Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Baseboll och softbollelever ute i Europa

Eleverna på Akademin i Leksand har varit ute i Europa på träningsläger/turnering.Baseboll-eleverna i Regensburg och softboll-eleverna i Alkmaar.

 

Softboll-tjejerna i Alkmaar och Haarlem Holland

De svenska tjejerna Lisa Ingels-Lindqvist och Mathilda Strid från Akademin har tränat med Softboll-Akademin i Alkmaar, samtidigt som de fått träna med klubblaget i Alkmaar. De har dessutom tränat med klubblaget Terrsvogels i Haarlem. Akademins kontakt har varit Sandra Gouverneur, läs mer om Sandra här Länk till annan webbplats..

Enligt rapport från Ola Sund, som är med som ledare för tjejerna, startade den första dagen hårt med tre pass varav det första kl 09.30 på morgonen. Softboll akdemin är uppdelade i två grupper, en junior och en cadett grupp. Tjejerna tränade med båda under dagen och sedan på kvällen med Alkmaars junior/cadett lag. Efter den tredje träningen tittade svenskarna på träningsmatch mellan Terrasvogels och Alkmaar, där går det väldigt fort. Enligt rapport var två st som var ganska slitna på kvällen. På onsdag förmiddag skall Mathilda och Lisa följa med de holländska spelarna till skolan. Sedan bär det av till träning igen först med akademin och sedan med Sparks juniorlag på kvällen.

 

 

Sveriges Akademi har blivit enormt väl mottagna. Lisa o Mathilda har passat in bra i deras träningsgrupper. Lisa fick i tisdags special träning i catching av Alkmaars catching coach som var med i Hollands OS-lag i Atlanta.

På bilden ovan ses från vänster Kate Gentile, catcher i Terrasvogels och Italiens landslag, Lisa, Mathilda och Sandra Gouvernour. Kate har hjälpt Lisa med catching och Sandra har hjälpt Mathilda med pitching. Med på specialträningarna har också varit Bram Van der Werd, en legend inom Holländsk softboll, som varit pitching coach i Terrsvogels och Holländska landslaget under 70- och 80-talet. Bram har varit i Sverige på 80-talet och haft pitching clinics.

Under torsdagen tränade tjejerna med Akademin inomhus pga dåligt väder för att senare på kvällen få vara med på Terrasvogels träning.
Lisa och Mathilda fick specialträning i catching och pitching under fredagen för att under kvällen se turneringen Jan de Witt:s öppningsmatch mellan Terrasvogels och Olympia, slutade med vinst för Terrasvogels 10-0. På bilden ovan ses Bram Van der Werd övervaka Mathilda när hon pitchar.

 

 

Academy Tournament Regensburg

För tredje året arrangeras Akademiturneringen, en turnering som sanktioneras av MLB. Samtliga Europeiska Akademier är på plats. Förutom Sveriges Akademi deltager Holland, Frankrike, Italien, Tjeckien och arrangörslandet Tyskland. Bilder från MLB Academies Tournament finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.! Bilder används efter godkännande av Benedict Ott och hemsidan www.codi-picture.de Länk till annan webbplats.

 

 

Även om matcherna är nyttiga så här på försäsongen så kommer fokus vara helhjärtat på utveckling istället för resultatorienterade. Det kommer finnas strikta "pitch counts" för att undvika skador på pitchers och man kommer även förhindra allt för långa innings genom speciella regler.

Totalt spelar varje lag 6-7 matcher på fem dagar.

 

Sveriges Akademi hade spelat 2 matcher fram till tisdagens match mot Tjeckien. Första dagens match mot Hollands Akademi var en kvällsmatch i elljus som de flesta aldrig spelat under, en svårighet bara det, att slå i elljus. Samtidigt också första gången i år på en basebollplan utan en enda träning mer än på konstgräsplanen i Leksand. Sveriges Akademi innehöll ändå individuella framgångar, mest glädjande, väldigt bra pitching med mycket strikes från de Svenska pitcherna. Tyvärr för många errors under en inning med många hits av Holländarna. Sammantaget dock en godkänd insats första dagen med tanke på förberedelser och förutsättningar.

 

Akademin har följt upp söndagens förlust med vinst i måndagens match mot Tysklands Akademi 12-2 efter återigen mycket bra pitching men också bra defensivt spel samt att slagningen kom igång. Vinst också i tisdagens match mot Tjeckien 8-7 efter återigen mycket bra pitching och också bra defensiv och slagning med bl.a. 3B hits och 2B hits från Sverige.

 

Onsdagens matcher kan lätt lagras undan långt bort i minnesbanken. Dagen inleddes med en klar förlust mot Frankrike och avslutades med en förnedring från Italien. Sveriges lag underpresterade mot både Frankrike och Italien med många defensiva errors, även mentala misstag förekom alldeles för ofta.

 

Sveriges lag har avslutat Akademiturneringen med två matcher under torsdagen, en mixad match mot Tyskland och match mot Tjeckiens Akademi.

Glädjande nog avslutade det Svenska laget med bra defensiv, pitching och slagning som fick till följd en vinst med 4-3.

 

Fokus för hela turneringen har varit utveckling men det är alltid roligare att vinna oavsett vad inriktningen är, men mest glädjande är på det sätt Sverige avslutar turneringen. När Sverige har spelat bra, med pitching och defensiv tillsammans med slagning har motståndet inte varit övermäktigt, då har vinsterna kommit. Det kan också sägas att de svenska pitcherna bara har kastat 4 och 2 sömmars fastball samt changeup. Inga andra off-speed pga att de inte befinner sig i den fasen av träningen förrän vid hemkomst.

