Gå till innehåll
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet
Svenska Baseboll- Softboll- & Lacrosseförbundet

Little League - frågor och svar

Som ett komplement till de vanliga ungdomsturneringarna och -serierna finns även Little League som är riktat till distriktslag. Inför 2011 års säsong finns här frågor och svar om Little Leagues verksamhet i Sverige!

Vad är Little League?

Little League är världens största organisation för ungdomsbaseboll och -softboll. Little League har verksamhet i över 70 länder över hela världen och över 3.000.000 pojkar och flickor mellan 5 och 18 år. Little League har sitt högkvarter i Williamsport, Pennsylvania i USA där även Little League World Series avgörs.

 

Hur organiseras Little League i Sverige?

I Sverige organiseras Little League genom förbundet, SBSF, och förbundets distrikt där varje distrikt har rätten och ansvaret att organisera Little League-verksamhet inom distriktet. Sedan möts distrikten i Sverigeturneringar om möjligheten att spela ute i Europaturneringarna. Vinnaren i respektive Europaturnering går vidare till Little League World Series, i de olika åldersklasserna i USA.

Kristian Pälviä på SBSFs kansli är ansvarig för Little League i Sverige i rollen som "District Administrator". De åtta distrikten är indelade som SDF i Sverige:

- Norra Norrland
- Mellersta Norrland
- Dalarna Gävleborg
- Stockholm
- Mälardalen
- Östsvenska
- Västsvenska
- Sydsvenska

SBSF har anmält lag från alla distrikt utom Norra Norrland till Little League för årets säsong, för att ge Little League ett underlag för ungdomsbasebollen och -softbollen i Sverige, och för att ge de distrikt som har ungdomsverksamhet i sina föreningar en möjlighet att vara med i Little League.

SBSF har även fasta informationssidor om Little Leagues verksamhet här på webbsidan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

 

Varför är SBSF engagerade i Little League?

För svensk del är Little League en möjlighet att kunna öka antalet matcher, spela fler matcher mot spelare i samma ålder, och att utveckla sig som spelare. Men också ge möjlighet för coacher att nyttja Little League Coach Resource Center Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en databas med mängder av övningar och träningsupplägg för coacher och ledare, samt Little League Umpire Resource Center Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- en liknande databas för ungdomsdomare!

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prioriteringen är inte att spela i turneringar utomlands, men det är en spännande bonus om så önskas.

I Little League pitchar spelarna själva även i de yngre åldrarna - och man har strikta regler för bl.a. pitch counts för ungdomar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Då Little League även har andra åldersgränser än våra reguljära tävlingar i Sverige, ser SBSF Little League främst som en distriktslagsturnering med möjlighet att spela tillsammans med lag ifrån samma distrikt.

 

Målsättningar 2011 

Under 2011 är målsättningarna att arrangera tre distriktslagsturneringar inom Sverige i tre åldersklasser (minst tre lag per åldersklass för arrangemang):

- Little League (födda 980501-010430) - kval till Little League EMEA i Polen
- Senior League (födda 940501-970430)
- Big League (födda 920501-950430)

Segraren i Little League-turneringen har möjlighet att delta i Little Leagues EMEA-turnering som avgörs i Kutno, Polen, den 22-30 juli. Av denna anledning bör Little League-turneringen avgöras i perioden 1-20 juni.

Är ni intresserade av att

arrangera

turneringen, kontakta Kristian Pälviä på SBSFs kansli (telefon 010-476 41 80) som även är District Administrator för Little League Sverige.
Vi behöver er intresseanmälan för arrangemanget senast den 5 maj 2011!

 

Är ni intresserade av att

delta

i distriktslagsturnering med ett lag från ert distrikt - kontakta även där Kristian på ovanstående mail eller telefonnummer. Vi behöver era intresseanmälningar för deltagande i turneringarna senast den 15 maj 2011!

 

Frågor? Funderingar? Gå in på SBSFs Little League sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.eller kontakta Kristian Pälviä på SBSFs kansli!

 

Publicerad: 2011-04-27

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

POSTADRESS:

Svenska Baseboll Softboll och Lacrosseförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

KONTAKT:

Tel: +4686996535
E-post: info@sbslf.se