Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Skövde Saints tog femte raka SM-guldet

Skövde Saints är svenska mästare i softboll för femte året i rad efter att ha besegrat Söder i SM-finalserien med 3-1 i matcher. Hemma på Billingehov vann Skövde med 11-4 och 11-1. Foto: Magnus Hallqvist

Bilder från SM-finalerna i Skövde hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.! Finalserien inleddes på Skarpnäcks IP förra helgen och då delade lagen på segrarna. Skövde vann den första matchen efter att ha tagit 10 poäng i den tredje inningen, och Söder vann den andra jämnare matchen med 7-5.Hemma på Billingehovs sportfält vann Skövde båda matcherna med 11-4 och 11-1 och säkrade därmed sitt femte raka SM-guld. Finalmatch 1 : Söder - Skövde 6-14 (5) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Skövde tog ledningen i SM-finalserien efter 14-6 i den första finalmatchen mot Söder på Skarpnäcks IP. Pitchern Casey Pherson fick en enkel resa efter att Skövde tagit nio poäng i toppen av tredje inningen och gjort ställningen till 10-1.


Finalmatch 2 : Söder - Skövde 7-5 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Anförda av pitchern Minna Kulokorpi, som dessutom gjorde en bra offensiv insats med aggressiv baslöpning, kunde Söder kvittera SM-finalserien till 1-1 i matcher efter seger med 7-5 på hemmaplan.

 Finalmatch 3 : Skövde - Söder 11-4 (5) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I den första matchen pitchade Priya Mohlén stabilt för Skövde i början av matchen och efter tre innings såg det ut att bli en solklar hemmaseger. Så långt ledde Skövde med 9-1 efter att Söders defensiv varit mer än skakig med fyra errors dittills.Men sedan gick det grus i Skövdes offensiva maskineri. Man hade chans i den fjärde inningen att punktera matchen med baserna laddade och ingen bränd. Men slarvig baslöpning gjorde att man fick två enkla bränningar och Söder kunde komma ur inningen och i den femte tog Stockholmslaget tre poäng till 4-9. I det läget såg det ut som om Söder under de kommande inningarna mycket väl skulle kunna komma ikapp. Men Skövde kunde ta poäng på Elise Menakers dubbel som slog in Anna-Karin Solén Westling till 10-4 och när Söder sedan slängde bort bollen till outfield i ett försök att bränna Menaker kunde hon runda resten av baserna och avgöra matchen till 11-4. Söders defensiv var alldeles för skakig för att hota Skövde i denna finalmatch. Samtidigt hade man flyt i slagningen och om inte Skövde tagit de två poängen i den femte inningen hade säkert matchen blivit en riktig rysare i slutet. Fiona Karlsson och Åsa Karlsson slog båda 2 för 2 och Olivia Gustavsson visade goda takter ute på outfield. Finalmatch 4 : Skövde - Söder 11-1 (4) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I den fjärde SM-finalen rivstartade Skövde mot Söders pitcher Lisa Carlsson. Priya Mohlén inledde med en inside-the-park homerun, tre raka hits, en sacrifice, och ytterligare två hits senare var ställningen 5-1. I den andra inningen slog Saints ytterligare tre raka hits, varav två dubblar, för att göra ställningen till 8-1, och två tripplar i den tredje inningen gjorde ställningen till 11-1. Matchen bröts sedan i den fjärde inningen vid tio poängs ledning för Skövde och ett stort segerjubel bröt ut på Billingehovs Sportfält när Skövde Saints tog sitt femte raka SM-guld i softboll - en svit som inget annat softbollag visat upp tidigare. Priya Mohlén utsågs till MVP i finalserien efter att ha vunnit match 3 som pitcher, slagit 5 för 9 i finalserien med sex insprungna poäng och sex inslagna poäng och med en felfri defensiv på andra bas. SM-finalerna Softboll 2010:

Lördag 11 september
12:00 Söder - Skövde  6-14 (5)
14:30 Söder - Skövde  7-5

Lördag 18 september
12:00 Skövde - Söder 11-4
14:30 Skövde - Söder 11-1

 

Bilder från Skarpnäck (tagna av Peter Blomqvist)

 


Söder siktar på första guldet

Söder Softboll bildades 1999 och gör sin nionde säsong i seriespel sedan brytningen med Stockholms BSK. Laget tog sig till SM-final i fjol och nu siktar man på att ta förstaplatsen i Softboll-SM.

Man förlorade pitchern Ulrika Fräsén (knäskada) tidigare under säsongen samt Jonna Källström och Tess Granath (studier i USA) inför SM-finalerna men i pitchern Minna Kulokorpi har man en stabil starter som kan - och måste - anföra laget genom hela finalserien.

 

Skövde fortfarande hungriga efter guld

Skövde BSK bildades 1988 och startade softboll 1993. Man har precis slutfört sin 13:e säsong i softbollens högsta serie och tagit SM-guld de senaste fyra åren (2006, 2007, 2008 och 2009). Men hungern att vinna finns fortfarande kvar.

Pitchermässigt delas sysslan mellan Priya Mohlén och Casey Pherson. Inför SM-slutspelet förlorade man Lina Larsson till collegestudier i USA men fick samtidigt (tillfällig?) comeback av catchern Amanda Karlsson.

 

Två platser i Europacuperna klara

För de båda finallagen väntar Europacupspel i augusti 2011. Segraren får representera Sverige i Europacupens A-pool och SM-tvåan får spela i Cupvinnarcupens B-pool.

Publicerad: 2010-09-20

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se