Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

ESF-kongress i Turkiet

Europeiska Softboll Förbundet (ESF) genomförde sin 35:e årliga kongress den gångna helgen i Antalya, Turkiet. Ett tjugotal förbund var på plats och diskuterade bland annat marknadsföring, tävlingsfrågor samt ekonomi.

Kongresshelgen inleddes med kommittémöten under fredagen där man bland annat gick igenom ekonomi, marknadsföring samt tävlingstekniska frågor.

Bland de tävlingstekniska frågorna hade man tagit fram ett förslag för att spela EM med upp till 16 lag i A-poolen med en tidigare nivåanpassning och mindre grupper. Tyvärr var inte förslaget helt genomarbetat och fick därför dras tillbaka för ytterligare bearbetning. Ett minus med ett sådant förslag är att många länder blir chanslösa att arrangera EM, eftersom det krävs minst fem planer för arrangemanget.

Plus i förslaget var att man föreslog att skrota "double elimination playoff" och övergå till vanliga semifinaler, bronsmatch och finalmatch, samt att det i alla turneringar skulle vara två lag som flyttas upp respektive ner.

Mer specificerade krav på arrangörerna, vad gäller plankvalitet, läktare, och organisation, föredrogs också för att få en högre kvalitet på toppturneringarna.

 

På lördagen genomfördes så själva kongressen med ett tjugotal deltagande nationer.

Malta, som det gångna året startat upp med slowpitchverksamhet, togs upp som medlemsförbund i ESF och blev därmed det 36:e medlemsförbundet i ESF. I övrigt blev kongressen en snabbt avklarad affär eftersom mycket hade behandlats dagen innan.

 

Kongressen beslutade om spelorter för cuper 2010 och mästerskap 2011 och de placerades enligt följande:

- Europacupen A-pool (Skövde) : Haarlem, Nederländerna (Olympia Haarlem)
- Cupvinnarcupen B-pool (Söder) : Turkiet (ingen spelort eller arrangör specificerad)

- U22-EM 2010 (Sverige) : Prag, Tjeckien (SK Joudrs Praha)
- Senior-EM 2011 (Sverige) : Friuli Region, Italien

 

Noterbart är att arrangemanget av Europacupen OCH Cupvinnarcupen A-pool 2010 kommer att genomföras av Olympia Haarlem, som har en helt nybyggd anlägging i södra Haarlem med två softbollplaner och en basebollplan - som under turneringen kommer byggas om till softbollplan på stadens bekostnad. Dessutom har man upp till två ytterligare spelplaner till förfogande hos grannklubben Heemstede. För att kunna få in alla dessa 74(!!!) matcherna som ingår i både Europa- och Cupvinnarcupen kommer turneringen starta en dag tidigare än beräknat, på söndagen den 15 augusti.

Några dagar innan turneringsstart kommer man dessutom arrangera en ISF-domarkurs vilket gör att man som domare är tillgänglig för att döma internationella turneringar och mästerskap anordnade av ISF.

Söder var länge intresserat av att arrangera Cupvinnarcupen B-pool men kostnaderna blev allt för höga för att kunna gå vidare med nomineringen. Istället kom Turkiet in som en sista-minuten kandidat och nu återstår det bara att få reda på var någonstans planen skall anläggas. Flera hotell i Antalyaområdet är inriktade på idrott, bland annat hade kongresshotellet Limak Limra tre egna fotbollsplaner, och hundratals ungdomsspelare som gäster under helgen.

 

Kongressen avslutades med en ledsam nyhet; mångårige generalsekreteraren Patrice Bienfait, meddelade att han på grund av sjukdom inte kunde fullfölja sina plikter som generalsekreterare och tvingades avgå ur styrelsen efter 22 år i softbollens tjänst. Patrice har gjort mycket gott för europeisk softboll och avtackades på ett varmt och värdigt sätt av samtliga i kongresshallen.

Bienfait fick också ISFs Medal of Honor av Don Porter och Dale McMann från ISF, som fanns på plats i Antalya. Porter och McMann berättade också om ISFs program och strategier nu när softbollen är ute från det olympiska programmet. Bland annat skall Development Commission ha ett närmare samarbete med ESF vad gäller bland annat utrustning som skolpaket, coachclinics och annat.

 

Mats Fransson, Kristian Pälviä och Annika Nykvist representerade SBSF vid ESF-kongressen i Antalya, Turkiet.

 

Publicerad: 2010-02-10

Senast uppdaterad: 2010-02-10

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se