Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

San Francisco Giants vann World Series

San Francisco Giants vann World Series när man besegrade Texas Rangers med 4-1 i matcher. Det var första gången på 56 år som Giants vann World Series - senast var laget baserat i New York.

Länk:MLB.com World Series Coverage Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Den femte finalmatchen dominerades av lagens startande pitchers, Cliff Lee för Rangers och Tim Lincecum för Giants. Matchen stod 0-0 fram till den sjunde inngen, då veteranen Edgar Renteria slog till med en trepoängshomerun för Giants som gav laget ledningen med 3-0.

I den åttonde inningen släppte Lincecum en homerun till Nelson Cruz i Rangers (3-1) men närmare än så kom inte Rangers i natt. Brian Wilson, Giants avslutande pitcher (closer) stängde matchen och säkrade segern - och Giants första titel sedan man flyttade till San Francisco för 52 år sedan.

 

Under årens lopp har Giants haft sin beskärda del av superstjärnor; Juan Marichal vann 238 matcher under 14 säsonger, och andra superstjärnor som Gaylord Perry, Will Clark, Barry Bonds, Matt Williams, Robby Thompson hade också fantastiska karriärer med Giants - utan att vinna mästerskapet.

 

Istället blev det en osannolik blandning av spelare, där många var spelare som andra klubbar inte var intresserade av (själva kallade sig laget "the misfits") som tog Giants hårt prövade supporters till ett firande i The Bay Area som säkert kommer att pågå under flera dagar.

Ett lysande exempel är Edgar Renteria, som skrev på som free agent för två år sedan. Giants ledning blev oerhört tufft kritiserade för att ha signerat en spelare som var på väg utför och länge såg det ut som kritikerna skulle få rätt. Renteria gjorde ingen lysande säsong 2009 då han endast slog .250 och i år fick han begränsat med speltid under säsongen på grund av flera skador och .

Men i slutspelet lyfte coachen Bruce Bochy upp Enteria till en viktigare roll och visade stor fingertoppskänsla i både laguttagningar och i matchning. Enteria, som avgjorde World Series 1997 med att slå det avgörande slaget i match 7,  svarade med att slå .412 med två homeruns och sex inslagna poäng i World Series. Och blev utsedd till Most Valuable Player  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.i vad som troligtvis blir hans sista säsong som basebollspelare.

Endast fyra spelare har slagit matchvinnande hits i World Series vid två tillfällen: Lou Gehrig, Joe Di Maggio, Yogi Berra... och Edgar Renteria.

 

 

World Series 2010 - alla resultat:

San Francisco - Texas Rangers 11-7
San Francisco - Texas Rangers   9-0

Texas Rangers - San Francisco   4-2
Texas Rangers - San Francisco   0-4
Texas Rangers - San Francisco   1-3

 

Inför World Series 2010

Googlar man på "2010 World Series Preview" får man ungefär 657 000 000 resultat på sökningen. Därför lägger vi inte ner någon större tid på att försöka tippa en vinnare i detta årets World Series. Vi kan däremot konstatera att finalen spelas mellan två lag som inte haft några större framgångar i slutspelen tidigare.

 

Senast som Giants vann World Series var 1954 och på den tiden "bodde" laget i New York. Sedan 1958, då laget flyttade till San Francisco, har laget gått till slutspel nio gånger och förlorat i World Series tre gånger (1962, 1989, och 2002). Under Bruce Bochys ledarskap de senaste fyra säsongerna har laget blivit bättre och bättre för varje år, och i år tog man hem National League West efter att ha gått 92-70 under säsongen.

 

Texas Rangers flyttade till Arlington 1972 efter att ha varit baserade i Washington (Senators) tidigare. I slutet av 90-talet gick man till slutspel tre gånger på fyra år men föll i första omgången. Sedan följde nio säsonger av mediokra resultat innan man i fjol ryckte upp sig till en stark andraplats i serien och i år gick man alltså till World Series under Ron Washingtons ledarskap.

Publicerad: 2010-11-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se