Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Kadetterna utmanar eliten

Hur god är den svenska återväxten? Svaret får vi i juli då det svenska U15-landslaget i baseboll mäter sina krafter mot europaeliten i kadett-EM i Tjeckien.

Bara det faktum att Sverige har kvalificerat sig för A-poolen i kadett-EM talar för en positiv utveckling för ungdomsverksamheten och det är en bild som bekräftas av kadettlandslagets förbundskapten Stefan "Snigeln" Nielsen.
- Flera av klubbarna växer på ungdomssidan, till exempel Leksand, Stockholm och Sundbyberg. Jag tycker att man kan tala om ett trendbrott för första gången på 20 år.

Och den positiva utvecklingen ute i klubbarna smittar av sig på landslaget.
- När jag tog över kadetterna för tre år sedan hade vi 12 spelare som höll landslagsklass. Nu har vi en full trupp med talangfulla spelare och dessutom hoppas jag kunna plocka fram ett par ess ur rockärmen, säger förbundskaptenen hemlighetsfullt.

EM-förberedelserna drar igång i månadsskiftet april-maj då kadettlandslaget medverkar utom tävlan i Boda Borg Cup i Karlskoga.
- En bra möjlighet att se spelarna i hetluften och dessutom blir det intressant att se om det finns andra spelare ute i klubbarna som kan konkurrera om en plats i landslagstruppen. Vi i landslagsledningen vill gärna att klubbarna hör av sig med namn som kan vara intressanta för oss att titta närmare på.

EM i Tjeckien

Kadett-EM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. avgörs i Brno i Tjeckien 19-23 juli och i Sveriges grupp återfinns Tyskland, Bulgarien och regerande mästarna Holland som väntar redan i öppningsmatchen.
- Det blir en jätteutmaning naturligtvis och intressant att se hur långt det är kvar till världseliten. Jag tror att det är nyttigt för våra talangfulla spelare att redan i unga år få känna på hur bra man måste spela för att kunna mäta sig med de bästa och förhoppningsvis kan det sporra dem till att träna ännu hårdare.

Kadetterna kommer att förbereda sig med matcher mot juniorlag i Stockholm 8 maj och i Leksand 15 maj. De sista förberedelserna sker 8-10 juli i Nyköping där en internationell kadettlandslagsturnering arrangeras. Den 17 juli flyger den svenska EM-truppen till Wien och sedan blir det buss de 13 milen till spelorten Brno i Tjeckien. En träning på matcharenan väntar 18 juli innan EM drar igång dagen efter.

Landslagsledningen består av förbundskaptenen Stefan Nielsen, assisterande coacherna Robert Claesson och Mattias Olsson samt nya lagledaren Ante Carlstedt.
- Det känns jättebra att Stefan, Robert och Mattias fortsätter och att vi har fått med Ante Carlstedt på tåget med hans gedigna erfarenhet inom ungdomsbaseboll, säger förbundets landslagschef Ulf Steinvall.

 

Publicerad: 2011-03-13

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se