 

Under Fredagen har Akademin tränat på Regensburgs fina VM-arena, ett pass med mycket defensiva övningar bl.a. pitchers och infielders har tränat pick-offs, buntar osv. Så kallade PFP:s

 

På det hela, en väldigt bra vecka med en svacka i prestationen i mitten av veckan. Det märks att spelarna inte kunnat vara ute lika mycket som t.ex. Frankrike som redan hunnit med att spela en turnering. Frankrike har dominerat turneringen vad gäller resultat. För övrigt har det varit ett rekord vad gäller antalet talangscouter som varit med under turneringsveckan. Ett tiotal talangscouter har funnits på plats hela veckan.

 

Sveriges lag i Regensburg:

Pär Axelsson

Ricard Blomkvist

Oscar Carlstedt

Erik Earnest

Nils Eilertz

Alberto Gonzales

Emil Hansson

Johan Höglund

Niklas Johansson

Johan Klarberg

Robin Lausen

Edvin Lundström

Wilhelm Nordström

Jonathan Schöön

Niklas Sund

Adam Villamo

Andreas Wikström-Matspers

Head Coach Tony Klarberg

Assist Coach Michael Björklund

 

Spelprogrammet/resultaten för Akademiturneringen är enligt följande:

Söndag 28 mars

16:30 Italien - Tjeckien     3-0

19:30 Sverige - Holland     2-14

Sveriges lag mot Holland:

1 Adam Villamo LF

2 Emil Hansson RF

3 Johan Höglund SS

4 Robin Lausen C

5 Nils Eilertz CF

6 Johan Klarberg DH

7 Wilhelm Nordström 1B

8 Alberto Gonzales 2B

9 Niklas Sund 3B

SP:Oscar Carlstedt 2inn

RP: Ricard Blomkvist 3inn

RP: Jonathan Schöön 2inn

NED 0 2 1 0 0 7 4 - 14

SWE 2 0 0 0 0 0 0 -  2

 

Måndag 29 mars

10:00 Tyskland - Sverige  2-12

Sveriges lag mot Tyskland:

1 Adam Villamo LF

2 Jonathan Schöön SS

3 Nils Eilertz CF

4 Robin Lausen C

5 Oscar Carlstedt 1B

6 Emil Hansson DH

7 Pär Axelsson 3B

8 Johan Klarberg RF

9 Alberto Gonzales 2B

SP:Andreas Wikström-Matspers 3inn

RP: Johan Höglund 3inn

RP: Wilhelm Nordström 1inn

SWE 2 2 0 5 0 2 1 - 12

GER 0 0 1 1 0 0 0 -   2


13:00 Holland - Italien  7-1
16:00 Tyskland - Italien  1-2
19:00 Frankrike - Tjeckien 5-1

Tisdag 30 mars

11:00 Italien - Frankrike 3-4
14:00 Tjeckien - Sverige 7-8

Sveriges lag mot Tjeckien:

1 Adam Villamo CF

2 Jonathan Schöön SS

3 Erik Earnest RF

4 Robin Lausen DH

5 Johan Höglund 3B

6 Johan Klarberg LF

7 Wilhelm Nordström 1B

8 Pär Axelsson C

9 Alberto Gonzales 2B

SP:Oscar Carlstedt 1inn

RP: Edvin Lundström 2inn

RP: Emil Hansson 2inn

RP: Niklas Sund 2inn

SWE 0 1 0 2 2 1 2 - 8

CZE 0 0 0 0 4 1 2 - 7


17:00 Holland - Tyskland 10-5

Onsdag 31 mars

10:00 Frankrike - Holland
13:00 Tjeckien - Tyskland
13:00 Sverige - Frankrike 4-13

Sveriges lag mot Frankrike:

1 Erik Earnest LF

2 Jonathan Schöön SS

3 Nils Eilertz CF

4 Robin Lausen C

5 Oscar Carlstedt 1B

6 Johan Höglund 3B

7 Johan Klarberg RF

8 Niklas Johansson DH

9 Alberto Gonzales 2B

SP:Wilhelm Nordström 3inn

RP: Ricard Blomkvist 3inn

RP: Pär Axelsson 1inn

FRA  0 4 1 1 4 0 3 - 13

SWE 0 0 0 1 0 3 0 -  4


16:00 Italien - Sverige 19-1

Sveriges lag mot Italien:

1 Niklas Johansson LF

2 Emil Hansson CF

3 Johan Höglund SS

4 Johan Klarberg RF

5 Erik Earnest DH

6 Wilhelm Nordström 1B

7 Pär Axelsson C

8 Niklas Sund 3B

9 Alberto Gonzales 2B

SP: Jonathan Schöön 3inn

RP: Nils Eilertz 3inn

RP: Oscar Carlstedt 1inn

SWE 0 0 0 0 1 0 0  -   1

ITA   5 4 4 1 4 1 -  - 19


19:00 Buchbinder Legionäre - Italien

Torsdag 1 april

10:00 Frankrike - Italien
13:00 Sverige/Tjeckien/Frankrike - Tyskland
16:00 Sverige - Tjeckien 4-3

 

Sveriges lag mot Tjeckien:

1 Adam Villamo RF

2 Jonathan Schöön SS

3 Erik Earnest 2B

4 Robin Lausen C

5 Oscar Carlstedt 1B

6 Nils Eilertz CF

7 Emil Hansson RF

8 Pär Axelsson 3B

9 Niklas Johansson DH

SP:Andreas Wikström-Matspers 3inn

RP: Johan Höglund 3inn

RP: Niklas Sund 1inn

SWE 0 1 0 2 0 1 0 - 4

CZE  0 0 0 0 0 1 2 -  3

Publicerad: 2010-04-06

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se