Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

MLB European Academy utan uttagning i Sverige

När MLB:s European Academy i Italien genomförs i augusti kommer det bli utan en uttagning i Sverige likt tidigare år. Med anledning av detta vill SBSF klargöra en del fakta gällande MLB European Academy.

Bakgrund

Major League Baseball, MLB, arrangerar sedan år 2005 ett treveckorsläger (MLB European Academy) i Tirrenia, Italien för de 55 bästa juniorerna (15-19år) från Europa och Afrika.

SBSF vill klargöra att allt som berör MLBEA arrangeras i regi av Major League Baseball. SBSF:s del är att förmedla information kring uttagningar.


MLB European Academy utan uttagning i Sverige

När MLB European Academy genomförs i augusti på det italienska olympiska träningscentret i Tirrenia kommer det bli utan att ha en uttagning i Sverige likt tidigare år. Även Frankrike, Kroatien och Slovakien blir ”utan” en nationell uttagning jämfört med 2010.

I praktiken har antalet tillfällen halverats från 8 till 4. Det påverkar självklart antalet möjliga spelare som kan vara delaktiga vid varje uttagning. Sverige, har precis som alla andra länder, fortfarande en chans att få spelare utsedda till lägret i augusti, men konkurrensen är stenhård och inte alltför många kandidater kommer bli aktuella, enligt Tom Gillespie, MLB Europe Academy Consultant. Tom anser dessutom att chanserna är mindre att bli uttagen 2011 jämfört med tidigare år, mycket mindre.


Det var under Akademiturneringen i Regensburg som Tony Klarberg, ansvarig instruktör för RIG Baseboll Softboll i Leksand, tog upp frågan om att Major League Baseball valt att inte ha en uttagning i Sverige för MLB European Academy.

Tony Klarberg framförde synpunkter om upplägget och den insats som varje spelare förutsätts lägga, samt även MLB,  i både tid och pengar. Tom Gillespie meddelar att anledningen är att det har blivit hårdare krav för att bli uttagen i och med att konkurrensen om platserna ökat. Ytterligare skäl till att det blivit färre orter är ökade krav på att reducera kostnaderna internt för MLB.

 

Ingen svensk på MLBEA 2010

Sverige hade inte någon deltagare på MLB European Academy 2010. Senaste gången som en svensk spelare var med var 2009 då Oscar Carlstedt och Robin Lausen deltog vid MLB European Academy i Tirrenia, mycket beroende på att de varit delaktiga 2008.

Endast 3 svenska spelare har valts att delta på MLBEA sedan 2005. Förutom Robin (2008,2009 och Oscar (2006, 2008, 2009), Niklas Melin (2006).


I år genomför MLB International uttagningar för lägret på följande orter:
- 27 april, Haarlem, Nederländerna
- 28 april, Tirrenia, Italien
- 3-4 maj, Prag, Tjeckien
- 5 maj, Bonn, Tyskland

Det blev således ingen uttagning i Sverige.

Istället har MLB International, genom instruktören Tom Gillespie, i samråd med Tony Klarberg på Akademin, sammanställt en lista på spelare som skulle kunna vara aktuella för deltagande på MLB European Academy och som idag går på Akademin i Leksand. Dessa spelare har underrättats om detta.

- Självklart är det tråkigt att vi inte får en uttagning i Sverige i år, vi har väldigt många unga lovande spelare som historiskt sett bara blir bättre och bättre tränade, men samtidigt har omvärlden utvecklats och kraven på spelarna som deltar ökat, säger Tony Klarberg och fortsätter:

- Det räcker inte med att vara ”talangfull” basebollspelare, utan MLB har väldigt spetsiga krav på de färdigheter som man vill se hos de spelare som deltar. Fler och fler spelare spås kommer att komma ifrån de nationella Akademierna. Fokus har i viss mån dessutom hamnat på de äldre åldrarna, man vill bland annat se kastarmar som kastar hårdare och i praktiken innebär det äldre spelare och där har vi i Sverige inte särskilt många som håller den nödvändiga nivån jämfört med andra länder i Europa och Afrika, säger Tony Klarberg på Akademin.

 

Framtiden?

Positivt är dock att Tony Klarberg ser en generell kvalitetshöjning i de yngre ålderskullarna:
- Vi ser fler och fler spelare i de yngre åldrarna, i kadett-åldern, som är väldigt bra skolade rent speltekniskt. Med rätt utveckling och bra coaching med bra träningsmöjligheter på hemmaplan finns säkert möjligheten att fler spelare kan vara aktuella i framtiden, säger Tony och fortsätter:

- Vi försöker få till en förändring i det format som uttagningarna sker under. Att resa kanske 8-12 timmar för att som positionsspelare springa 60 yards i 14 sekunder totalt, kasta 4-6 kast från SS och sen slå 10 slag för att sen resa lika långt tillbaka, känns inte motiverat, anser Tony Klarberg.

- Det kan tyckas hårt att säga att det inte finns tillräckligt med spelare på önskad nivå i Sverige, men det är inte SBSF som ställer kraven, MLB och omvärlden ställer kraven och formar ramarna, sen får vi se till att höja nivån på alla plan. Det positiva är dock att med den träningsmängd och mer matcher för eleverna på RIG i Leksand kommer juniorspelarna utvecklas än mer än tidigare. Sverige fick beröm av talangscouter på Akademiturneringen att spelarna utvecklats markant sedan 2010, men det gäller att HELA Sverige utvecklas på flera områden och inte bara eleverna på RIG/Akademin, avslutar Tony

Publicerad: 2011-04-20

Senast uppdaterad: 2011-04-20

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll och Softboll Förbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se