Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

EM i Tyskland - en tillbakablick

Sverige gjorde ett starkt EM och slutade på femte plats. Som enda lag besegrade man europamästarna Italien och medaljchansen levde ända fram till sista dagen. Foto: Patric Blomkvist

Sverige var rejält nederlagstippat inför turneringen. Ingen utanför det blågula lägret trodde på förhand att Sverige skulle gå vidare till slutspel.

Olyckskorparna såg ut att få rätt när Sverige ställdes mot Italien i den sista gruppspelsmatchen. Seger var ett måste för att gå till slutspel och undvika kval, en uppgift som betecknades som övermäktig.

Men Sverige stod för en bragdartad insats och besegrade det stjärnspäckade italienska laget med 3-2 efter felfritt försvarsspel, stark pitching av Jocke Claesson och Nick Soubiea samt homeruns av Rickard Leander (bilden) och Björn Johannessen.


Istället för ett hotande kvalspel väntade nu slutspel och spel om medaljerna. Spelarna lyckades ladda om efter urladdningen mot Italien och Frankrike slogs tillbaka med 3-2. Medaljchansen levde inför sista slutspelsmatchen mot Tyskland, men hemmanationen blev för stark och vann med 8-0.

Fotograf: Patric Blomkvist


Triss i ess. Pitchers Jocke Claesson, Nick Soubiea och Jakob Claesson hade en stor del i de blågula framgångarna.


Tre landslagscoacher från Texas lyssnar till den svenska nationalsången. Från vänster Scott Scudder, Stephen Labay och Dennis Cook.


Mittlåset Adam Sorgi och Rickard Reimer i samarbete i segermatchen mot Kroatien.


EM-debutanten Kristoffer Sjöberg spelade till sig starterjobbet på tredje bas och bidrog bland annat med sju hits och 10 RBI.


Rickard Reimer spelade en framträdande roll i sin tionde(!) EM-turnering.


Christoffer "Bullen" Johansson stod för en helgjuten insats såväl offensivt som defensivt.


Rickard Leander slog viktiga homeruns två dagar i rad mot Italien respektive Frankrike.


Jocke Claesson vann två matcher, bland annat det viktiga mötet mot Italien.


Nick Soubiea noterade en save med tre innings mot Italien och en save dagen efter med två innings mot Frankrike.


Peter Johannessen gjorde en bra turnering. Säkerheten själv på outfield och offensivt blev det bland annat två homeruns.


Fem av Sveriges framgångsrika spelare under EM. Björn Johannessen, Magnus Pilegård, Adam Sorgi, Rickard Reimer och Kristoffer Sjöberg. Det svenska landslaget visade upp en imponerande offensiv med sammanlagt 75 hits och sju homeruns.

Publicerad: 2010-08-10

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se