Sverige i samband med ett landslagsläger och en miniturnering på VM-arenan Nya Örvallen i Sundbyberg.
- De kommer att utvärdera spelarna och lägga upp strategin inför EM i Tyskland i juli. Vår utgångspunkt är att stärka pitchingen och slagningen och i det avseendet sätter vi stor tilltro till den nya landslagsledningen.

I EM ställs Dennis mot en gammal bekant. Italiens förbundskapten heter Mike Piazza, en av MLB:s bästa catchers genom tiderna med tolv All-Star-matcher i bagaget. Dennis och Mike var lagkamrater i New York Mets och blev National League-mästare tillsammans år 2000. Men i EM står de alltså i var sin dugout när Sverige och Italien möts i gruppspelet.

Eftersom Dennis, Stephen och Scott bor i Texas vilar ett stort ansvar på övriga två coacher i landslagsledningen. Rickard Reimer, som spelat i landslaget sedan 1989, och Doug Skiles, som funnits i landslagsledningen sedan år 2000, blir förbundskaptenens förlängda arm i Sverige.

För att göra startsträckan så kort som möjligt för den nya landslagsledningen har Ulf Steinvall sammanställt spelarprofiler på 47 spelare som kan tänkas ta en plats i EM-truppen i sommar.
- Utöver porträttbilder och alla möjliga relevanta fakta så medföljer även kommentarer från Rickard och Doug om varje spelare, deras styrkor och vad de behöver bli bättre på. Dessutom kommer vi att skicka över dvd:er på Sveriges matcher i VM.

 

Sveriges nya landslagsledning 

Förbundskapten: Dennis Cook

Coaching staff: Scott Scudder, pitcher med fem säsonger i MLB och en World Series-titel; Stephen Labay, collegemästare 1983 och pitcher i Philadelphia Phillies organisation (double-A); Rickard Reimer, landslagsman och niofaldig svensk mästare som avslutade sin aktiva karriär i höstas med att spela i sin tredje VM-turnering; samt Doug Skiles som ingått i landslagsledningen sedan år 2000.

General Manager: Ulf Steinvall

Naprapat: Julian Benitez

Materialförvaltare: Patric Blomkvist

 

Publicerad: 2010-02-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se