Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Olika öden för basebolltrio i USA

Landslagets två utlandsproffs, Bryan Berglund och Christian Staehely, har fått tråkiga besked den senaste tiden. Samtidigt är landslagsoutfieldern Peter Johannessen i USA för att försöka få chans att spela baseboll på heltid.

Bryan Berglund axelskadad – missar 8-12 månader

Pitchern Bryan Berglund, som draftades på 66:e plats av Florida Marlins i fjolårets MLB draft, har haft problem med baksidan av höger axel ända sedan fjolåret. Det blev inget spel för Berglund i höstens Fall League, men Marlins medicinska expertis trodde att skadan skulle läkas med vila. Till slut har man dock tvingats till operation av axeln och därmed kommer nu Bryan Berglund vara borta från spel i 8-12 månader, rapporterar landslagsansvariga Ulf Steinvall som haft kontakt med Bryan:

- Bryan är kvar i Jupiter, Florida, med övriga minor league camp i Marlins och är självklart väldigt besviken över skadan. Även om det känns tungt nu så vet Bryan om att skador tillhör sporten och att Marlins har ett långsiktigt perspektiv på hans potential, säger Ulf Steinvall.

Bryan skrev på ett femårskontrakt med Marlins efter fjolårets draft, med inbjudan till Major League Spring Training 2011.

- Även om spel i MLB redan till säsongen 2011 känns långt borta just nu så ska han köra styrke- och rehabiliteringsträning för fullt för att bygga på muskler på kroppen och vara redo när han får klartecken att börja kasta igen, säger Ulf Steinvall.

För landslagets del har man inte räknat med Bryan Berglund till Senior-EM i sommar. Detta eftersom han stoppades från spel redan i fjol. Han var Marlins andraval i draften och även om han hade varit fullt frisk har Florida Marlins alla rättigheter att stoppa honom från spel med landslaget i deras mästerskapsturneringar.

 

 

Christian Staehely släppt av Seattle Mariners

Christian Staehely har spelat för Seattle Mariners ”short season” lag i Everett Aquasox och även gjort ett inhopp för High Desert i California League. Christian rapporterade till Mariners Minor League Camp den 7 mars och även om Christian själv tyckte att det gick bra blev han releasad av Seattle Mariners för en dryg vecka sedan.

- Den främsta orsaken är att Christian, trots att han bara blir 25 år i september, anses vara för gammal. Mariners får, i likhet med alla andra klubbar, in ett stort antal nya spelare varje år och om man inte utvecklas i den takt som laget hoppas så blir det så här, säger Steinvall som hyser stort hopp om att få ett Staehely med i EM-truppen till sommaren.

Förbundskaptenen Dennis Cook har haft kontakt med Christian Staehely, som just nu befinner sig i föräldrahemmet i Houston. Troligtvis kommer de träffas inom den närmaste tiden och då kommer även Staehely få tillfälle att visa sina talanger för Cook, som med 15 MLB-säsonger på meritlistan har stor erfarenhet vad gäller pitchers.

- Naturligtvis är det synd för Christian men samtidigt öppnas möjligheten för oss att få ett värdefullt tillskott till EM-truppen i sommar. Nu är det viktigt att han får möjligheten att spela under sommaren, oavsett om det är i USA, Sverige eller Europa, säger Ulf Steinvall.

Staehely gjorde annars en bra säsong med Everett i fjol, 21 inhopp på pitcherkullen omfattade totalt 31.1 innings, ERA på 3.16, med 9 walks och 40 strikeouts. Han kommer säkerligen göra stor nytta för Sverige i sommarens EM-turnering.

Nu återstår det att se var nästa kapitel i Christian Staehelys karriär fortsätter.

 


Peter Johannessen siktar på heltidsjobb som basebollspelare

Landslagets och Stockholms outfielder Peter Johannessen åkte till USA den 8 februari med målsättningen att hitta en möjlighet att spela baseboll på heltid. Han har tränat i princip varje dag sedan dess, bl.a. tillsammans med landslagsspelaren Adam Sorgi i Kalifornien, och försökt knyta kontakter med såväl MLB-organisationer som Independent League-klubbar i USA genom en lokal agent. Den 14 april kommer P.J. ha en tryout tillsammans med ett tiotal spelare som han tränat tillsammans med och förhoppningsvis kan det öppnas en möjlighet där för Peter att hitta en klubb i USA att spela med.

- Det mest troliga scenariot om det inte löser sig i USA är att Peter kommer att hamna i någon av de europeiska ligorna till sommaren, säger landslagsansvariga Ulf Steinvall som räknar in Peter som en given kandidat till sommarens EM-trupp.

 

Baseboll-EM spelas i Stuttgart, Heidenheim och Neuenburg mellan 23 juli och 1 augusti. Sverige möter i gruppspelet Storbritannien, Spanien, Italien, Kroatien och Grekland. De tre bästa i gruppen går vidare.

Mer information om Baseboll-EM i Tyskland finns på baseball-em.de Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2010-04-06

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se